Oto propozycja na zdrowe, pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy.
Składniki:
– ziemniaki (ok. 5 sztuk)
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
– oliwa z oliwek
- Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy.
- Następnie kroimy na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
- Wrzucamy do wrzątku na 30 sek aby aktywować skrobie (chipsy będą chropiące )
- Wycieramy dokładnie i rozkładamy plastry na papierowy ręcznik do wysuszenia na 20min
- Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami)
- Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.