Stany zapalne – zwalcz je suplementacją
Zapalenie, czy inaczej stan zapalny, jest procesem – bardzo ważnym dla naszego organizmu, bo odpowiadającym na różne szkodliwe bodźce. Ma on miejsce w unaczynionej tkance i rozwija się pod wpływem różnych czynników: chemicznych, mechanicznych czy biologicznych. Stany zapalne należy zwalczać – dowiedz się, jak to robić!
Czym jest stan zapalny?
Stan zapalny to swoisty dla tkanek miękkich proces, który rozpoczyna się od zmian w naczyniach krwionośnych. Zwiększa się ukrwienie i przepuszczalność naczyń, do zaatakowanej tkanki mogą się dostawać białe krwinki spełniające funkcje obronne. Zapaleniu towarzyszy miejscowe zaczerwienienie, ból, obrzęk, podwyższona temperatura oraz zaburzenie funkcji tkanki.
Proces zapalny ma bardzo uporządkowany charakter – rozpoczyna się w określony sposób, i przebiega zwykle tak samo. Jest on reakcją na bodźce, takie jak drobnoustroje, uderzenia, zmiany biochemiczne w ustroju oraz inne.
Czy stany zapalne są powszechne?
Tak, są powszechne i niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki nim organizm dostaje wyraźną informację na temat tego, że coś złego dzieje się w jego ciele. Pojawia się ból, który jest nie do zignorowania – więc zmusza do udania się do lekarza i zażycia odpowiednich leków. Tym samym organizm daje możliwość wyleczenia się i nie powoduje rozprzestrzeniania się stanu zapalnego na inne tkanki.
Stany zapalne pojawiają się z różnych przyczyn, w różnych momentach naszego życia. Mogą być powiązane z niewłaściwą dietą – wiele pokarmów nasila zapalenie i przyczynia się do częstszego występowania ich. W większości stany zapalne można leczyć lekami o odpowiednim działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Warto jednak wspomagać leczenie długo trwających, uporczywych zapaleń przy pomocy właściwie dobranych suplementów. Sprawią one również, że zapalenia nie będą tak często występowały.
Jakie suplementy mogą pomóc zwalczyć stan zapalny:
Kwas alfa-liponowy
Jest to kwas tłuszczowy naturalnie występujący w naszym organizmie. Rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach – dlatego też działa na poziomie błon komórkowych, komórek i tkanek. Ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające, a także wspomaga regenerację innych przeciwutleniaczy, na przykład koenzymu Q-10, witamin A, E i C, glutationu. Wspiera on reakcje energetyczne już na poziomie mitochondrialnym. Przez silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne jest w stanie poprawić funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia serce, reguluje poziom cukru we krwi, czyli wspomaga leczenie stanów zapalnych w insulinooporności.
Zapobiega nowotworom i wspomaga ich leczenie, a także pomaga leczyć stany zapalne wątroby. Kwas alfa-liponowy można stosować w celach leczniczych, jako wspomaganie terapii stanów zapalnych, oraz profilaktycznie, przestrzegając zalecanych dawek. Można go znaleźć w aptekach w postaci kapsułek w stężeniach od 100 do 600 mg kwasu alfa-liponowego. Im wyższe stężenie, tym droższy jest produkt.
W celach profilaktycznych warto zażywać kapsułki 100 mg w cenie około 25 złotych za 120 kapsułek, natomiast w celach leczniczych można pokusić się o wersję turbo – 600 mg w dawkowaniu po 1 kapsułce dziennie. Takie opakowanie kosztuje około 60 złotych za 120 kapsułek. Jest to środek bezpieczny, pod warunkiem przestrzegania zalecanych dawek do spożycia. Nie zaleca się jego spożywania kobietom w ciąży.
Kurkumina
To jeden ze składników popularnej przyprawy – kurkumy. W tej postaci oczywiście również można się suplementować, jednak dla wielu osób wygodniejsze jest spożywanie kurkumy w kapsułkach. Kurkumina ma bardzo silne działanie przeciwzapalne. Odnotowuje się bardzo korzystny wpływ na zmniejszenie poziomu markerów zapalnych w przypadku chorób nowotworowych, zespołu metabolicznego, a także chorób stawów. Bardzo często preparaty z kurkuminą są łączone z piperyną – związkiem zawartym w czarnym pieprzu, który wielokrotnie podnosi poziom jej wchłanialności. Kurkumina kosztuje około 70 złotych za opakowanie 60 kapsułek.
Można pokusić się również o codzienne, systematyczne doprawianie swoich potraw kurkumą i pieprzem czarnym, jednak przyznać trzeba, że łykanie kapsułek jest po prostu wygodniejsze i przyjemniejsze. Ten produkt może być świetnym wsparciem dla osób leczących się na choroby reumatoidalne, nowotwory, czy zespół metaboliczny. Nie zaleca się stosowania kurkuminy kobietom w ciąży.
Olej rybi
Suplementy zawierające oleje z tłustych ryb morskich są pełne kwasów omega-3. Przywracają one w naszym organizmie balans kwasów tłuszczowych i tym samym świetnie wpływają na zmniejszenie procesów zapalnych. Szczególnymi kwasami omega-3 znajdującymi się w oleju rybim, są kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA.
