Pomijanie tych witamin w diecie może zwiększyć występowanie częstych migren o 300%.

Podziel się ze znajomymi :)
  • 376
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
    378
    Shares

Bóle migrenowe są bardzo powszechne i mogą trwać od kilku godzin do nawet 3 dni. Niestety

należą do najmniej poznanych i najgorzej leczonych zaburzeń medycznych. Jest to spowodowane

tym, że na każdego człowieka mają wpływ inne czynniki genetyczne, środowiskowe i

neurologiczne. Do tego przeżycia osób cierpiących na migrenę mogą różnić się w dużym stopniu.

U niektórych występuje jednostronny piekący lub pulsujący ból. U innych objawy są obustronne.

Czasami występują też bóle przepowiadające. Skutki migreny mogą być różnorakie:

dreszcze, pocenie się, nudności, gorączka, wymioty, nadwrażliwość na światło, dźwięk a nawet

zapach.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Badania wykazują, że ponad 300 milionów ludzi na świecie cierpi na migrenę ( około 6-7%

mężczyzn oraz 15-18% kobiet ). Szacuje się, że 20 mln ataków migren pojawia się każdego dnia.

Przyczyny migreny:

Przyczyny migreny były badane wielokrotnie. Jednak żadne badanie nie wyjaśniło występowania

migreny u wszystkich cierpiących. Czasami wyniki badań są sprzeczne. Większość z nich

twierdzi,że są to:

– nadmierny wzrost ciśnienia we krwi ( z drugiej strony inne badania pokazują, że bóle nie

są poprzedzone zmniejszonym przepływem krwi lecz nagłym skokiem ciśnienia. Po ataku

migreny krążenie wygląda normalnie lub jest tylko nieznacznie zmniejszone ).

Takiej ceny jeszcze nie było i raczej już nigdy nie będzie - 25zł za kurs https://motywatordietetyczny.pl/szkolenia/promocja/ A to wszystko z okazji nadchodzących wakacji Promocja trwa dzisiaj do 23:00 lub do wyczerpania puli szkoleń (ostatnie 54 sztuki)

– zaburzenia neurologiczne związane z aktywnością komórek nerwowych.

– zmiany poziomu serotoniny w mózgu. Ból migrenowy pojawia się w przypadku spadku

poziomu serotoniny. Może to być też przyczyną obrzęku i stanu zapalnego naczyń

krwionośnych.

– skórcze naczyniowe mózgu. Migreny powstają od początkowego skurczu naczyń

krwionośnych i spadku przepływu krwi a następnie rozciągania i rozszerzania naczyń

krwionośnych.

Niedobór witamin a migreny

Najnowsze badania pokazały że zażywanie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może

spowodować dwukrotny spadek objawów migreny na przestrzeni dwóch miesięcy. Takie sugestie

pojawiały się już wcześniej m. in. po opracowaniu badań przez European Journal of Neurology. W

2004 roku zwrócili uwagę na to, że można uniknąć ataków migreny przez stosowanie wiaminy B2 (

ryboflawina )

Poziom produkcji homocysteiny może być zwiększony przez kilka mutacji i zaburzenia genów,

które sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na atak migreny.

Okazuje się, że witaminy   B6 i B12 zmniejszają poziom homocysteiny –>  Więcej na szkoleniu online.

Dawka podawanej witaminy powinna zależeć od danego genotypu. Według profesor Lyn Griffiths rożne

genotypy mają różnąszybkość reakcji enzymatycznej. Celem badań jest określenie optymalnej dawki witamin

z grupy B na podstawie profilu genetycznego.

Optymistyczne jest to, że bezpieczne, tanie suplementy mogą leczyć chorych na migrenę.

Objawy migreny mogą być związane nie tylko z niedoborem witamin z grupy B ale też

niedoborem innych witamin a w szczególności witaminy D. Niedobór tej witaminy może

powodować różnorakie konsekwencje zdrowotne. Również w przypadku migreny suplementacja

witaminą D może odgrywać ważną rolę.

Zeszłoroczne badania pokazały, że około 42% pacjentów z przewlekłą migreną ma również

niedobór witaminy D. Naukowcy odkryli, że im dłużej pacjent cierpi na chroniczną migrenę tym

bardziej prawdopodobny jest niedobór witaminy D.

Takiej ceny jeszcze nie było i raczej już nigdy nie będzie - 25zł za kurs https://motywatordietetyczny.pl/szkolenia/promocja/ A to wszystko z okazji nadchodzących wakacji Promocja trwa dzisiaj do 23:00 lub do wyczerpania puli szkoleń (ostatnie 54 sztuki)




5 Komentarze

  1. Moja córka miała częste migreny.I to jakie?! Lekarze nie poradzili. Teraz przestała jeść gluten i ma już dwa lata pokój.Tu jest przyczyna zła a nie jakieś pierdu pierdu

  2. Żona odstawiła wędliny i po jakimś czasie ustały migreny a miała je prawie co dzień.
    Wróciliśmy do wędlin i bóle też wróciły i znów odstawiliśmy definitywnie i nie ma bólu.

Dodaj komentarz