Figi – niedoceniane źródło słodyczy
Figi są owocami uprawianymi już od starożytności. Do pewnego momentu były bardzo niedoceniane, a obecnie są nieco bardziej rozpowszechnione, również w Europie, jako zamiennik słodyczy. Dlaczego warto sobie o nich przypomnieć?
Skąd wzięły się figi na naszych stołach?
Figa to owoc figowca pospolitego. Rośnie na drzewach w basenie Morza Śródziemnego – w Turcji, Portugalii, Włoszech, Grecji, Francji i Hiszpanii, ale nie tylko. Drzewa figowe uprawia się także w Afryce, Austraii południowej, Indiach, Kalifornii i Ameryce Południowej. Te owoce rosły jako drzewa uprawne w starożytnej Mezopotamii i Egipcie już prawdopodobnie od 2750 r.p.n.e., stanowiły tam bardzo ważny składnik codziennej diety. W XVI wieku rozpowszechniono uprawę fig w północnej Ameryce, skąd trafiły również do Europy.
Czym charakteryzują się figi?
To bardzo wyjątkowe, zarówno jeśli chodzi o wygląd, smak, jak i właściwości owoce. Świeże mają stożkowaty, gruszkowaty kształt przypominający skórzasty worek. Wewnątrz znajduje się czerwonawy miąższ wypełniony licznymi, chrupiącymi nasionami. W smaku są niezwykle słodkie, co zawdzięczają wysokiej (nawet do 25%) zawartości glukozy i fruktozy.
Jaki jest skład fig?
To nie tylko bardzo smaczne owoce, zaliczane w sztuce kulinarnej do bakalii, ale również bardzo zdrowe. W świeżych owocach znajduje się około 80% wody, a najczęściej spożywamy figi w postaci suszonej. Wtedy stają się jeszcze bardziej słodkie i kaloryczne – o o czym należy pamiętać. Co znajduje się w owocach figi?
- Niewielka ilość białek
- Pektyny
- Witaminy: C, K, z grupy B
- Minerały (w dużych ilościach): potas, wapń, magnez, fosfor
- Kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, oksalowy
- Fitosterole
Kiedy i dlaczego warto spożywać figi?
Oprócz przyjemnego, słodkiego smaku, figi mogą dawać też inne korzyści zdrowotne. Kiedy najlepiej je spożywać i w jakim celu?
Dla właściwości przeczyszczających
Z uwagi na zawartość pektyn i kwasów, figi mogą stanowić dobry środek przeczyszczający przy zaparciach. Figi rozluźniają stolec i łagodzą zaparcia, a tym samym mogą skutecznie zapobiegać objawom zaburzeń trawiennych i sprzyjać łagodzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W badaniach wykazano, że figi są również skuteczne w zmniejszaniu objawów zespołu jelita drażliwego.
Dla zdrowego serca
Spożywanie fig może przeciwdziałać występowaniu chorób serca i promuje utrzymanie zdrowego układu krążenia. Poprawiają one ciśnienie tętnicze krwi i obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL.
Wpływają na kontrolowanie poziomu glukozy we krwi
Spożywanie naparu z liści figowych w badaniach pomagało osobom chorym na cukrzycę typu 1 zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę po posiłku. Jednakże to samo nie odnosi się do spożywania owoców figowca, które są bardzo bogate w cukry proste. Dlatego też cierpiące na cukrzycę osoby powinny sięgać po herbatę z liści figi, ale ograniczać spożywanie fig surowych, suszonych lub przetworów z tych owoców.
Możliwe, że wpływają korzystnie na zmniejszanie ryzyka nowotworów
Wciąż potrzebne są badania, aby stwierdzić to z cała pewnością, jednak dotychczasowe badania na liściach figowych są dość obiecujące. Wykazano, że ekstrakt z liści figowych może działać hamująco na rozwój komórek nowotworowych okrężnicy, wątroby, piersi i macicy.
Wspiera leczenie alergii skórnych
W badaniach na dzieciach wykazano, że kremy z ekstraktem z figi były skuteczniejsze w leczeniu alergii skórnych niż standardowa kuracja hydrokortyzonem. Miały one działanie przeciwutleniające, a do tego zmniejszały rozpad kolagenu, wpływając korzystnie na wygładzenie i utrzymanie elastyczności skóry.
Wspomagają prawidłowe krzepnięcie krwi
Z uwagi na wysoką zawartość witaminy K, figi są w stanie wspomóc procesy prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie powinny być jednak spożywane przez osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew!
Jak najlepiej jeść figi?
Są one bardzo smaczną, słodką i egzotyczną przekąską, która z powodzeniem może zastąpić konwencjonalne słodycze. Jednak z uwagi na wysoką zawartość cukru, a co za tym idzie – kaloryczność – nie powinno się ich zjadać w zbyt dużych ilościach. W jakich postaciach można jeść figi?
- Jako chrupiący i słodki dodatek do sałatek i sałat – w postaci surowej i suszonej
- Jako przekąska przed telewizorem – pokrój dojrzałą figę na ćwiartki i zjadaj tak jak cząstki pomarańczy lub grejpfruta. Miąższ figi jest bardzo chrupiący dzięki nasionkom i mało soczysty, ale za to bardzo słodki
- Przegryzaj je razem z wykwintnymi serami. Pokrojone w ćwiartki nie tylko zdobią deskę serów, ale również wybornie razem z nimi smakują
- W postaci sałatki z kozim serem, polane miodem
- Można je jeść również ze skórką, wystarczy tylko dokładnie ją umyć
- Figi można przesmażyć i podawać razem z mięsem – na przykład polędwiczkami wieprzowymi
- W postaci suszonej są świetne jako bakalie do ciast, ale również jako samodzielna przekąska
- Ze świeżych fig można przyrządzić doskonały dżem – z cynamonem, cukrem waniliowym i paroma kroplami soku z cytryny. Będzie on doskonały zarówno do pieczywa, jak i dodatek do lodów, deserów, ciast, a nawet mięs czy serów!
Bez względu na to, jaki sposób serwowania fig wyda Ci się najodpowiedniejszy, z pewnością gdy spróbujesz ich raz, już na zawsze zagoszczą w Twoim menu!