Co to jest spirulina?

Spirulina to niebiesko-zielona alga, zaliczana do cyjanobakterii, czyli sinic. Ze względu na swoje właściwości zachwalają ją dietetycy, instruktorzy fitness i specjaliści medycyny żywienia. Jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy C, D, E, a także żelaza, manganu, magnezu i potasu. Ponadto jedna łyżeczka sproszkowanej spiruliny dostarcza 21% RDA dla miedzi.

1. To super prosta droga, by zwiększyć spożycie zieleniny!

Nie zawsze masz czas na porcję warzyw? Nie jesteś sam! Wystarczy, że dodasz miarkę spiruliny do szklanki wody lub soku i możesz takim napojem zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw dziennie, a zajmie Ci to niecałą minutę!

2. Spirulina może pomóc w detoksykacji metali ciężkich, zwłaszcza arszeniku.

Ludzkie ciało jest atakowane przez toksyny z wielu źródeł, np. powietrza czy jedzenia. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm, że możemy być narażeni na nienaturalnie wysoki poziom arszeniku.

Naukowcy w leczeniu zatrucia arszenikiem skupili się na spirulinie. Jedno z badań obejmujące 24 osoby z zatruciem arszenikiem wykazało, że ekstrakt spiruliny, w połączeniu z suplementacją cynku, zmniejszył poziom arsenu u chorych średnio o 47%. (spirulina ma zdolność wyciągania „metali ciężkich” z przewodu pokarmowego, aby określić czy spirulina potrafi wyciągnąć metale ciężkie z tkanek miękkich takich jak mózg, potrzebne są dalsze badania)

3. Może obniżyć stan zapalny.

Głównym motorem korzyści przeciwzapalnych spiruliny jest jej działanie przeciwutleniające, za sprawą którego może naprawić uszkodzenia spowodowane wolnymi rodnikami na poziomie komórkowym. Takie uszkodzenia mogą doprowadzić do zapalenia i licznych chorób. Jednak właściwości przeciwutleniające spiruliny mogą przyczynić się do ich uniknięcia. Ja osobiście stosuję tą  spiruline link tutaj

4. Jako dodatek zieleniny do spodu pizzy czy makaronu domowej roboty!

Spróbuj dodać trochę spiruliny do ciasta na spód pizzy lub makaronu. W ten sposób posiłek będzie jeszcze bardziej wartościowy.

5. Spirulina może pomóc w odbudowie mięśni.

Spirulina może zredukować stres oksydacyjny w powysiłkowych uszkodzeniach. Niektóre badania wykazały, że spirulina może zwiększyć wytrzymałość i opóźnić zmęczenie mięśni. Uważa się, że jest to spowodowane wysoką zawartością antyoksydantów w spirulinie.

6. Może pomóc w zrównoważeniu poziomu cukru we krwi.

Chociaż badania są wstępne, istnieją wczesne dowody sugerujące, że spirulina może pomagać w regulacji cukru we krwi. Badania te wykazały, że spirulina poprawia poziom cukru we krwi i HbA1C (marker krwi, który informuje o średnim stężeniu glukozy we krwi w ciągu ostatnich 120 dni poprzedzających badanie).

7. Może pomóc w utrzymaniu Candida pod kontrolą.

Naukowcy uważają, że większa ilość cukru, przetworzona dieta, nadużywanie leków może przyczynić się do tej „epidemii candida”. Kanzydoza (drożdżyca spowodowana przez grzyby Candida) przyczynia się m. in. do osłabienia odporności, czy zespołu nieszczelnego jelita.

Liczne badania wykazały, że spirulina ma właściwości antybakteryjne i wspiera leczenie kandydozy. Co ważne, spirulina wydaje się również zwiększać ilość zdrowych bakterii w mikrobiomie, co może dodatkowo hamować wzrost Candida.

8. Nie smakują Ci zielone soki? Kup spirulinę w tabletkach.

Choć podpowiadam, że lepszą opcją jest świeżo wyciśnięty sok z zielonych warzyw z dodatkiem spiruliny, to możliwości jej stosowania są na tyle wszechstronne, że opcja w tabletkach na pewno zadowoli tych, którym zielone drinki nie przejdą przez gardło (choć gwarantuję, że każdy znajdzie coś dla siebie).

9. To naturalny zielony barwnik!

Zapomnij o sztucznych barwnikach … trochę spiruliny w proszku ładnie zabarwi, kremy, lody czy ciasteczka. Spirulina ma gorzkawy, trawiasty smak, dlatego by go zamaskować warto dodać np. naturalnej wanilii.

10. Spirulina może pomóc w zapobieganiu raka.

Istnieją pewne badania sugerujące, że spirulina ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby przeciwciał, a także pomaga niszczyć komórki rakowe.

Jedno z badań wykazało również, że spirulina jest dobrym źródłem związków tetrapyrolicowych, które mają działanie przeciwutleniające i antyproliferacyjne.

11. Świetnie wpływa na serce!

Wykazano, że ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Dodatkowo badania wykazały, że już jeden gram spiruliny na dobę może zmniejszyć stężenie triglicerydów o 16,3%. Dlatego uważa się, że przyjmowanie spiruliny może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

12. Pomaga na zatkany nos.

Wiele osób cierpi na przewlekłe choroby zatok i alergiczny nieżyt nosa. Niektórzy eksperci uważają, że zapalenie błony śluzowej nosa może powodować rozleglejsze zapalenie. Spirulina może zmniejszyć tego typu stan zapalny! Niektóre badania rzeczywiście stwierdziły, że spirulina może zmniejszyć ilość wydzieliny z nosa, stan zapalny zatok, świąd i kichanie.

Jaką spirulinę powinienem wybrać?

Jako że spirulina rośnie w wodzie, zanieczyszczenia z wody mogą się w niej kumulować. Dlatego staraj się wybierać produkt wyhodowany w czystej, nie skażonej wodzie. Poszukaj certyfikowanych produktów ekologicznych, ponieważ zazwyczaj mają one bardziej rygorystyczne normy jakości. Tutaj jest sklep mojego kolegi, jak napiszecie ze jesteście od motywatora na pewno będzie jakaś zniżka link do zaufanego sklepu  sklepu 

Czy spirulinę mogą przyjmować wszyscy?

Czysta, nieskażona spirulina jest ogólnie uważana za bezpieczną. Podobnie jak w przypadku niemal wszystkich suplementów, istnieje kilka wyjątków. Po pierwsze, jak wspomniałem wyżej, upewnij się, że wybierasz spirulinę wysokiej jakości. Uważa się, że skażona spirulina powoduje problemy z trawieniem, uszkodzenia wątroby i arytmię. Ponadto niektórzy eksperci twierdzą, że nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży, oraz dzieci.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552882
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19702862
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24691130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695150/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/