Bób – dlaczego warto go jeść?

Lato to zdecydowanie najpyszniejszy czas w ciągu całego roku. Oprócz truskawek, czereśni i całego mnóstwa innych uwielbianych przez nas owoców, możemy delektować się również pożywnymi warzywami.

Bób to jedno z tych warzyw, które w Polsce dostępne są tylko sezonowo w postaci świeżej, dlatego z utęsknieniem czekamy, aż będzie można dobrać się do ich słodkawego zielonego miąższu.

Co takiego jest w bobie, że nie tylko chętnie go jemy, ale również ma wiele właściwości prozdrowotnych?

Bób – co to takiego?

Bób jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych, o dużych, miękkich ziarnach. Łupina bobu ma jasnozielony kolor, a po ugotowaniu staje się jasnobrązowa.

blank

Stosunkowo duże ziarna bobu sprawiają, że staje się on wspaniałą przekąską na letnie kolacje – i bardzo chętnie zajadamy się nim pod różnymi postaciami. Charakteryzuje się łagodnym, fasolowym smakiem i intensywnym aromatem po ugotowaniu.


Bób, nasiona, surowe
72 kcal / 100g

Białko 5.6 g
Tłuszcz 0.6 g
Węglowodany
w tym cukry
11.7 g
0 g
Błonnik 4.2 g
Woda 81 ml

Jak gotować i serwować bób?

Świeży bób przygotowuje się bardzo szybko – jego gotowanie wymaga około 5-7 minut odczekania po wrzuceniu na wrzątek, na dużym ogniu. Warto podczas gotowania wrzucić na kilogram bobu około łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki soli – dla smaku. Należy pilnować, aby bobu nie rozgotować – będzie wtedy trudniejszy do obrania i niesmaczny.

Można serwować i zjadać go w łupinie lub bez niej – bardzo łatwo wyciska się miąższ bobu ze skórki, gdy zostanie on dobrze ugotowany. A możliwości podawania go są ogromne. Na przykład – do wszelkich sałatek, również tych na bazie makaronu lub ryżu, z majonezem. Świetnie pasuje jako dodatek do makaronów, naleśników, mięs i wielu innych potraw.

blank

Można też serwować bób solo – polany masłem ze zrumienioną bułką tartą lub oliwą z oliwek. Jeśli chcesz, możesz spróbować zaserwować barszcz ukraiński z bobem zamiast fasoli, czy zmiksować go z dodatkiem innych warzyw na zupę-krem. Ciekawym pomysłem jest również pasta bobowa – jako dodatek do letnich kanapek czy tartinek. 

Dlaczego warto włączyć bób do diety?

blank

Ten smaczny gatunek fasoli może być dobrym źródłem pełnowartościowego białka dla wegetarian oraz wegan. Jeśli więc ograniczasz mięso, postaw na bób – wtedy zrekompensujesz sobie jego braki, a także dostarczysz wielu cennych składników odżywczych.

Oprócz tego bób jest w sezonie tani i łatwo dostępny. Jeśli tylko masz kawałek ziemi, możesz spróbować go wysiać samodzielnie – jego uprawa jest prosta i bardzo satysfakcjonująca! 

Oprócz białka dobrej jakości, bób zawiera wiele cennych składników mineralnych, witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy.

Tym samym staje się wartościowym sprzymierzeńcem profilaktyki oraz leczenia wielu dolegliwości.

Co zawiera bób?

To przede wszystkim produkt niskokaloryczny – 100 gramów to około 40 kcal. Oprócz tego zawiera również bardzo mało tłuszczu, za to sporo węglowodanów oraz białka roślinnego.

Wśród węglowodanów na szczególną uwagę zasługuje błonnik. W bobie można znaleźć witaminy: głównie te z gruby B oraz kwas foliowy.

Dodatkowo jest on bogatym źródłem manganu, magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, potasu i cynku. 

Jakie właściwości prozdrowotne ma bób?

Spożywając dietę bogatą w szeroką paletę związków bioaktywnych, można zapewnić swojemu organizmowi nie tylko sytość, ale również wypełnienie każdej komórki ciała niezbędnymi związkami chemicznymi – tak potrzebnymi do budowy tkanek, hormonów, enzymów, tworzenia płynów ustrojowych, prawidłowego przewodnictwa nerwowego, słowem – do życia!

