Oto propozycja na zdrowe, pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy.

Składniki:
ziemniaki (ok. 5 sztuk)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
oliwa z oliwek

  • Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy.
  • Następnie kroimy na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
  • Wrzucamy do wrzątku na 30 sek aby aktywować skrobie (chipsy będą chropiące )
  • Wycieramy dokładnie i rozkładamy plastry na papierowy ręcznik do wysuszenia na  20min
  • Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami)
  • Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.