Szczególnie DHA ma silne działanie przeciwzapalne, gdyż zmniejsza poziom cytokin prozapalnych, wspomaga regeneracje mięśni po wysiłku i wspomaga pracę jelit. Warto przy tym rozróżniać tran od oleju rybiego. Obydwa te produkty zawierają omega-3, ale w innych proporcjach. Tran jest produktem pochodzącym wyłącznie z wątroby dorsza oraz ryb dorszowatych. Oprócz omega-3 zawiera również witaminę D. Natomiast oleje rybie pochodzą zwykle z różnych gatunków rekina, i oprócz omega-3 zawierają też skwalen oraz alkiloglicerole – składniki, które wspomagają odporność. Oleje z ryb nie są szkodliwe.
Są dużo tańsze niż prawdziwy tran, ale tak naprawdę nigdy nie można mieć pewności co do tego, z jakich części ryby zostały stworzone. Pierwszym wyborem powinien być zawsze czysty tran pozyskiwany z wątroby dorsza. Jest to produkt dość drogi – kosztuje około 20-40 złotych za butelkę, jednak bardzo przydatny przy wspieraniu odporności dzieci i zmniejszaniu rozmaitych stanów zapalnych u dorosłych. Nie zaleca się przekraczania zalecanej dawki – może powodować rozrzedzenie krwi. Nie powinno się także stosować tranu u osób, które przyjmują leki rozrzedzające krew lub aspirynę. Jest to jednak produkt przeciwzapalny, który mogą (i powinny!) stosować kobiety w ciąży.
Imbir
Oczywiście najlepiej jest spożywać świeży korzeń imbiru, na przykład starty, dodawany do herbaty czy kompotu. Zawiera on dwa składniki: gingerol i zingeron, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Nie bez powodu imbir jest zalecany w przypadku przeziębienia. To jednak niejedyna korzyść ze stosowania imbiru. Okazuje się, że osoby z cukrzycą przyjmujące go, mają niższy poziom insuliny we krwi.
Również kobiety z rakiem piersi przyjmujące imbir miały obniżony poziom cytokin prozapalnych, co zdecydowanie wpływa korzystnie na proces ich zdrowienia. Imbir stosuje się w ilości 1-2 g dziennie. W większych ilościach może nadmiernie rozrzedzać krew, czyli nie jest zalecany dla osób przyjmujących aspirynę lub leki rozrzedzające krew. Może być stosowany przez kobiety w ciąży. Znane są również kapsułki z wyciągiem z imbiru – można je kupić już za kilkanaście złotych w aptekach czy sklepach zielarskich.
Resweratrol
Jest silnym przeciwutleniaczem, który występuje w ciemnofioletowych owocach: winogronach, jagodach, a także w czerwonym winie i orzeszkach ziemnych. Potrafi zmniejszać stan zapalny w przypadku takich dolegliwości jak: choroby serca, insulinooporność, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie jelita grubego.
Zmniejsza wyraźnie markery stanu zapalnego. Ilość resweratrolu w czerwonym winie nie jest wcale tak wysoka, aby usprawiedliwiać codzienne picie wina do obiadu. Aby uzyskać 150 mg resweratrolu do osiągnięcia korzyści zdrowotnych, trzeba byłoby pić jakieś 11 litrów czerwonego wina dobrej jakości dziennie. To nie tylko niezdrowe, ale i nieekonomiczne. W zależności od liczby kapsułek w opakowaniu i stężenia resweratrolu, suplementy diety z tym przeciwutleniaczem można kupić za około 40-100 złotych.
Spirulina
To charakterystyczne niebieskozielone algi uznawane za jedno z najlepszych superfoods. Mają silne działanie przeciwutleniające, czym przyczyniają się do zmniejszania stanów zapalnych u osób z cukrzycą, ale nie tylko. Spirulina jest świetnym suplementem przeciwstarzeniowym i wzmacniającym układ odpornościowy.
Może być stosowana profilaktycznie w celu poprawy samopoczucia i opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Niektóre osoby mogą mieć uczulenie na spirulinę. Jest to suplement niezalecany osobom z zaburzeniami odporności. Można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością w postaci proszku lub kapsułek.
Proszkiem można wspomagać swoje codzienne koktajle, i w takiej formie spirulina jest najchętniej przyjmowana jako suplement. Ceny tego produktu są również bardzo zróżnicowane w zależności od stężenia spiruliny w kapsułce i wielkości opakowania. Zaleca się stopniowe zwiększanie dawek suplementacyjnych spiruliny, aby przyzwyczaić do niej organizm.
Jeśli borykasz się z przewlekłymi stanami zapalnymi różnych części ciała, być może jest to sygnał, że Twój sposób żywienia jest nieodpowiedni. Poszukaj wsparcia na aptecznych półkach lub w sklepach ze zdrową żywnością – natura jest silniejsza niż Ci się wydaje i jest w stanie uporać się z wieloma dolegliwościami!
Wszystkie suple znajdziecie na stronie drnatural.pl z hasłem motywator jest 10% rabatu.
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25620240
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26829711
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26133658
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24821457
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22837391
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26765462
http://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/313021/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25751300
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10480774
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25191766
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24860193
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19623203
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24666677
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26751381
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14586044
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23357040
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21278762