Jeśli chodzi o zdrową żywność i naturalne lekarstwa na choroby, związek między tymi dwoma pojęciami jest dość znaczny. Bardzo często lekarstwo może być bardzo tanie; aż trudno sobie wyobrazić, jak łatwo można je otrzymać. Jeśli liczymy, że tabletka zadziała cuda, przemysł farmaceutyczny może tylko na tym skorzystać. Dlatego zachęcam do spożywania prostych potraw i powrotu do korzeni w kwestii wyleczenia choroby.
Uważam, że czasem warto spróbować medycyny naturalnej, zanim wyda się mnóstwo pieniędzy na jakiś lek, który może może nie przynieść pożądanych efektów, prawda? W tym artykule mówię o lekarstwie numer jeden na całym świecie, które jest bogate w witaminę C, znane i używane przez naszych przodków- kapuście i jej soku.
Kapusta jest doskonałym źródłem takich witamin jak B6, K, kwas foliowy, oraz błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów. Ma także działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, ze względu na związki typu sulforafan i glukozynolan, które stymulują enzymy układu pokarmowego i pomagają organizmowi w pozbyciu się toksyn.
Ustalono, że siarko-organiczny związek sulforafan chroni komórki przed rakiem. W wielu badaniach wykazano, że warzywa kapustne, w tym kapusta, są na szczycie listy w walce z rakiem jelita grubego.
Kapusta pomoże Ci w przypadku:
- raka wątroby, piersi, jajnika, płuc
- kaca
- przewlekłego kaszlu
- zapalenia stawów (i innych zapaleń)
- niedokrwistości
- choroby wrzodowej
- chorób żołądka, etc.
Ponadto kapusta:
- sprzyja utracie wagi
- podkręca przemianę materii
- łagodzi problemy z zaparciami
- hamuje/zmniejsza przemianę cukru w tłuszcz
Przepis na sok z kapusty
Potrzebne będą:
- sokowirówka
- nóż
- gorąca woda
- średniej wielkości główka kapusty
- odrobinę octu jabłkowego
Wykonanie:
- Namocz kapustę w ciepłej wodzie z dodatkiem octu.
- Rozetnij główkę kapusty na dwie połówki i wytnij głąb.
- Połówkę kapusty potnij na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę (drugą połówkę pozostaw na później).
W zasadzie nie ma przeciwskazań odnośnie dziennej racji pitego soku z kapusty, choć należy podkreślić, że nadmierne jego ilości mogą być przyczyną wzdęć. Najlepiej uzyskany sok z połowy główki kapusty podziel na dwie części, jedną część pij rano, a drugą wieczorem.