Kozieradka jest bardzo popularnym ostatnio zielem, stosowanym w kosmetyce i w kuchni, ale mającym olbrzymie znaczenie jako składnik zdrowej diety. Ta roślina jednoroczna pochodzi z Indii i głównie tam jest wykorzystywana. Coraz chętniej doceniamy ją także na rynku europejskim jako składnik suplementów diety, a także suplementów dla kulturystów. Skąd ta popularność?

Jak wykorzystuje się kozieradkę w kuchni?

Można spożywać zarówno liście, jak i nasiona tej rośliny. Nasiona warto uprzednio uprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się lekkiej goryczki, która jest częścią jej smaku. Przyprawia się nimi niektóre sery czy sosy na bazie curry, ale świetnie smakują także do sałatek, twarożków, jogurtów i innych dań. Świeże liście stanowią natomiast wspaniały składnik aromatycznych, lekkich sałatek. Wysuszone liście kozieradki nazywają się kasoori methi i są wspaniałym dodatkiem do potraw pikantnych.

Jakie składniki zawiera kozieradka?

Może ona stanowić cenny składnik diety, zarówno jako przyprawa w kuchni, jak i typowy suplement. Oto, co zawiera:

Ile kalorii ma kozieradka?


Przyprawy, nasiona kozieradki
323 kcal / 100g

Białko 23 g
Tłuszcz 6.41 g
Węglowodany 58.35 g
Błonnik 24.6 g
Woda 8.84 ml

Jak wykorzystuje się kozieradkę w kosmetyce?

Jak wiele innych ziół, kozieradka może być stosowana wewnętrznie, ale i zewnętrznie. Często wchodzi w skład kremów, balsamów, maści. Ma działanie upiększające, ale również lecznicze – wspomaga gojenie się czyraków, owrzodzeń i ropni, a nawet redukuje stłuczenia i obrzęki. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się ją do leczenia problemów cery trądzikowej i tłustej. Na stronie Inspirator Kosmetyczny dowiesz się więcej na temat pielęgnowania ciała naturalnymi metodami kliknij tutaj

Odkryto również, że napar z nasion kozieradki wcierany we włosy, daje znakomite rezultaty jeśli chodzi o zapobieganie ich wypadaniu i wzrost tak zwanych „baby hair”. Można samodzielnie przyrządzić taki napar lub zdecydować się na kupno odpowiedniego, ziołowego szamponu, odżywki lub wcierki zawierających ekstrakt z kozieradki.

Dlaczego warto suplementować kozieradkę?

Jest wiele powodów, dla których warto spożywać kozieradkę – w formie świeżych liści, suszonych ziół lub suplementów diety zawierających ekstrakt z części tej rośliny. Oto niektóre z nich:

  • Wspomaga trawienie – poprzez zwiększanie wydzielania soków żołądkowych i śliny
  • Pobudza apetyt
  • Pomaga przy zaparciach
  • Ochrania wątrobę – jest przy tym równie skuteczna jak flagowe zioło na wątrobę – sylimaryna
  • Leczy choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego
  • Uszczelnia naczynia krwionośne – pomaga przy żylakach i hemoroidach
  • Chroni przed rozwojem raka jelita grubego
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Obniża poziom cukru we krwi
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • Działa wykrztuśnie w chorobach górnych dróg oddechowych

W jaki sposób kozieradka pomaga kulturystom?

Amatorzy sportów siłowych z pewnością docenią suplementy diety dla sportowców z dodatkiem ekstraktu z kozieradki. Wykazano, że kozieradka suplementowana systematycznie w czasie treningów siłowych wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a do tego zwiększa poziom testosteronu w organizmie. Odpowiedzialna jest za to specjalna saponina zwana protodioscyną. Tym samym panowie, którzy pragną spalać więcej tłuszczu na siłowni, a przy tym dodać sobie więcej męskości, mogą suplementować tę roślinę. Te same badania nie wykazały jednak skuteczności kozieradki we wzmacnianiu siły fizycznej, wydajności i wytrzymałości podczas ćwiczeń siłowych. Dlatego spożywanie suplementów lub używanie kozieradki w kuchni nie wyklucza zażywania odżywek białkowych czy kreatyny. 

Przeciwwskazania do stosowania kozieradki

Należy pamiętać, że związki aktywne zawarte w kozieradce mogą zakłócać działanie niektórych leków przeciwzakrzepowych. Dlatego jeśli masz żylaki i stosujesz kozieradkę profilaktycznie – to nie stosuj jednocześnie leków o działaniu przeciwzakrzepowym. I na odwrót – gdy stosujesz leki, nie zażywaj kozieradki. 

Podsumowując, spożywanie kozieradki może być dobrym sposobem na urozmaicenie swojej diety, podkręcenie jakości potraw, a przy tym wzmocnienie własnego zdrowia. Warto również spróbować tego zioła jako specyfiku wzmacniającego włosy – to tani i niezwykle skuteczny sposób!