Truskawki zostały sklasyfikowane na pierwszym miejscu „Parszywej dwunastki” – listy wyrobów zawierających pestycydy, zgodnie z Environmental Working Group ( EWG ).

Jabłka, które znalazły się na szczycie listy w pięciu ostatnich latach, w tym roku zajęły drugie miejsce.

W prawie wszystkich badanych próbkach truskawek ( 98% ) – wykryto pozostałości pestycydów, 40% miało pozostałości 10 lub więcej pestycydów a niektóre spośród nich miały nawet pozostałości 17 różnych pestycydów.

Niektóre z tych substancji zostały określone przez organizację jako „stosunkowo łagodne” ale niektóre mogą być związane z chorobami, zaburzeniami hormonalnymi, problemami neurologicznymi i reprodukcyjnymi.

Sonya Lunder, starszy analityk EWG oświadczyła: „To zaskakujące ale zobaczmy jak truskawki są skażone pozostałościami niebezpiecznych pestycydów”. Poziomy te jednak są dopuszczalne na mocy obowiązujących przepisów. Lunder wezwała organy władzy aby wzięły pod uwagę ostatnie badania i zmieniły przepisy.

Na przeciwległym biegunie, na czele „Czystej Piętnastki” znalazło się awokado jako owoc najmniej skażony pestycydami.

Sprawozdanie roczne otrzymało krytykę ze strony niektórych ekspertów, którzy stwierdzili, że rankingi są wątpliwe i nie trzeba się obawiać tradycyjnie uprawianych produktów.

Lista „Parszywa dwunastka” została podważona przez społeczność naukową Alliance for Food & Farming – organizację non-profit, która skupia 50 stowarzyszeń rolniczych, grup towarowych i indywidualnych producentów. Ludzie z grona wyżej wymienionych grup twierdzą, że owoce i warzywa nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzkiego. Ich opinie poparte są założeniami o bardzo niskiej szkodliwości pestycydów. Zanim pestycyd może być użyty, Agencja Ochrony Środowiska musi określić, że nie będzie stanowić ryzyko dla zdrowia ludzkiego lub środowiska naturalnego.

Tutaj możesz sprawdzić jak w naturalny sposób usunąć pestycydy z warzyw i owoców

View this post on Instagram

🍓Truskawki zostały sklasyfikowane na pierwszym miejscu „Parszywej dwunastki” – listy wyrobów zawierających pestycydy, zgodnie z Environmental Working Group ( EWG ). Z prawej produkty najmniejszą ilością pestycydów. ❤️Tak bardzo jak staramy odżywiać się dobrze, kupowanie organicznych owoców i warzyw często przerasta nasz budżet. Wybór w tradycyjnych marketach jest również ubogi w produkty ekologiczne, zwłaszcza w określonych porach roku. 👍Dobrą wiadomością jest to, że można usunąć pestycydy z nieekologicznych towarów! ⭕️ZRÓB WŁASNY NATURALNY ZMYWACZ PESTYCYDÓW, MIESZAJĄC : Jeden z najlepszych sposobów, albo usunąć pestycydy zupełnie to domowej produkcji aerozol. Wykonanie zajmie Ci zaledwie 5min, a sam skład zawiera bardzo proste substancje. Wystarczy wymieszać łyżkę soku z cytryny, szklankę wody lub octu jabłkowego i 2 łyżki sody oczyszczonej. Dobrze wymieszać składniki, upewnić się, że soda rozpuściła się całkowicie. Następnie umieszczamy mieszaninę do butelki z rozpylaczem. Nanosimy spray na owoce i warzywa i pozostawiamy na 5-10 minut, po wszystkim płuczemy. To takie proste! ☝️Możliwe jeszcze prostsze wykonanie! Skład tego aerozolu obejmuje zaledwie dwa składniki: ocet i wodę. Umyj dokładnie dużą miskę (można wykorzystać zlew) i napełnij ją w ¼ octem i ¾ wodą. Umieść warzywa i owoce na okres około godziny, jabłka mogą pozostać następną godzinę. Następnie płuczemy wodą i gotowe! Istnieje wiele produktów do czyszczenia. Ważne jest, aby sprawdzić jakie składniki są użyte w preparacie. Zdarza się, że zawierają żrące chemikalia, które okazują się jeszcze gorsze jak pestycydy. 🔥Olejki eteryczne Roztwór wody z wyciąg z pestek grejpfruta, olejki i ekstrakty eteryczne, wypłukane owoce i warzywa w tej miksturze są neutralne dla naszego zdrowia a do tego przyjemnie pachnie i działa bardzo skutecznie. Nie zawiera amoniaku, czy innych szkodliwych substancji. Jeśli chcesz zatem prowadzić zdrowy styl życia, podążaj za powyższymi wskazówkami, które z pewnością pomogą Ci go utrzymać na zadowalającym poziomie. #motywatorinfo

A post shared by Damian Wiatrowski (@motywator.tv) on