Najnowsze trendy nowoczesnej dietetyki, które działają !

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

W myśl zasady prostota jest kluczem sukcesu, przedstawiamy elementy o które trzeba zadbać w kolejnych etapach korygowania czy kształtowania naszego zdrowia :

1. Dokwaszenie żołądka i spożywanie dużej ilości surowych pokarmów

Poprzez przetworzoną, pasteryzowaną dietę czynność naszego żołądka może ulec zaburzeniu. Terapia fermentowanym octem jabłkowym lub betainą może wspomóc nasze wysiłki w utrzymaniu sprawnego trawienia, a także chroni nas przez zaburzeniami pracy dalszej części układu pokarmowego. Spożywanie jak największej ilości pokarmów surowych – tatar, sashimi, steki w postaci „surowej” lub na średnim stopniu wysmażenia oraz omletów „po francusku”, z wypływającą po przekrojeniu treścią – działa wspomagająco na nasz organizm.

2. Wsparcie flory probiotycznej jelit 

Antybiotyki i środki przeciwzapalne mają wpływ destrukcyjny na funkcjonowanie żyjątek w naszym ciele – lepsza synteza witaminy K2, produkcja serotoniny, wsparcie odporności naszego organizmu, ochrona przed infekcjami organizmu – to tylko kilka benefitów. Przyjmowanie probiotyków, kiszonek i niewielkie wsparcie ze strony błonnika to jak najbardziej dobre rozwiązanie.

3. Uszczelnienie jelit

W wyniku dużej aktywności fizycznej, ale najczęściej w toku ekspozycji na gluten nasze jelita stać się przepuszczalne – to bardzo niedobrze. Jest to podstawa do rozwijania chorób autoimmunologicznych – Hashimoto, Graves-Basedov, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry i inne. Uszczelnienie jelit dzięki suplementacji glutaminą i tak zwaną „zupą mocy” – bulionem z wygotowanych kurzych łapek i szpiku z kości w większości przypadków załata problem.

4. Nie bój się tłuszczu nasyconego i cholesterolu

 wiele osób obawia się żółtek, móżdżku czy czerwonego mięsa ze względu na zawartość cholesterolu – zupełnie niesłusznie. Steroid ten jest zupełnie niezbędny w naszym ciele, a poziom jego spożycia z dietą rzadko kiedy jest szkodliwy dla ogółu populacji. Za tak zwaną (niesłusznie) „złą” frakcję cholesterolu nazywamy lipoproteinę LDL, której nadmierna aktywacja – wobec stanu zapalnego – może doprowadzać do arteriosklerozy i zawału mięśnia sercowego. Jednak to człowiek jest winien jej nadmiernej aktywacji wobec diety bogatej w cukier i ogólnie zbyt dużą ilość węglowodanów, kwasy tłuszczowe trans i omega-6 oraz spożycie nabiału, zwłaszcza tego bogatego w kazeinę – tych produków należy unikać, nie żółtek, czy tatara.

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Aby zrozumieć dlaczego tyjemy i bardzo często mimo zdrowej diety nie możemy schudnąć warto zapoznać się z tym szkoleniem. w 45 min w bardzo prosty sposób wytłumaczone są mechanizmy jak działa nasze ciało i jak pożywienie wpływa na nasze poszczególne organy.

5. Zmniejsz poziom spożycia węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu 

Im aktywniejsi jesteśmy, tym więcej węglowodanów zjadamy. Wobec tego faktu, większość naszych klientów powinna być na systemie LCHF – diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej. Zmniejszenie fluktuacji insuliny w trakcie dnia pomoże zachować nie tylko większy poziom energii, ale również doprowadzi nas do lepszego składu ciała i sytości, dzięki czemu przestaniemy podjadać, lub zapychać się błonnikiem bez uzasadnionej przyczyny.

Zasady nowoczesnej dietetyki rozwijają się z dużą prędkością, jednak jej rozwój jest skutecznie hamowany przez mainstreamowe źródła wiedzy oraz strach przed czymś nowym, sprzecznym z ogólnie przyjętymi faktami. Pamiętajcie, że z pradem płyną jedynie zdechłe ryby.

Jeżeli chcesz abym stworzył dla ciebie dietę, która wyeliminuje te produkty  zobacz tutaj

Autor: Jakub Mauricz, mauricz.com




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz