Odpowiednia ilość witaminy K jest integralną częścią zdrowia, a jej niedobór może powodować długą listę problemów zdrowotnych. Dzielimy ją na dwa typy:
- witaminę K1 (filochinon) – obecna głównie w warzywach, szczególnie warzywach liściastych
- witaminę K2 (menachinon) – znajduje się w produktach zwierzęcych i sfermentowanej żywności, oraz produkowana jest przez pożyteczne bakterie w jelitach.
Przy zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie niedobór witaminy K jest rzadki. Z kolei ultra-przetworzona żywność i rafinowane cukry to żywność o niskiej zawartości witaminy K, przez co spożywając śmieciowe jedzenie nietrudno o jej niedobór.
Objawy niedoboru:
- siniaki
- krwawienie
- próchnica
- osłabienie kości
10 NAJLEPSZYCH ŹRÓDEŁ WITAMINY K
(dzienne zapotrzebowanie, około 125 µg )
- Warzywa liściaste, takie jak jarmuż – ½ szklanki: 444 µg
- Natto (sfermentowana soja) – 55 gram: 500 µg
- Cebula dymka – ½ szklanki: 103 µg
- Brukselka – ½ szklanki: 78 µg
- Kapusta – ½ szklanki: 82 µg
- Brokuły – ½ szklanki: 46 µg
- Nabiał (fermentowany) – ½ szklanki: 10 µg
- Suszone śliwki – ½ szklanki: 52 µg
- Ogórki – 1 średni: 49 µg
- Suszona bazylia – 1 łyżka stołowa: 36 µg
Korzyści witaminy K:
- sprzyja walce z rakiem
W jednym z badań na Uniwersytecie w Toronto, przez okres dwóch lat podawano suplement witaminy K 440 kobietom po menopauzie. Co ciekawe, zażywanie witaminy K1 wiązało się z 75-procentowym zmniejszeniem zapadalności na raka. Również badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition powiązało suplementację witaminy K2 ze spadkiem ryzyka zachorowania na raka.
- buduje silne kości
- zapewnia właściwą krzepliwość krwi
- promuje zdrowie serca
- zwiększa czułość insuliny
- usprawnia funkcje mózgu