Wybierz dietę, która Ci odpowiada!
Istnieje wiele rodzajów diet, które są dość kontrowersyjne, ale rzekomo gwarantują osiągnięcie założonych efektów w krótkim czasie. To tak zwane „diety cud”, których stosowania w dłuższej perspektywie nie zaleca się ze względów zdrowotnych. Istnieją jednak pewne diety, które właściwie są sposobami stałego odżywiania.
Mogą one przynieść wiele korzyści pod względem redukcji masy ciała. Jednak ich głównym zadaniem jest wsparcie naszego metabolizmu i dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby ciało mogło funkcjonować na najwyższym możliwym poziomie.
Jakie to diety?
Najlepszym sposobem na odchudzanie i osiąganie założonych celów dietetycznych, jest zmiana własnych nawyków żywieniowych. Pomóc w tym mogą pewne bardzo ogólne zasady. Na przykład – wykluczanie pewnych produktów ze swojej diety.
Nie chodzi tu tylko o produkty uczulające, lecz takie, które po prostu z założenia szkodzą większości osób. Jakiego rodzaju są to diety (czy też raczej sposoby odżywiania)?
Diety typu low-carb.
Bazują one na tym, aby glukoza przestała być najważniejszym paliwem organizmu, a stał się nim tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej.
Diety niskowęglowodanowe zakładają ograniczenie podaży wszelkich węglowodanów. Oczywiście na pierwszy ogień w wykluczaniu pójdą cukry proste, słodycze i białe pieczywo.
Po odstawieniu węglowodanów przez kilka dni można czuć się trochę nieswojo, ale bardzo szybko organizm zaadaptuje się do nowej sytuacji.
Diety low-carb mają wiele zalet. Jedna z nich to niemal całkowita redukcja apetytu.
Organizm jest w stanie robić dłuższe przerwy między posiłkami, bez podjadania. Nie ma też ochoty na słodycze czy słone przekąski. Jesz dopiero wtedy, gdy jesteś naprawdę głodny!
Stąd też na diecie low-carb bardzo łatwo jest schudnąć i nabrać prawidłowych nawyków żywieniowych.
Kolejną zaletą jest możliwość dowolnego manipulowania suwakiem węglowodanowym. Nie trzeba redukować węglowodanów całkiem do zera – jest to wręcz niewskazane.
Sugeruje się, aby podaż węglowodanów zamykać w 20% dziennego spożycia energii, co pozwoli osiągnąć efekty, na jakich nam zależy.
To świetna dieta, a nawet sposób na żywienie, jeśli chce się trwale uzyskać efekt odrzucenia od słodyczy i zminimalizować ich podjadanie teraz i w przyszłości.
Dieta śródziemnomorska.
Nazywana jest najzdrowszą dietą świata. Polega na włączeniu do diety dużych ilości warzyw i owoców, pełnych ziaren, chudego mięsa, ryb i owoców morza, a także dużych ilości oliwy z oliwek. To dieta, która zapewnia uczucie sytości, jest kolorowa, smaczna i bardzo różnorodna.
Jest to sposób żywienia, który nie tylko pozwala zdrowo i bez wyrzeczeń schudnąć, ale także utrzymuje serce w doskonałej kondycji!
Dieta paleo.
Radykalizm nie jest zbyt dobrym sposobem na osiąganie wymarzonej formy, ale nie da się ukryć, że w diecie paleo jest sporo sensu i racji. Jest ona pełna wyłącznie nieprzetworzonego jedzenia, wyklucza zboża i produkty, których prawdopodobnie nie spożywali nasi praprzodkowie.
W Internecie można znaleźć wiele ciekawych i smakowitych produktów z wykorzystaniem wyłącznie nieprzetworzonych warzyw, owoców, orzechów i mięs, które zapewnią mnóstwo energii i dadzą satysfakcję z „bycia na diecie”.
Jest to nie tyle dieta, co właśnie styl bycia, który bardzo często wiąże się z ekologią i postępowaniem, które ogranicza zużycie dóbr oferowanych przez naszą planetę.
Dieta wegańska.
To sposób żywienia, który przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom zdrowia, zwierząt i ekologii.
Dieta wegańska wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również jaja, nabiał i miód.
Ten sposób żywienia wzbudza już dużo mniej kontrowersji niż jeszcze kilka lat temu, gdyż przekonano się, że jest to bardzo zdrowy sposób żywienia, a przy tym niezwykle ekologiczny i nie powodujący niepotrzebnego cierpienia zwierząt.
Dieta bezglutenowa.
Generalnie odchodzi się już od mody na „bezgluten”. Osoby, które chorują na celiakię lub faktycznie cierpią na nietolerancję glutenu, powinny pomyśleć o tej diecie, wykluczającej wszelkie produkty zbożowe i ich przetwory, w których mogą znaleźć się choćby niewielkie ilości glutenu.
Moda ta kilka lat temu opanowała świat i wiele osób wprowadzało ją nie tylko u siebie, ale i u dzieci bezmyślnie.
Rzeczywiście, eliminacja glutenu w pewien sposób poprawia parametry funkcjonowania organizmu.
Jednak osoby zdrowe, bez nietolerancji, nie mają powodu aby ją stosować, ponieważ w ich przypadku gluten trawiony jest całkowicie normalnie i nie wywołuje żadnych szkód!
Zasadnym jest natomiast, u niemal każdej osoby, eliminowanie nadmiernego spożycia białego pieczywa i produktów mącznych, na rzecz tych z pełnego ziarna. Lub nawet całkowite ograniczenie – dla własnego zdrowia i zmniejszenia podaży węglowodanów.
Różne style odżywiania mogą wywołać u nas różne reakcje organizmu.
Na początku organizm potrzebuje kilku dni, aby przystosować się do nowego sposobu odżywiania. Z pewnością jednak warto spróbować. Wymienione wyżej sposoby odżywiania z powodzeniem mogą zastąpić dotychczasową zachodnią dietę.
Pozwolą poczuć się lepiej, a nawet schudnąć i poprawić stan zdrowia.
Ważne jest jednak, aby nie podchodzić do nich zbyt restrykcyjnie.
Styl żywienia ma być czymś, co można od czasu do czasu zmodyfikować lub pozwolić sobie na drobny grzeszek – ot, taki, by czasem przypomnieć sobie, dlaczego właściwie rzuciliśmy te niezdrowe produkty na rzecz innych – o niebo zdrowszych i smaczniejszych!