Cukier – lista produktów, w których się go nie spodziewasz!
Batony, żelki, ciastka, napoje, lody, a nawet jogurty – to produkty, w których możesz znaleźć spore ilości cukru. W nich ten składnik może znajdować się nawet na samym początku składu produktu na etykiecie.
Ale jest jeszcze całkiem dużo wyrobów spożywczych, które wcale nie leżą na półce ze słodyczami, a co więcej – czasem nie kojarzą się nawet z przyjemnością jedzenia słodyczy, a cukier zawierają! Jak to możliwe? Jakie to produkty?
Dlaczego tak wiele produktów spożywczych zawiera cukier?
Jak to możliwe, że produkty spoza półki ze słodyczami również mogą obfitować w cukier? I dlaczego, pomimo zwiększającej się świadomości konsumenckiej, takich produktów wciąż nie brakuje?
Przemysł spożywczy to biznes – ma na celu nie tyle nakarmić Ciebie, ile napełnić kieszenie jego właścicielom. Z jednej strony przynosi to nam korzyści w postaci miejsc pracy i szerokiej gamy niedrogich produktów żywnościowych dostępnych na półkach w sklepie.
Z drugiej strony, pod takim natłokiem żywności trudno się nie ugiąć i nie mieć mętliku w głowie, gdy chodzi o wybór tych o najlepszym składzie.
Dlaczego producentom zależy na tym, byś jadł cukier?
Cukier to jedna z najbardziej uzależniających substancji na świecie, co jest tym bardziej przerażające, że już niemowlęta mają pociąg do słodkich rzeczy, który został niejako zapoczątkowany poprzez picie słodkiego mleka matki.
Produkty, które zostaną dosłodzone, zyskują naszą aprobatę, gdyż łatwiej jest je zjeść więcej i z większym apetytem. Nie poprzestajemy na spożyciu ich, gdy poczujemy się syci, ponieważ cukier aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, który kojarzy słodki smak z olbrzymią przyjemnością. A przyjemnych rzeczy nie chcemy zbyt szybko przerywać!
To sprawia, że cukier ląduje również w produktach, które w zasadzie nawet nie mają bardzo słodkiego smaku. Są jednak wyraziste, smakowite i kuszące. Dzięki dodatkowi cukru do wielu produktów jesz ponad miarę i… kupujesz ponad miarę.
Niestety, prowadzi to w linii prostej do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat oraz do plagi otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych. Dziś nikt nie ma wątpliwości, że to cukier jest jednym z głównych winowajców chorób cywilizacyjnych.
Gdzie znajdziesz cukier, choć się go nie spodziewasz?
Odtłuszczony jogurt
Tłuszcz to nośnik smaku. Gdy pozbawisz jogurtu tłuszczu, stanie się on mniej smakowity, dlatego producenci często dosładzają takie produkty, choć nie robią tego za pomocą cukru, lecz innych jego zamienników.
Lepszym wyborem nawet w diecie odchudzającej, jest wybór pełnotłustego, ale pozbawionego jakichkolwiek dodatków jogurtu.
Ketchup
Oprócz pomidorów można w nim znaleźć zagęstniki, regulatory kwasowości, ale w pierwszej kolejności bardzo często znajduje się w nich cukier. Niestety, również w Polsce mamy tendencję do spożywania dużych ilości ketchupu, na przykład do parówek czy frytek, ale też do kanapek i wielu innych potraw.
Soki owocowe
Wiele z nich produkowanych jest z koncentratu, a nawet dosładzanych. Nawet pijąc samodzielnie wyciśnięty sok jabłkowy potrzebujesz zużyć kilka jabłek do jednej jego porcji, co sprawia, że spożywasz kilka porcji zawartej w jabłkach fruktozy, a prawie wcale błonnika, który utrudniłby wchłanianie cukru. Soków owocowych nie należy więc pić w nadmiarze.
Gotowe sosy
Oprócz ketchupu należy zwracać również uwagę na gotowe sosy. Zarówno te w proszku, jak i w słoikach zawierają spore ilości cukru, soli i wzmacniaczy smaku, a śmiesznie małe ilości warzyw.
Tak naprawdę jedynym sposobem na kontrolowanie zawartości chemii w sosach jest… gotowanie ich własnoręcznie z warzyw, owoców i przypraw. Takie są zresztą smaczniejsze!
Napoje izotoniczne
Często pijemy je podczas treningów, ale również i poza nimi. Niestety, nie zawsze są wskazane. Zawierają one cukry dodane, i ma to służyć nie tylko poprawie smaku napoju, ale również uzupełnianiu wycieńczonego ćwiczeniami organizmu o cukry proste, które są dla niego źródłem energii.
Tak naprawdę jednak izotoniki kupowane w sklepach sprawdzają się tylko w przypadku sportowców i maratończyków – w długotrwałych, męczących aktywnościach fizycznych.
W przypadku normalnego treningu lepiej zjeść węglowodanowy posiłek godzinę lub dwie przed, białkowy po treningu, a w trakcie wypijać zwykłą wodę, ewentualnie wzbogaconą o cytrynę i szczyptę soli, ewentualnie z dodatkiem łyżeczki cukru. W przypadku samodzielnie zrobionego izotonika przynajmniej wiesz, jaką ilość cukru wsypałeś do butelki!