Niektóre produkty mają jednak przewagę pewnych substancji bioaktywnych nad innymi, stąd też nieco lepiej wpływają na profilaktykę i wspomaganie leczenia konwencjonalnego niektórych chorób. Jak to jest z bobem?

Może łagodzić objawy choroby Parkinsona

To oczywiście choroba nieuleczalna, polegająca na denegeracji pewnych komórek mózgowych wytwarzających dopaminę.

Zwana jest ona neuroprzekaźnikiem wzmocnienia – sprawia, że chce się żyć, i ma się więcej energii do działania.

Dopamina może być jednak wytwarzana na drodze szlaku metabolicznego z lewodopy – a ten związek zawiera właśnie bób.

Chorobę Parkinsona leczy się zwykle farmakologicznie z pomocą lewodopy, a dieta obfitująca w bób może wzmocnić pozytywne działanie tego lekarstwa. 

Polecany jest ciężarnym

Z uwagi na wysoką zawartość kwasy foliowego. To jeden z podstawowych suplementów diety zażywanych w trakcie ciąży oraz podczas jej planowania. Zadaniem kwasu foliowego jest sprzyjanie prawidłowemu zawiązywaniu się i rozwijaniu komórek nerwowych u płodu.

Dzięki temu zapobiega się licznym wadom cewy nerwowej, wynikającym z niedoboru kwasu foliowego ciężarnej. Spożywanie bobu może być dla ciężarnych doskonałym wyborem!

Pomaga wzmacniać naturalną odporność

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprzyja utrzymywaniu dobrego zdrowia i profilaktyce chorób nowotworowych.

Wynika to stąd, że antyutleniacze zwalczają powstawanie wolnych rodników, a to one między innymi są odpowiedzialne za procesy degeneracyjne organizmu, i tym samym większą podatność na zachorowania na różne choroby.

Spożywanie bobu w sezonie letnim może podnieść naturalną odporność i tym samym zminimalizować ryzyko infekcji w sezonie jesienno-zimowym.

Sprzyja utrzymaniu mocnych kości

Niektóre badania sugerują, że mangan i miedź to dwa pierwiastki śladowe, które mogą odgrywać bardzo ważną rolę w rozwoju i utrzymaniu zdrowia mocnych kości.

W połączeniu z suplementacja witaminy D, mangan, miedź i cynk zawarte w sporych ilościach w bobie, mogą przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy kostnej.

To dobra wiadomość dla osób starszych, narażonych na osteoporozę, oraz dla rodziców dzieci, które uwielbiają zajadać się bobem!

Wspiera leczenie anemii

Anemia to choroba wywoływana głównie przez niedobory składników mineralnych – żelaza i witaminy B12.

Bób bogaty jest co prawda jedynie w żelazo i kwas foliowy, które sprzyjają produkcji krwi, ale w połączeniu z dobrej jakości mięsem może stworzyć prawdziwą bombę pozwalającą produkować krew bogatą w hemoglobinę, a zatem poprawiać stan osoby cierpiącej na anemię.

Jest korzystna dla osób zagrożonych chorobami serca

Nadciśnienie to jedna z przyczyn zagrożenia chorobami serca, szczególnie u osób stosujących wysokotłuszczową dietę.

Zastąpienie części białka zwierzęcego białkiem roślinnym pochodzącym na przykład z bobu to doskonała propozycja dietetyczna dla takich osób. Bób zawiera sporo błonnika, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi.

Oprócz tego ta niepozorna fasola zawiera magnez i potas, które sprzyjają utrzymaniu się prawidłowego ciśnienia krwi. 

Może pomóc w odchudzaniu

Niska kaloryczność, wysoka zawartość błonnika, a także białko roślinne gwarantujące długotrwałą sytość – wszystko to sprawia, że bób jest świetnym składnikiem diety odchudzającej.

Poprawia przemianę materii, a także dba o wypełnienie żołądka na dłużej, gwarantując rzadsze sięganie po słodkie i słone przekąski pomiędzy posiłkami.

Powodów, by włączyć bób do swojej letniej diety jest całe mnóstwo – a najważniejszy z nich to ten, że sezon na bób trwa zbyt krótko, by go zmarnować na niejedzenie tej pysznej fasoli!