Użytkowników online: 84

Marmite – brytyjski produkt spożywczy produkowany na bazie wyciągu drożdżowego powstającego jako produkt uboczny przy ważeniu piwa. Stosowany jako smarowidło do chleba, a także jako przyprawa do zup czy mięs.

W rzeczywistości kilka badań wykazuje, że zawiera ważne składniki odżywcze, w tym 40 procent referencyjnego spożycia dziennego (RDI) dla witaminy B12, 50 procent kwasu foliowego i 36 procent dla niacyny. Pomaga chronić przed odpornymi na antybiotyki szczepami bakterii, takimi jak MRSA i zwiększa poziom kwasu gamma aminomasłowego (GABA) w celu przywrócenia optymalnej równowagi mózgu.

Marmite zaczęto produkować w 1900 roku, a w 1920 roku powstała przyprawa „kuzynka” Vegemite. W smaku produkty te są nietypowe, jedni je lubią inni nienawidzą. Brytyjczycy poważnie traktują Marmite. Jest dla nich, jak dla Amerykanów tost z dżemem. Jego smak to umami, najnowszy smak wśród podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Umami to japońskie słowo „pyszne”, które w języku angielskim oznacza „pikantne”.

Według International Business Times (IBT) pasta na bazie ekstraktu drożdżowego może być przechowywana w temperaturze pokojowej, a nawet po wyschnięciu przez lata dalej jest jadalna.

Głównymi składnikami preparatu Marmite są wyciąg z drożdży, wyciąg z warzyw i sól uzupełniona tiaminą, folanem, ryboflawiną, niacyną, żelazem i witaminą B12. Zawiera również składniki smakowe, takie jak wyciąg z selera, chociaż dokładne składniki i ilości są starannie strzeżoną i nieujawnioną recepturą.

Strona internetowa Marmite informuje, że 100-gramowy słoik (około 3,5 uncji) zawiera 34 g białka, 30 węglowodanów, 1,2 grama cukru i 10,8 g soli. Ze względu na wysoką ilość soli należy spożywać ten produkt z umiarem.

Według Daily Mail: „Oba produkty wytwarza się za pomocą złożonej metody, w której dodaje się sól do zawiesiny drożdży, a następnie podgrzewa, uzyskując pastę z wolnymi kwasami glutaminowymi, znanymi także jako umami. Dokładna recepta jest tajemnicą, ale dodaje się również rozmaite ekstrakty roślinne i witaminy.”

Marmite być może będzie zakazana w Danii, ponieważ duńskie prawo wymaga specjalnego pozwolenia dla każdego produktu wzbogaconego witaminami i minerałami. Chociaż w Stanach Zjednoczonych Marmite nie jest popularne, testowano go lepiej niż masło orzechowe pod względem jego zdolności jako wzmacniacza mózgu.

[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Ostatnie badania wykazały, że pikantna substancja może wpływać na neuroprzekaźniki mózgu i funkcję związane z przesyłaniem wiadomości.[/su_icon_panel]

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


 

 Marmite może zwiększyć poziom GABA w  mózgu

Według Medical News Today: „GABA jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za hamowanie nadpobudliwości komórek mózgu, co pomaga przywrócić optymalną równowagę aktywności neuronalnej mózgu. Mówiąc prościej, GABA uspokajamózg.

Badania wiążą niski poziom GABA ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób neurologicznych i psychicznych, w tym lęk, depresja, autyzm i padaczka. W rezultacie, naukowcy badali sposoby, aby zwiększyć poziom GABA w mózgu.

Daniel Baker przeprowadził badania, podczas których 13 osób codziennie przez miesiąc spożywało łyżeczkę Marmitę, a 13 osób w drugiej grupie otrzymywało łyżeczkę masła orzechowego. W pierwszej grupie po pomiarze elekrtocefalografem zaobserwowano 30-procentowy spadek w odpowiedzi na bodźce wizualne w porównaniu z drugą grupą. Baker stwierdził, że główną przyczyną znacznego zredukowania wrażliwości na bodźce wzrokowe u uczestników jest najprawdopodobniej wysokie stężenie witaminy B12 w Marmite. Jest to przykład, że interwencja żywieniowa może zmieniać procesy zachodzące w korze mózgu.

Witaminy z grupy B: super związki w Marmite

Według Journal of Clinical Investigation, niacyna (wit. B3) pomaga chronić organizm przed bakteriami Staphylococcus. Zwiększa zdolność naszego układu odpornościowego do zabijania różnych szczepów aż do 1000 razy. Może to być punkt zwrotny w warce z takimi szczepami jak MRSA.

Kwas foliowy, witamina B6 i witamina B12, są niezbędne do przetwarzania cząstek zwanych homocysteinami do aminokwasu cysteiny, w procesie zwanym cykl metylacji. Według Fundacji George Mateljan:

„Zawyżony poziom homocysteiny może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak degeneracje w obszarze mózgu i naczyń krwionośnych. Homocysteina to aminokwas, który – podobnie jak wysoki poziom złego cholesterolu – może być przyczyną miażdżycy. Dzienne spożycie 400 mcg kwasu foliowego zmniejsza częstość wystąpienia ataku serca o 10%.”

Inne dla korzyści dla mózgu witaminy B3, występującej obficie w Marmite, to zmniejszenie ryzyka wystąpienia ADHD , niepokoju, depresji i zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych. A niedobór witaminy B12 może powodować różnego rodzaju psychozy i paranoje. Niestety, ten niedobór jest powszechny.