Mleka i kawy smakowe
Sami je uwielbiamy i lubimy dawać je swoim dzieciom. Często niestety myślimy, że przecież mleko czekoladowe to samo zdrowie – mleko i kakao. Niestety, oprócz tych dwóch składników to takich napojów mlecznych dorzuca się jeszcze ogromne ilości cukru. W mrożonej kawie cukru jest często więcej, niż wrzuciłbyś do zwyczajnej „małej czarnej”.
Granola
Najczęściej ma postać produktu oznaczonego jako „fit”, czy sugerującego, że to produkt pełnoziarnisty o wysokich walorach odżywczych, doskonały dla osób odchudzających się.
W rzeczywistości płatki owsiane w granoli są połączone sporymi ilościami cukru. Taka granola z jogurtem lub mlekiem rzeczywiście jest pyszna i sycąca, ale niestety również bogata w kalorie.
Mrożona herbata
Wcale nie ma nic wspólnego z herbatą, gdyż ekstrakt z zielonej czy czarnej herbaty to w tym przypadku zaledwie ułamek procenta. Reszta to woda, cukier, dodatki smakowe, konserwanty.
Woda smakowa
Kupujesz dziecku do szkoły wodę smakową w przekonaniu, że uczysz je picia zdrowej wody, a przy tym dziecku ta woda smakuje?
To bardzo poważny błąd. Sprawdź na etykiecie – zawartość cukru w takiej wodzie smakowej często nie jest wcale mniejsza niż w innych napojach słodzonych.
W dodatku nie zawiera ona również żadnych owoców, a jedynie sztuczne substancje smakowe.
Batony proteinowe
Ich głównym składnikiem jest serwatka białkowa. Rzeczywiście, te batony są dobrym sposobem na zaspokojenie głodu, uzupełnienie poziomu białka w diecie, i często posiłkują się nimi intensywnie trenujący sportowcy i kulturyści.
Jednak takie batony mają bardzo różny skład i niestety często zdarzają się produkty słodzone niemałymi ilościami cukru. Sprawdzaj etykiety!
Gotowe zupy
Zarówno zupy w słoikach, jak i w proszku w wielu przypadkach mają fatalny, przesłodzony skład. Cukier znajduje się w nich również pod postacią słodu jęczmiennego, glukozy czy maltozy, na co warto uważać.
Z punktu widzenia żywieniowego dobrym wyborem są „zupy trzydniowe”, które podobnie jak soki trzydniowe mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, są produkowane przez lokalnych producentów i zwykle w sklepach występują na półkach w ograniczonej ilości z uwagi na krótki czas możliwości ich wyprzedania.
To produkty naturalnie pasteryzowane, bez żadnej chemii. Szukaj takich, jeśli masz ochotę na szybką zupę, ale uwaga – są one kilkakrotnie droższe niż zupki w proszku!
Płatki śniadaniowe
To kolejna pułapka zarówno na rodziców, jak i na dzieci. Serwujesz je dziecku z mlekiem co rano ciesząc się, że zjadło pożywne źródło węglowodanów i mleko?
To sprawdź skład płatków, które kupujesz, bo prawdopodobnie ilość cukru zawarta w porcji płatków zbożowych zdecydowanie przekroczyłaby to, co chciałbyś dać swojemu dziecku…
Na szczęście w sprzedaży dostępne są zdrowe płatki słodzone zamiennikami cukru, które smakują bardzo dobrze i są akceptowane przez dzieci, ale mniej szkodzą ich zdrowiu. Warto o nich pomyśleć, choć są niestety dosyć drogie!
Chleb
Zdarza Ci się kupować ciemne pieczywo w przekonaniu, że jesz coś zdrowego i pełnoziarnistego? Bardzo często do barwienia chleba używa się właśnie karmelu, czyli podgrzewanego cukru.
Zyskuje on wtedy ładny brązowy kolor, a Tobie wydaje się, że zjadasz chleb razowy. Zanim sięgniesz po takie pieczywo, upewnij się co do jego faktycznego składu.
Owoce w puszkach
Uwielbiasz zanurzone w gęstym słodkim soku gruszki, ananasy albo brzoskwinie? Tak się składa, że oprócz owoców w puszce zamknięte są również całkiem duże ilości cukru, którego głównym zadaniem jest konserwowanie owoców.
Niestety, są one często pozbawione witaminy C na skutek procesu konserwacji, dlatego takie owoce raczej nie są zbyt zdrowe, a mogą Ci dostarczyć dużych ilości cukru w diecie.
Fasolka w puszce lub słoiku
Lubisz gotową fasolkę po bretońsku ze słoika? A może chętnie serwujesz sobie fasolkę w sosie pomidorowym do typowego angielskiego śniadania z jajkiem i kiełbaską? W takim razie koniecznie przeczytaj skład – często cukier zajmuje w nim bardzo wysokie miejsce.
Podsumowując – cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, nawet tych, których byśmy o to nie podejrzewali. Dlatego chcąc odżywiać się racjonalnie, wybieraj produkty zawierające naturalne cukry – na przykład mleko, owoce, zboża. Eliminuj cukier w diecie sięgając po bezkaloryczne zamienniki, ale przede wszystkim nie kupując żywności przetworzonej i bazując tylko na podstawowych produktach przygotowanych samodzielnie. Zdrowa, nieprzetworzona kuchnia również może być smaczna – wystarczy tylko otworzyć się na nowe składniki, owoce świeże i suszone, warzywa oraz cały bukiet ciekawych przypraw. Dzięki nim będziesz zdrowszy, a przez to bardziej szczęśliwy!