Amarantus występuje w formie mąki, suchych nasion, poppingu (czy lekkich kuleczek przypominających dmuchany ryż) więc może być on wykorzystywany w każdej dziedzinie kulinarnej. Od wypieków, deserów, dodatku do jogurtu, dodatku do dań głównych a także do sałatek i zup.

 

Amarantus poprzez wysoką zawartość białka i żelaza w swoim składzie powinien się znaleźć w codziennym jadłospisie każdego sportowca! Jest zbożem bezglutenowym dlatego mogą go spożywać osoby, które są chore na celiakie lub mają nietolerancje pokarmowe
– Stymuluje proces odchudzania
– Przyspiesza metabolizm
– Wspomaga układ krążenia – obniża ciśnienie krwi
– Posiada dużą zawartość błonnika, dlatego reguluje prace jelit
Nasiona amarantusa posiadają niski indeks glikemiczny dlatego mogą być spożywane przez diabetyków
– Dzięki zawartej lizynie w swoim składzie Amarantus wzmacnia włosy i odżywia skórę
– Jest źródłem Żelaza, Wapnia, Magnezu

 

Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka ksylitolu (miodu lub cukru trzcinowego)
Amarantus ekspandowany
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać w letniej wodzie i ugotować na mleku roślinnym, po ostudzeniu zmiksować z mleczkiem kokosowym, ksylitolem i masłem orzechowym. Z masy uformować małe kuleczki i obtoczyć je w amarantusie.
Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera

Z okazji 34 urodzin motywatora
Rusza
PROMOCJA Na kurs wideo "Wszystko na temat zdrowia i zdrowych nawyków żywieniowych"
Oszczędzasz 331 zł
400zł  67zł

-82.75%

Promocja trwa jeszcze
w 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie.
Czytaj dalej

Dodatkowa tylko dzisiaj niepublikowany ebook “Atlas witamin” o wartości 19zł w prezencie.

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA