Jakie pokarmy mogą potęgować zaburzenia lękowe?

Zaburzenia lękowe są zaburzeniami na tle nerwowym, które objawiają się nadmiernym psychicznym i fizjologicznym strachem o coś lub z jakiegoś powodu.

Strach jest emocją całkowicie naturalną i nie należy się go wystrzegać. Jednak w zaburzeniach lękowych przybiera on kuriozalną, przerysowaną formę. Osoby chore boją się rzeczy pozornie nieszkodliwych, które nie robią wrażenia na innych ludziach.

I strach ten wywołuje u nich panikę, histerię i niemożność normalnego, prawidłowego zareagowania na czynnik wywołujący go.

Dziś wiemy już, że niektóre pokarmy są w stanie potęgować stany lękowe. Należy się ich wystrzegać, jeśli cierpi się na tę formę zaburzeń.

Alkohol a zaburzenia lękowe

Ten produkt jako pierwszy na liście produktów potęgujących lęk, wydaje się być na niewłaściwym miejscu.

W końcu to po niego bardzo często sięga się dla rozluźnienia w sytuacjach stresujących. Jednak alkohol negatywnie wpływa na poziom nawodnienia naszego organizmu, a także na jakość snu.

Silne odwodnienie „dzień po” i bóle głowy mogą powodować nerwowość i zwiększoną podatność na stres.

Jeśli więc cierpisz na zaburzenia lękowe, nie sięgaj po alkohol. Tylko chwilowo stłumi on Twój stres, ale następnego dnia może dodatkowo go wyostrzyć. 

Czy kawa może spotęgować zaburzenia lękowe?

Kofeina jest jednym z najbardziej znanych produktów pobudzających. Wpływa na układ nerwowy podnosząc jego wrażliwość na bodźce, więc w niskich dawkach może być wykorzystywana jako stymulator.

Jednak gdy przesadzimy z ilością kawy w ciągu dnia, możemy odczuć spotęgowaną nerwowość i nadmierne pobudzenie. Dodatkowo, nadmiar kofeiny obniża też poziom serotoniny w organizmie, odpowiedzialnej za dobry nastrój.

Osoby, które cierpią na nadmierną nerwowość i stany lękowe, powinny zwracać też uwagę na niektóre suplementy i leki przeciwbólowe, które także mogą zawierać w swoim składzie kofeinę. 

„Stare” i fermentowane potrawy zwiększają niepokój

Ludzie zadziwiająco upodobali sobie jedzenie potraw „starych”, czyli takich, które pod wpływem czasu nabierają prawdziwego smaku, dojrzewają.

Długodojrzewająca szynka, deska serów i kieliszek wina to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Okazuje się jednak, że podczas procesów dojrzewania, peklowania czy fermentacji, białka żywności zostają rozłożone pod wpływem bakterii na aminy biogenne, w tym histaminę.

Histamina jest neuroprzekaźnikiem, który między innymi niezbyt dobrze wpływa na układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy. Osoby szczególnie wrażliwe na stany lękowe mogą wykazywać pewnego rodzaju nietolerancję histaminy, stając się bezsenne i bardziej nerwowe.

Jeśli jesteś osobą nerwową, wybieraj raczej nieprzetworzoną, świeżą żywność.

Zdrowe odchudzanie nie było nigdy tak proste. Praktyczne kursy wideo, e-booki i jadłospisy

W 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie. Zastanawiasz się dlaczego jestem tego taki pewien?

Cukry dodane a zaburzenia lękowe

Cukier jest generalnie przyczyną wielu złych rzeczy w naszym organizmie, począwszy od chorób metabolicznych, aż po właśnie podatność na lęk.

Nie należy aż tak rygorystycznie wystrzegać się cukru, w końcu jest on zawarty w zbyt wielu produktach. Jednak dobrze jest ograniczać w swojej diecie głównie cukry dodane w produktach przetworzonych.

Duża ilość cukru w potrawie powoduje nagły wzrost energii i poziomu cukru, a potem równie szybki jej spadek. Wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi niestety obniżeniu ulega również nasz nastrój.

Jeśli często spożywasz spore ilości cukru, jesteś bardziej podatny na nagłe wzrosty i spadki jego poziomu we krwi, a zatem również na wahania nastroju i zwiększony poziom lęku.

Zabielacz do kawy a zaburzenia lękowe

Niektóre osoby, aby zmniejszyć ilość spożywanych produktów mlecznych, lub zwyczajnie ze względu na preferencje smakowe, korzystają z zabielaczy do kawy w proszku.

Są one wytwarzane na bazie białek mleka w proszku, z syropu glukozowego oraz uwodornionych tłuszczy, w tym tłuszczu palmowego.

Są one prawdziwą „skarbnicą” tłuszczów trans, które znane są z fatalnego wpływu na nasz stan zdrowia. Tłuszcze trans są odpowiedzialne między innymi za stany depresyjne i lękowe. Lepiej więc postawić na konwencjonalną śmietankę lub mleko do kawy (której ilość też warto ograniczać), gdy ma się podatność na stany lękowe.

Jak radzić sobie z nadmierną nerwowością?

Dieta wpływa na bardzo wiele aspektów naszego życia. Otoczeni górami przetworzonej żywności dostępnej za śmieszne pieniądze na każdym kroku, czasem wręcz nie zauważamy tego, jak fatalnie się odżywiamy.

I nie zawsze dostrzegamy korelację pomiędzy naszym samopoczuciem psychicznym a dietą. Okazuje się jednak, że używki, cukier i przetworzone jedzenie nie wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy.

Należy więc stopniowo, ale radykalnie je ograniczać. Jeśli dziś przestaniesz słodzić herbatę i ograniczysz spożycie słodyczy oraz fast foodów, jutro będziesz już silniejszym, bardziej spokojnym człowiekiem. 

Z biegiem czasu poczujesz, że te szkodliwe produkty nie są Ci wcale potrzebne do szczęścia, i będziesz mógł ograniczać je do absolutnego minimum.

Tym samym wzmocni się Twój układ nerwowy, zmniejszy się podatność na stres i nerwowe sytuacje. Wzrośnie za to umiejętność reagowania na negatywne sytuacje, wzbudzające strach.

Zdecydowanie warto powalczyć, by za pomocą diety odzyskać pewność siebie i siłę psychiczną! 

Referencje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27215959
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24625052