Produkty:

– 6 cebul
– 4 główki czosnku
– 2 korzenie pietruszki
– garść świeżego imbiru
– garść selera
– 5 marchewek
– mała por
– porcja rosołowa z indyka
– dwie łyżeczki mieszanki curry
– szczypta pieprzu Cayenne
– łyżka soli
– łyżka papryki słodkiej
– szczypta czarnego pieprzu mielonego
– liść laurowy
– garść ziele angielskie około 30 sztuk
– 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Kroimy sześć cebul na połówki i umieszczamy je w rozgrzanym rondlu po to aby się przypaliły (ok 3 min.) i dały nam charakterystycznego orzechowego posmaku, cebula karmelizuje się dlatego mamy dodatkową słodyczy
2. Kroimy na połówki czosnek, pamiętajmy żeby czosnek był z łupiną. Tam znajduje się dodatkowy aromat, układamy czosnek świeżą stroną do rozgrzanego palnika
3. Dorzucamy resztę łupin czosnku
4. Zalewamy to oliwą z oliwek i podsmażamy ok. 2 minuty. Proces delikatnego podsmażania powoduje wydobycie się dodatkowych aromatów
5. Zalewamy garnek dwoma litrami wody i dorzucamy resztę składników w zależności od wielkości garnka uzupełniamy wodę
6. Dorzucamy mięso
7. Wsypujemy nasze przyprawy
8. Gotujemy pod przykryciem około 4 godzin

Podajemy z jajkiem na miękko, warzywami z zupy i ryżem.
Smacznego