Użytkowników online: 131

Płatki z komosy ryżowej (także znane jako komosa ryżowa, chenopodium quinoa lub po prostu quinoa) to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych płatków owsianych. Quinoa to jedno z tych superfoods, które zdobyły popularność w ostatnich latach dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym.

Płatki z komosy ryżowej mają wiele zalet:

Są bogate w białko

Quinoa zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, co czyni ją pełnowartościowym białkiem. To doskonałe źródło białka dla wegetarian i wegan.

Są źródłem błonnika

Quinoa dostarcza błonnika pokarmowego, który jest ważny dla zdrowego układu pokarmowego.

Mają niską zawartość kalorii

Płatki z komosy ryżowej mają mniej kalorii niż płatki owsiane, co może być korzystne dla osób na diecie niskokalorycznej.

Są bezglutenowe

Quinoa jest naturalnie bezglutenowa, co sprawia, że płatki z komosy ryżowej są doskonałym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Zawierają wiele witamin i minerałów

Quinoa jest bogata w witaminy, takie jak witaminy z grupy B, witaminę E, a także minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor.

Płatki z komosy ryżowej można spożywać na ciepło lub na zimno, podobnie jak płatki owsiane. Można je też dodawać do jogurtu, musli, smoothie lub jako składnik wypieków.

Szklana płatków owsianych ma 140 kcal a szklanka komosy ryżowej 420kcal