Selen należy do mikroelementów, czyli składników potrzebnych organizmowi w śladowych ilościach. I choć jego rola w ciele człowieka jest nie aż tak łatwo zauważalna, to nie wolno jej spychać na margines. Wiele osób miałoby problem z określeniem źródeł selenu w diecie, czy ich korzyści zdrowotnych, w przeciwieństwie do witaminy C czy wapnia. Jednak selen stanowi niewielki, choć bardzo ważny trybik w tej maszynie, jaką jest człowiek. Jeśli go zabraknie, może się to skończyć groźnymi powikłaniami!
Do czego organizm potrzebuje selenu?
Głównym zadaniem selenu jest uczestniczenie w syntezie wielu enzymów, które z kolei działają w regulacji metabolizmu wielu komórek ciała. Oto korzyści, jakie wyniesiesz dostarczając swojemu organizmowi odpowiedniej ilości selenu każdego dnia:
Zapobiegniesz powstawaniu wolnych rodników
Wolne rodniki są bardzo toksycznymi związkami, które wytwarzają się na skutek niewłaściwej diety czy trybu życia. Gdy zostaje zachwiana równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami, wówczas organizm zaczyna się starzeć, dochodzi też do mutacji komórek zdrowych w komórki nowotworowe. Zasadniczo wolne rodniki występują w naszych organizmach jako produkty uboczne procesów metabolicznych, i jeśli ich ilość nie przekracza ilości przeciwutleniaczy, to wszystko jest pod kontrolą. Jednak niewłaściwa dieta, palenie papierosów, picie alkoholu czy stres prowokują stres oksydacyjny, w wyniku którego powstają wolne rodniki w nadmiarze. Dlatego potrzebujemy związków takich jak między innymi selen czy inne substancje o charakterze antyoksydacyjnym, które wyrównają tę niebezpieczną nadwyżkę wolnych rodników.
Zminimalizujesz ryzyko nowotworu
Zapobieganie nowotworom w dzisiejszych czasach tak bardzo podatnych na tę chorobę, jest bardzo istotne dla każdego człowieka. Dieta bogata w selen głównie z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające jest w stanie skutecznie zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Selen ponadto zmniejsza uszkodzenia DNA i niszczy już obecne komórki rakowe. Nie może go więc zabraknąć w organizmie ani chorych osób, ani tych, które pragną zapobiegać powstawaniu nowotworów. Badania wykazały, że u osób z wyższym poziomem selenu we krwi występowało mniejsze ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Ważne jest jednak, aby pozyskiwać selen ze źródeł naturalnych, czyli z żywności, a nie z suplementów. Z kolei suplementacja selenem w trakcie radioterapii jest w stanie złagodzić skutki uboczne tego agresywnego leczenia.
Ochronisz swoje serce
Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych jest również bardzo istotna dla każdego, również zdrowego człowieka, ponieważ choroby te stanowią pierwszą przyczynę wszystkich zgonów na świecie. Wynika to głównie z nieprawidłowej diety i zbyt mało aktywnego trybu życia współczesnego człowieka. Okazuje się, że zwiększenie poziomu selenu z naturalnych źródeł we krwi o 50% jest w stanie zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych aż o 24%. Jednym z czynników zachorowania na te choroby są przewlekłe stany zapalne, i tu również selen ma swój udział, gdyż minimalizuje je, tym samym obniżając ryzyko zachorowania. W badaniach wykazano, że przyjmowanie suplementów z selenem obniżyło poziom białka C-reaktywnego, czyli jednego z markerów chorób serca. Dodatkowo, u osób badanych podniósł się poziom peroksydazy glutationowej, która jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym stany zapalne. Osoby z grupy ryzyka zachorowania na miażdżyce powinny więc pomyśleć o zdrowej diecie, bogatej w pokarmy zawierające selen.
Możesz zapobiec chorobie Alzheimera
Choroby neurodegeneracyjne bardzo często mają swój początek w stresie oksydacyjnym. Ten z kolei bywa spowodowany niedoborową dietą i nieprawidłowym trybem życia. Im starszy pacjent, tym większe ryzyko zachorowania na demencję, a nawet Alzheimera, z uwagi na coraz bardziej ograniczoną dietę i zmniejszoną podaż pożywienia. Stosowanie żywności bogatej w przeciwutleniacze, w tym również selen, jest w stanie utrzymać wysoki poziom stanu komórek i połączeń nerwowych, a tym samym zapobiec ich degeneracji. Wykazano, że spożywanie orzechów brazylijskich (będących najbogatszym źródłem selenu) jest w stanie poprawić funkcje poznawcze pacjentów z pierwszymi objawami demencji.
Utrzymasz swoją tarczycę w zdrowiu
W tarczycy znajduje się więcej selenu niż gdziekolwiek indziej w ciele. Jest on bardzo ważnym dla funkcjonowania tego gruczołu pierwiastkiem. Pomaga chronić tarczycę przed uszkodzeniem oksydacyjnym, a także wspiera ją w produkcji hormonów tarczycowych. A zatem, chcąc zadbać o zdrowie tarczycy, oprócz poziomu jodu w organizmie należy również kontrolować poziom selenu.
Wzmocnisz swój układ odpornościowy
Selen jest jednym z ważnych pierwiastków wspomagających prawidłową pracę układu odpornościowego. To znowu zasługa jego działania przeciwutleniającego, na którym zyskuje cały układ immunologiczny, i nie tylko on. Niedobory selenu mogą prowadzić do wolniejszej odpowiedzi immunologicznej. Dlatego też częste infekcje i wolniejsze powroty do zdrowia warto zweryfikować pod kątem obecności selenu w surowicy krwi i ewentualnie podnieść jego poziom poprzez zwiększenie spożycia produktów bogatych w selen.
Możesz złagodzić objawy astmy
Astma jest chorobą ściśle związaną z przewlekłym stanem zapalnym oraz stresem oksydacyjnym, toczącymi się w organizmie. Badania wykazały, ze osoby chorujące na astmę bardzo często mają obniżony poziom selenu we krwi. Poprzez suplementacje lub zwiększenie ilości selenu w diecie udało się uzyskać efekt złagodzenia objawów astmy. Co więcej, suplementacja selenem pozwoliła na zmniejszenie dawek leków kortykosteroidowych powszechnie stosowanych w leczeniu astmy.
Gdzie znajdziesz selen w naturalnych produktach?
Najlepszym sposobem na odżywianie się w sposób pozwalający na dostarczenie sobie dostatecznej ilości selenu, jest spożywanie różnych produktów z wszystkich grup żywności. Oto produkty z wysoką zawartością selenu uszeregowane od najbardziej w niego obfitujących, które warto włączyć do diety:
- Ostrygi
- Orzechy brazylijskie
- Halibut
- Tuńczyk
- Jaja
- Sardynki
- Nasiona słonecznika
- Pierś z kurczaka
- Grzyby Shiitake
Spożywaj je kiedy tylko możesz i ciesz się zdrowiem jak najdłużej!
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835914/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17034348 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184498/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665418/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19033020 https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073179/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726178/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20133068/ https://www.healthline.com/nutrition/heart-healthy-foods https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023702 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28965605 https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/atherosclerosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147716/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24668390 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775560 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17030648 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072572/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066516/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3246085/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21546427/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12061082 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15106206