AROMAT W KUCHNI… TOP 5 ZIÓŁ, KTÓRE WYHODUJESZ W DOMU.

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 BAZYLIA

Ochroni przed przedwczesnym starzeniem

Bazylia zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed przedwczesnym starzeniem skóry i powstałymi w wyniku tego procesu zmarszczkami. Walczy z wolnymi rodnikami – sprawcami zmarszczek – stojąc na straży młodzieńczej i świeżo wyglądającej skóry.

Poprawia wzrok

Zaledwie 100 gramów świeżych liści bazylii dostarcza dzienną dawkę witaminy A. Witamina A ma właściwości przeciw utleniające i jest niezbędna dla zdrowego wzroku. Sok ze świeżej bazylii jest skutecznym lekarstwem na obolałe oczy i kurzą ślepotę, która jest często spowodowana przez niedobór witaminy A. Dwie krople soku z czarnej bazylii wpuszczone do oczu przed snem przyniosą ulgę zmęczonym oczom.

 
Kiełkowanie: 5 – 10 dni
 
Preferowane światło: Pełne słońce / Poranne słońce, po południu cień (cieplejsze klimaty)
 
Czas zbiorów: 10 tygodni
Bazylia – zioło, które chroni DNA, zapobiega cukrzycy, oczyszcza krew, wzmacnia odporność i poprawia wzrok

ROZMARYN

Właściwości moczopędne rozmarynu były znane z łagodzenia objawów dny, obrzęków, i kamieni nerkowych. Rozmaryn ma zdolność do stymulowania pamięci, poprawia koncentrację i pomaga przezwyciężyć zmęczenie psychiczne poprzez zwiększenie przepływu krwi do głowy i mózgu. Znany jest także z łagodzenia depresji i smutku i może zmniejszyć niepokój wywołany stresem. Olejek rozmarynowy jest często dodawany do produktów do pielęgnacji włosów i skóry ze względu na jego zdolność do oczyszczania i odżywiania skóry głowy.

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Kiełkowanie: 14 – 21 dni

Preferowane światło: w pełnym słońcu

Czas zbiorów: 11 – 14 tygodni

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

___________________________________________

Olejek rozmarynowy może być również wykorzystywany do dezynfekcji powietrza w domu lub w biurze, co jest szczególnie korzystne w sezonie przeziębień i grypy. Ze świeżego lub suszonego rozmarynu można zrobić herbatę. Niektórym posłuży jako suplement diety, inni dodają go do sosu guacamole, sałatki, zupy lub któregokolwiek domowego posiłku.

Kolendra

Jeśli wsadzisz łodygi kolendry do szklanki z wodą, zaczną się ukorzeniać. Gdy korzenie osiągną długość kilku centymetrów przesadź je do doniczki z ziemią i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. W ciągu kilku tygodni otrzymasz nowy pełny krzaczek kolendry.

Kiełkowanie: 7 – 14 dni

Preferowane światło: Pełne słońce / Poranne słońce, po południu cień (cieplejsze klimaty)

Czas zbiorów: 11 – 13 tygodni

Pietruszka

Przed sadzeniem najlepiej umieścić nasiona pietruszki w pojemniku z wodą na cały dzień. Po wysiewie należy pogłębić nasiona na mniej więcej 0, 5 cm w głąb gleby, następnie przykryć dodatkową warstwą ziemi. Umieścić doniczkę z sadzonką w ciemnym miejscu i podlewać, co drugi dzień. Gdy pojawią się pierwsze listki, postawić doniczkę na parapecie blisko światła.

Kiełkowanie: 14 – 30 dni

Preferowane światło: Słońce / półcień

Czas zbiorów: 10 – 11 tygodni

Tymianek

Należy posiać go w małej doniczce. Rozpylić wodę tak, aby zwilżyć glebę w umiarkowanym stopniu, zasiać kilka nasion i przysypać 1 centymetrową warstwą ziemi. Zanim pojawi się pierwsza sadzonka, obserwować żeby ziemia nie wyschła. W przeciwieństwie do kolendry, tymianek potrzebuję umiarkowanego podlewania.

Kiełkowanie: 14 – 21 dni

Preferowane światło: Słońce / półcień

Czas zbiorów: 13 – 14 tygodni

 

Herbata z tymianku zawiera silne właściwości przeciwwirusowe, działa uspokajająco i przeciwbólowo




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz