Ta papryka zmniejsza ryzyko zawału serca oraz cukrzycy!

Podziel się ze znajomymi :)
  • 38
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    43
    Shares

Jesz pikantne jedzenie? Jeśli tak, możesz żyć dłużej, mówią naukowcy z Larner College of Medicine na Uniwersytecie Vermont w USA, którzy stwierdzili, że spożywanie ostrych czerwonych papryczek chili wiąże się z 13-procentową redukcją całkowitej śmiertelności – głównie w przypadku zgonów z powodu chorób serca lub udaru mózgu. Przypominam, że nie każdy może jeść ostre potrawy, chociażby ze względu na wrzody żołądka czy refluks żołądkowy. Jeżeli możesz jeść ostre potrawy zapraszam do lektury.

Przez wieki uważano, że papryka i przyprawy są korzystne w leczeniu chorób, potwierdzały to jedyne badania przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 r.

Dopiero  dane zebrane przez dr Chopana i Littenbergoda od ponad 16 000 Amerykanów , którzy byli obserwowani przez okres do 23 lat pokazały i potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, że spożywanie czerwonej ostrej papryki może mieć wpływ na znaczący spadek śmiertelności.

Badaniom poddano dwie grupy młodych mężczyzn, białych, meksykanów i amerykanów, żonatych, palących papierosy, pijących alkohol, słabo wykształconych, spożywających mięso i warzywa. Jedna grupa spożywała dodatkowo regularnie ostre czerwone papryczki a druga nie.

Takiej ceny jeszcze nie było i raczej już nigdy nie będzie - 25zł za kurs https://motywatordietetyczny.pl/szkolenia/promocja/ A to wszystko z okazji nadchodzących wakacji Promocja trwa dzisiaj do 23:00 lub do wyczerpania puli szkoleń (ostatnie 54 sztuki)

W grupie spożywającej papryczki zaobserwowano niższy poziom cholesterolu LDL i wyższy HDL  oraz niższą liczbę zgonów , niż w porównywalnej grupie ale nie spożywającej papryczek.

„Chociaż mechanizm, dzięki któremu papryka może opóźnić śmiertelność jest daleki od pewności, kanały przejściowego potencjału receptora (TRP), które są pierwotnymi receptorami dla ostrych czynników, takich jak kapsaicyna (główny składnik w papryce chili), mogą po części być odpowiedzialne za obserwowane zjawisko niższej śmiertelności „, mówią autorzy badania.

Istnieje kilka możliwych wytłumaczeń dla korzyści zdrowotnych czerwonych papryczek chili, stwierdzili dr Chopan i Littenberg.  Wśród nich jest fakt, że kapsaicyna – główny składnik papryczek chili – odgrywa rolę w komórkowym i molekularnym mechanizmie, który zapobiega otyłości i moduluje przepływ krwi wieńcowej  , a także ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pośrednio wpływać na korzystną zmianę flory jelitowej człowieka.

Tak więc spożycie papryczek chili lub nawet ostrej żywności można uznać za czynnik zmniejszający ryzyko przedwczesnej śmierci.

Badania:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169876

Takiej ceny jeszcze nie było i raczej już nigdy nie będzie - 25zł za kurs https://motywatordietetyczny.pl/szkolenia/promocja/ A to wszystko z okazji nadchodzących wakacji Promocja trwa dzisiaj do 23:00 lub do wyczerpania puli szkoleń (ostatnie 54 sztuki)




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz