Odpowiednia ilość witaminy K jest integralną częścią zdrowia, a jej niedobór może powodować długą listę problemów zdrowotnych. Dzielimy ją na dwa typy:

  • witaminę K1 (filochinon) – obecna głównie w warzywach, szczególnie warzywach liściastych
  • witaminę K2 (menachinon) – znajduje się w produktach zwierzęcych i sfermentowanej żywności, oraz produkowana jest przez pożyteczne bakterie w jelitach.

Przy zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie niedobór witaminy K jest rzadki. Z kolei ultra-przetworzona żywność i rafinowane cukry to żywność o niskiej zawartości witaminy K, przez co spożywając śmieciowe jedzenie nietrudno o jej niedobór.

Objawy niedoboru:

  • siniaki
  • krwawienie
  • próchnica
  • osłabienie kości

10 NAJLEPSZYCH ŹRÓDEŁ WITAMINY K

(dzienne zapotrzebowanie, około 125 µg )

  1. Warzywa liściaste, takie jak jarmuż – ½ szklanki: 444 µg
  2. Natto (sfermentowana soja) – 55 gram: 500 µg
  3. Cebula dymka – ½ szklanki: 103 µg
  4. Brukselka – ½ szklanki: 78 µg
  5. Kapusta – ½ szklanki: 82 µg
  6. Brokuły – ½ szklanki: 46 µg
  7. Nabiał (fermentowany) – ½ szklanki: 10 µg
  8. Suszone śliwki – ½ szklanki: 52 µg
  9. Ogórki – 1 średni: 49 µg
  10. Suszona bazylia – 1 łyżka stołowa: 36 µg

Korzyści witaminy K:

  • sprzyja walce z rakiem

W jednym z badań na Uniwersytecie w Toronto, przez okres dwóch lat podawano suplement witaminy K 440 kobietom po menopauzie. Co ciekawe, zażywanie witaminy K1 wiązało się z 75-procentowym zmniejszeniem zapadalności na raka.  Również badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition powiązało suplementację witaminy K2 ze spadkiem ryzyka zachorowania na raka.

  • buduje silne kości
  • zapewnia właściwą krzepliwość krwi
  • promuje zdrowie serca
  • zwiększa czułość insuliny
  • usprawnia funkcje mózgu