Imbir – korzeń zdrowia
Imbir to niezwykle charakterystyczna zarówno w smaku, jak i wyglądzie przyprawa, którą wykorzystuje się nie tylko w suplementach diety, ale również w kulinariach czy podczas przyrządzania drinków. Dlaczego warto zaopatrzyć się w kawałek imbiru i wypróbować jego niezwykle właściwości smakowe i zdrowotne?
Skąd bierze się imbir?
Co to jest imbir? To roślina z gatunku imbirowatych pochodząca z południowo-wschodniej Azji i tam głównie wykorzystywana w medycynie chińskiej oraz w kuchni dalekowschodniej.
Ma postać kwitnących na żółto kwiatów wyrastających z prostej, długiej łodygi o lancetowatych liściach. Jednak wykorzystuje się tylko podziemne kłącze imbiru. Ma ono srebrzystą, połyskującą skórkę i żółte, twarde wnętrze. W smaku i zapachu imbir jest dość intensywny – pikantny, o cytrusowym charakterze.
Stosuje się go w postaci surowej lub suszonej, sproszkowanej, głównie jako przyprawę do potraw i napojów. Wchodzi w skład curry – jednej z najpopularniejszych indyjskich przypraw. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za większość prozdrowotnych, a także organoleptycznych właściwości imbiru, jest gingerol – o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Jak wykorzystywać imbir w kuchni?
Gorąca herbata z dodatkiem startego na tarce imbiru, cytryny, goździków i cynamonu może być świetnym, bardzo rozgrzewającym, a przy tym zdrowym napojem.
Często dodaje się imbir, również w postaci sproszkowanej, do grzanego wina lub piwa – wspaniale rozgrzewają zimą. Oczywiście można stosować dowolne kombinacje z różnymi przyprawami korzennymi czy owocami – każda z nich jest warta grzechu!
Plastry imbiru mogą wzbogacić smak mięs lub potraw warzywnych, a nawet deserów. Świetnie pasują do wszelkich alkoholi, pierniczków, zup i sosów indyjskich. Są zalecane wszędzie tam, gdzie pragnie się podkręcić smak potrawy nadając jej lekkiej pikantności, ale w słodszym wydaniu.
Dlaczego warto jeść imbir?
Pomaga w mdłościach – nie tylko ciążowych
W niewielkich ilościach imbir może być podawany kobietom w ciąży w celu złagodzenia porannych mdłości. Przydaje się również do łagodzenia nudności i wymiotów u osób poddawanych chemioterapii.
Przydatny w diecie odchudzającej
Niektóre badania wykazały, że imbir może pomóc w utracie tkanki tłuszczowej. Być może jest to związane z jego potencjałem spalania większej ilości kalorii w czasie diety i ćwiczeń, a także zdolnością do łagodzenia stanów zapalnych, które często towarzyszą otyłości. Warto wypróbować herbatki z dodatkiem imbiru, gdy jest się na diecie!
Pomaga leczyć chorobę zwyrodnieniową stawów
Imbir ma pewne właściwości przeciwbólowe, które sprzyjają osobom chorującym na zwyrodnienie stawów. Oprócz tego jego właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą pomagać w przykrym objawie sztywności stawów związanym z tą chorobą.
Ma właściwości przeciwcukrzycowe
Prawdopodobnie imbir jest w stanie obniżać poziom cukru we krwi, i to nawet o 12%. Badano tę zależność u osób z cukrzycą, które przyjmowały 2 g sproszkowanego imbiru dziennie. Wyniki były bardzo obiecujące – z pewnością warto, by diabetycy włączyli imbir do swojej diety!
Może działać kardioprotekcyjnie
Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające imbiru daje bardzo obiecujące wyniki jeśli chodzi o pomoc osobom zagrożonym zawałem serca i chorującym na chorobę wieńcową.
Prawdopodobnie imbir jest bardzo skuteczny w redukcji stresu oksydacyjnego, a zatem zmniejsza czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca. Obniża również poziom „złego” cholesterolu LDL, a zatem może sprzyjać poprawie wyników badań laboratoryjnych.
Działa na niestrawność
Zjadłeś coś niekoniecznie świeżego albo pofolgowałeś sobie z dietą i boisz się, że z przejedzenia nie zaśniesz? Zażyj suplement diety w postaci kapsułki z imbirem, lub zafunduj sobie herbatę z odrobiną startego imbiru na kolację, aby przyspieszyć opróżnianie żołądka, i tym samym zapobiec lub zniwelować bóle żołądka wynikające z niestrawności.
Pomaga w bólach miesiączkowych
Kobiety z bolesnymi miesiączkami powinny wypróbować działanie imbiru. Pewne badania wykazały, że porcja imbiru może być skuteczniejsza w łagodzeniu tego rodzaju bólów niż tradycyjne leki NLPZ zazwyczaj stosowane w tych dolegliwościach.
Następnym razem zamiast faszerować się tabletkami – wypróbuj imbir! Oczywiście potrzebne są dalsze badania na ten temat, ale zastosowanie tego zdrowego kłącza z pewnością nie przyniesie Ci szkody, a może pomóc.
Może zapobiegać nowotworom
Silne właściwości przeciwutleniające gingerolu w imbirze są badane również pod kątem zapobiegania różnym rodzajom nowotworów, z bardzo obiecującymi jak dotychczas efektami.
Szczególnie korzystny wydaje się być wpływ 2-gramowych dawek dziennie imbiru na zmniejszanie markerów prozapalnych jelita grubego u osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na ten nowotwór. Może być też skuteczny w zapobieganiu nowotworowi trzustki czy wątroby.
Może wpływać na poprawę funkcji mózgu
Składniki bioaktywne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym zawarte w imbirze mogą korzystnie wpływać na pracę mózgu.
Hamują one reakcje zapalne w mózgu, tym samym nie doprowadzając do jego degeneracji. To sprawia, że systematyczne spożywanie imbiru może wpłynąć na poprawę pamięci i koncentracji w różnym wieku, zapobiegając pogorszeniu funkcji poznawczych związanym z postępem wieku.
Zmniejsza objawy infekcji
Chorując warto zaopatrzyć się w herbatkę z imbirem lub wypić grzane piwo z jego dodatkiem, ponieważ jest on bardzo dobrym środkiem zapobiegającym namnażaniu się różnych bakterii. Może też zapobiec zakażeniu wirusem RSV – atakującym układ oddechowy.
Tym samym zarówno chorując, jak i w celach profilaktycznych, warto regularnie wzmacniać się potrawami i napojami z dodatkiem imbiru, które mogą pomóc szybciej wrócić do zdrowia, lub nie zachorować.
Imbir to prawdziwe superfood – pokochaj jego charakterystyczny smak, rozgrzewające właściwości i zdolności do wpływania na poprawę Twojego stanu zdrowia i zapobiegania jego pogorszeniu. Z pewnością szybko się z nim zaprzyjaźnisz!