Czarny bez to jeden z najbardziej popularnych środków zaradczych na chłodniejsze miesiące. [su_highlight background=”#ffd512″]Owoce czarnego bzu są naturalnie wyposażone w związki zwiększające odporność, które przede wszystkim pomagają na grypę lub przeziębienie[/su_highlight]. Mogą być wykorzystane do różnych środków zaradczych, jednak moim ulubionym jest między innymi syrop z czarnego bzu.
Naturalny lek na łagodne przeziębienie i grypę ?
Z pewnością jest to idealny czas na wizyty u lekarzy. Niestety, nie ma mamy pewności, czy pomogą nam oni zwalczyć dotykającą nas chorobę.
Jeśli Ty lub Twoje dziecko kiedykolwiek miało ciężki przypadek przeziębienia lub grypy, wiesz, jak bardzo może być to uciążliwe. Szczególnie dla matek, okropnym uczuciem jest widzieć, jak nasze dziecko czuje się źle i nie być w stanie mu pomóc. Na szczęście natura dostarcza pewnych środków zaradczych, które pomogą uniknąć drobnych chorób i skrócą ich czas leczenia.
Korzyści płynące z czarnego bzu
Czarny bez w naturalny sposób zawiera witaminy A, B i C oraz stymuluje układ odpornościowy. Izraelscy badacze odkryli, że złożone cukry bzu czarnego wspierają układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i grypą. Opracowali kilka wzorów opartych na tych złożonych cukrach, które klinicznie wykazały, że przyczyniają się do poprawy wszelkiego rodzaju przeziębienia / grypy.
W rzeczywistości:
„Dr Madeleine Mumcuoglu z Hadassah-Hebrew University w Izraelu stwierdziła, że czarny bez rozbraja enzymy wirusów i przenika do zdrowych komórek w podszewce nosa i gardła. Przed zakażeniem zapobiega infekcji. Po zakażeniu zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusa przez drogi oddechowe. W badaniu klinicznym 20% badanych osób wykazało znaczną poprawę w ciągu 24 godzin, 70% przez 48 godzin, a 90% stwierdziło pełne wyleczenie w ciągu trzech dni. Natomiast osoby otrzymujące placebo potrzebowały 6 dni na odbudowę.”
Syrop z czarnego bzu – prosty sposób by uzyskać korzyści
Syrop z czarnego bzu zapewnia korzyści wspomagające odporność, a przy okazji bardzo dobrze smakuje. [su_highlight background=”#ffd512″]W mojej recepturze wykorzystuje domowy koncentrat z bzu, który zawiera między innymi cynamon, imbir, a także miód dla dodatkowego zwiększenia odporności[/su_highlight]. Jeśli nie możesz, lub po prostu nie chcesz używać miodu, zapoznaj się z propozycją przepisu podanego niżej.
Dlaczego warto zrobić go samemu ?
Po pierwsze zaoszczędzisz dużo pieniędzy, a do tego będziesz mógł w pełni dostosować recepturę w zależności od Twoich potrzeb i preferencji smaku!
Przepis na syrop z czarnego bzu
Składniki :
⅔ szklanki suszonego czarnego bzu
3½ szklanki wody
2 łyżki świeżego lub suszonego korka imbiru
1 łyżeczka proszku cynamonu
½ łyżeczki goździków lub proszku z goździków
1 szklanka surowego miodu
Instrukcja :
- Wlać wodę do średniego garnka i dodać czarny bez, imbir, cynamon i goździki (nie dodawaj miodu!)
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut do godziny, aż ciecz zmniejszy się o prawie połowę. Gdy to nastąpi zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Ugnieść na „papkę” starannie przy użyciu łyżki lub innego płaskiego naczynia. Wlać przez filtr do szklanego słoika lub miseczki.
- Gdy ciecz się ochłodzi, dodaj do niej 1 szklankę miodu i dobrze wymieszaj.
- Gdy miód jest dobrze wymieszany, wlej syrop do szklanego słoika lub butelki.
- Ta Da! Właśnie zrobiłeś domowy syrop z czarnego bzu! Należy przechowywać go w lodówce i przyjmować codziennie by zwiększyć naszą odporność.
Dawkowanie standardowe
Dzieci: ½ łyżeczki do 1 łyżeczki
Dorośli: ½ łyżki stołowej do 1 łyżki stołowej
Jeśli grypa pojawia się ponownie, weź normalną dawkę co 2-3 godziny, aż objawy znikną.
Pytania dotyczące syropu:
Jak długo może znajdować się w lodówce?
Krótka odpowiedź polega na tym, że to naprawdę zależy. Zauważyłem, że umieszczenie gotowego syropu w słoiku z dwuczęściową pokrywą, podczas gdy nadal jest ciepły, tworzy szczelne zamknięcie, dzięki czemu można trzymać go w lodówce, nawet do kilku miesięcy. Jednak zalecane jest trzymać go do około dwóch tygodni. Można również zamrozić niewielkie ilości w pojemnikach na kostki lodu.
Czy mogę zasadzić własny bez?
Tak, oczywiście i możesz go nawet uprawiać, ale ważne jest, aby upewnić się, że uprawiasz właściwą roślinę. Polecam również współpracę z miejscowym zielarzem przy szukaniu odpowiedniego bzu, ponieważ bywa również odmiana, w której liście i łodygi są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Czym można zastąpić miód w syropie z czarnego bzu ?
Niektórzy ludzie wolą nie stosować słodziku, ani miodu, ponieważ nie jest to zalecane dla dzieci poniżej 1-2 roku życia.
Niektóre proste alternatywy to:
- Zamiast miodu używać syropu klonowego lub melasy bogatej w składniki odżywcze.
- Pomiń cały słodzik (spowoduje to, że sok z czarnego bzu będzie musiał być znacznie szybciej spożyty).
Zrób opcję tylko dla dorosłych. Zmieszaj stężony syrop z czarnego bzu z alkoholem, takim jak wódka lub brandy zamiast słodzika. Oczywiście, nie pozwalaj pić tego dzieciom.
Czy mogę używać sproszkowanego bzu ?
Tak, oczywiście. Tylko w przepisie zamiast 2/3 filiżanki użyj około 1/2.
Czy czarny bez może być użyty ponownie ?
Nie polecam ich ponownego użycia. W procesie wrzenia / zacierania usuwa się z niego wiele składników odżywczych. Istnieją także dowody, że spożywanie dużych ilości bzu może być problematyczne.
Czy kiedykolwiek używałeś czarnego bzu? Spróbujesz tej receptury? Jakie naturalne sposoby używasz Ty, by wyleczyć się z choroby ?
Jak wybrać prawidłowy kwiat czarnego bzu?? Czym się różni od tego szkodliwego??