Bardzo popularnym produktem spożywczym na Filipinach, w Wielkiej Brytanii czy USA jest okra, znana również pod nazwą piżmian jadalny i palce damy (ang. lady fingers).

Porcja wielkości kubka dostarcza średnio 30 kalorii, 3 g błonnika, 2 g białka, 7,6 g węglowodanów i 0,1 tłuszczu, 21 mg witaminy C, 80 mg kwasu foliowego i 60 mg  magnezu. Można śmiało stwierdzić, że okra jest niesamowicie zdrowym warzywem, a do tego łatwo dostępnym.

Gotowana, duszona, surowa, delikatnie podsmażona, marynowana..to nie ma znaczenia – jest zdrowa w każdej formie i przez cały rok. Okra okazuje się pomocna przy wielu dolegliwościach, m. in:

  • łagodzi objawy astmy
  • obniża zły cholesterol
  • poprawia odporność
  • pomaga przy problemach z drogami moczowymi
  • oczyszcza nerki
  • przeciwdziała hiperglikemii
  • obniża wchłanianie glukozy w układzie pokarmowym.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Za sprawą tego przepisu możesz wyrównać poziom cukru we krwi:

Weź 4 świeże owoce okry i odetnij ogonki i główki. Przetnij 2-3 krotnie każdy owoc po czym zanurz pocięte owoce okry w wodzie (np. w szklance). Tak zanurzone pozostaw na noc. Pij tę wodę rano przed śniadaniem.