Jakie pokarmy mogą potęgować zaburzenia lękowe?
Zaburzenia lękowe są zaburzeniami na tle nerwowym, które objawiają się nadmiernym psychicznym i fizjologicznym strachem o coś lub z jakiegoś powodu.
Strach jest emocją całkowicie naturalną i nie należy się go wystrzegać. Jednak w zaburzeniach lękowych przybiera on kuriozalną, przerysowaną formę. Osoby chore boją się rzeczy pozornie nieszkodliwych, które nie robią wrażenia na innych ludziach.
I strach ten wywołuje u nich panikę, histerię i niemożność normalnego, prawidłowego zareagowania na czynnik wywołujący go.
Dziś wiemy już, że niektóre pokarmy są w stanie potęgować stany lękowe. Należy się ich wystrzegać, jeśli cierpi się na tę formę zaburzeń.
Alkohol a zaburzenia lękowe
Ten produkt jako pierwszy na liście produktów potęgujących lęk, wydaje się być na niewłaściwym miejscu.
W końcu to po niego bardzo często sięga się dla rozluźnienia w sytuacjach stresujących. Jednak alkohol negatywnie wpływa na poziom nawodnienia naszego organizmu, a także na jakość snu.
Silne odwodnienie „dzień po” i bóle głowy mogą powodować nerwowość i zwiększoną podatność na stres.
Jeśli więc cierpisz na zaburzenia lękowe, nie sięgaj po alkohol. Tylko chwilowo stłumi on Twój stres, ale następnego dnia może dodatkowo go wyostrzyć.
![](https://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2019/04/kaloryczność-alkoholu-819x1024.jpg)
Czy kawa może spotęgować zaburzenia lękowe?
Kofeina jest jednym z najbardziej znanych produktów pobudzających. Wpływa na układ nerwowy podnosząc jego wrażliwość na bodźce, więc w niskich dawkach może być wykorzystywana jako stymulator.
Jednak gdy przesadzimy z ilością kawy w ciągu dnia, możemy odczuć spotęgowaną nerwowość i nadmierne pobudzenie. Dodatkowo, nadmiar kofeiny obniża też poziom serotoniny w organizmie, odpowiedzialnej za dobry nastrój.
Osoby, które cierpią na nadmierną nerwowość i stany lękowe, powinny zwracać też uwagę na niektóre suplementy i leki przeciwbólowe, które także mogą zawierać w swoim składzie kofeinę.
![](https://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2020/01/1-819x1024-1.png)
„Stare” i fermentowane potrawy zwiększają niepokój
Ludzie zadziwiająco upodobali sobie jedzenie potraw „starych”, czyli takich, które pod wpływem czasu nabierają prawdziwego smaku, dojrzewają.
Długodojrzewająca szynka, deska serów i kieliszek wina to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Okazuje się jednak, że podczas procesów dojrzewania, peklowania czy fermentacji, białka żywności zostają rozłożone pod wpływem bakterii na aminy biogenne, w tym histaminę.
Histamina jest neuroprzekaźnikiem, który między innymi niezbyt dobrze wpływa na układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy. Osoby szczególnie wrażliwe na stany lękowe mogą wykazywać pewnego rodzaju nietolerancję histaminy, stając się bezsenne i bardziej nerwowe.
Jeśli jesteś osobą nerwową, wybieraj raczej nieprzetworzoną, świeżą żywność.
![](https://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/08/Kopia-źródła-probiotyków-1-819x1024.jpg)
Cukry dodane a zaburzenia lękowe
Cukier jest generalnie przyczyną wielu złych rzeczy w naszym organizmie, począwszy od chorób metabolicznych, aż po właśnie podatność na lęk.
Nie należy aż tak rygorystycznie wystrzegać się cukru, w końcu jest on zawarty w zbyt wielu produktach. Jednak dobrze jest ograniczać w swojej diecie głównie cukry dodane w produktach przetworzonych.
Duża ilość cukru w potrawie powoduje nagły wzrost energii i poziomu cukru, a potem równie szybki jej spadek. Wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi niestety obniżeniu ulega również nasz nastrój.
Jeśli często spożywasz spore ilości cukru, jesteś bardziej podatny na nagłe wzrosty i spadki jego poziomu we krwi, a zatem również na wahania nastroju i zwiększony poziom lęku.
![](https://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2020/02/cukier.png)
Zabielacz do kawy a zaburzenia lękowe
Niektóre osoby, aby zmniejszyć ilość spożywanych produktów mlecznych, lub zwyczajnie ze względu na preferencje smakowe, korzystają z zabielaczy do kawy w proszku.
Są one wytwarzane na bazie białek mleka w proszku, z syropu glukozowego oraz uwodornionych tłuszczy, w tym tłuszczu palmowego.
Są one prawdziwą „skarbnicą” tłuszczów trans, które znane są z fatalnego wpływu na nasz stan zdrowia. Tłuszcze trans są odpowiedzialne między innymi za stany depresyjne i lękowe. Lepiej więc postawić na konwencjonalną śmietankę lub mleko do kawy (której ilość też warto ograniczać), gdy ma się podatność na stany lękowe.
Jak radzić sobie z nadmierną nerwowością?
Dieta wpływa na bardzo wiele aspektów naszego życia. Otoczeni górami przetworzonej żywności dostępnej za śmieszne pieniądze na każdym kroku, czasem wręcz nie zauważamy tego, jak fatalnie się odżywiamy.
I nie zawsze dostrzegamy korelację pomiędzy naszym samopoczuciem psychicznym a dietą. Okazuje się jednak, że używki, cukier i przetworzone jedzenie nie wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy.
Należy więc stopniowo, ale radykalnie je ograniczać. Jeśli dziś przestaniesz słodzić herbatę i ograniczysz spożycie słodyczy oraz fast foodów, jutro będziesz już silniejszym, bardziej spokojnym człowiekiem.
Z biegiem czasu poczujesz, że te szkodliwe produkty nie są Ci wcale potrzebne do szczęścia, i będziesz mógł ograniczać je do absolutnego minimum.
Tym samym wzmocni się Twój układ nerwowy, zmniejszy się podatność na stres i nerwowe sytuacje. Wzrośnie za to umiejętność reagowania na negatywne sytuacje, wzbudzające strach.
Zdecydowanie warto powalczyć, by za pomocą diety odzyskać pewność siebie i siłę psychiczną!
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27215959 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24625052