Przepis na domową nutellę 🤯👌❤️

– 2 szklanki namoczone i wysuszone surowe orzechy laskowe
– 1/4 szklanki surowego kakao lub kakao w proszku
– 1-2 łyżki oleju kokosowego
– 1/2 szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 1/2 szklanki cukru kokosowego – 1/4 łyżeczki morskiej soli morskiej ja polecam Kłodawską

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Piecz orzechy laskowe przez 10-15 minut, obserwuj bardzo uważnie, nie chcesz, aby płonęły 😉 Gdy będą już gotowe, skórki nieco ściemniają i wiele z nich się rozpadnie.

2. Wyciągnij orzechy na deskę, odczekaj 30 min aż ostygną, wsadź orzechy w suchy słoik, energicznie potrząsaj aby pozbyć się resztek gorzkich łupinek.

3. Dodaj wszystkie orzechy do blendera miel (5-8 minut). W tym czasie dodaj olej kokosowy i wszystkie składniki. Zblenduj aż uzyskasz gładką i kremową strukturę.