Pożywienie, które niszczy twoje jelita, osłabia odporność … Jak to zbadać ?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Znane jest powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku… Dodatków do żywności niemalże nie da się uniknąć. Szacuje się, że rocznie zjadamy ich nawet 2 kilogramy! Generalnie można przyjąć zasadę: im krótszy skład i bardziej znane nazwy, tym zdrowszy produkt.

Przykładowo zadaniem konserwantów jest neutralizacja bakterii w pożywieniu … co się dzieje gdy konserwanty dostają się do naszych jelit : Robią dokładnie to samo co w pożywieniu, zabijają nasze bakterię głównie prozdrowotne, odpowiedzialne za :

  • produkcje witamin
  • produkcję przeciwciał odpowiedzialnych za ochronę przed wirusami, grzybami i innymi patogenami
  • tolerowanie pewnych pokarmów, brak pewnych bakterii może powodować alergię w skrajnych przypadkach choroby autoagresywne
  • zaburzenia nastroju

Czym jest flora jelitowa?

W jelitach żyje od 300 do 500 różnych gatunków bakterii, które zawierają prawie 2 mln genów. W połączeniu z innymi drobnymi organizmami, takimi jak wirusy i grzyby, tworzą to, co znamy pod nazwą mikroflory, albo mikrobiomu.

Podobnie jak odcisk palca, mikroflora każdej osoby jest wyjątkowa: każdy z nas ma w sobie inną „mieszankę” mikroorganizmów. Po części zależy to od mikroflory matki  (noworodek dostaje unikalną mikroflorę od matki w momencie poczęcia, przechodząc przez kanał rodny ), kolejna kolonizacja odbywa się za pomocą diety i czynników środowiskowych. Bakterie żyją w całym organizmie, ale te bytujące w jelitach mogą mieć największy wpływ na twoje samopoczucie. Kolonizują cały układ trawienny, choć większość z nich żyje w jelitach i okrężnicy. Mają one wpływ na wszystko, począwszy od metabolizmu, nastroju a kończywszy na układzie odpornościowym.

Flora bakteryjna jelit a choroby

Badania wykazują, że flora bakteryjna u zdrowych ludzi różni się od flory bakteryjnej u ludzi chorych. Ludzie, którzy są chorzy, mogą mieć zbyt mało lub zbyt dużo pewnych gatunków bakterii (lub mogą co niektórych typów w ogóle nie mieć). Uważa się, że niektóre szczepy mogą chronić przed dolegliwościami, podczas gdy inne mogą zwiększać ryzyko zachorowania.

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Istnieje kilkaset dodatków spożywczych E, część jest zupełnie nieszkodliwa. Jednakże brakuje badań odnośnie długoletniego spożywania wielu z nich, za to już dziś wiadomo, że nie brakuje dodatków chemicznych szkodliwych, a nawet bardzo szkodliwych, które mogą doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych.

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 



Naukowcy zaczęli dostrzegać powiązanie pomiędzy następującymi chorobami a bakteriami w jelitach:

  • Otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca: Twoje bakterie jelitowe wpływają na metabolizm organizmu. Określają one takie rzeczy jak ilość kalorii, którą przyswajasz z żywności, oraz jakie rodzaje składników odżywczych z niej wchłoniesz.  Zbyt dużo bakterii jelitowych sprzyja łączeniu się błonnika z kwasami tłuszczowymi. Może to spowodować złogi tłuszczu w wątrobie, często prowadzi to do dysfunkcji naszego organizmu „zespół metaboliczny” – stanu, który często prowadzi do cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.
  • Choroby zapalne jelit, w tym choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie okrężnicy: Uważa się, że osoby z tymi schorzeniami mają mniejszą ilość pewnych, bakterii jelitowych, których obecność działa przeciwzapalnie. Dokładne powiązanie jest wciąż niejasne. Jednak sądzi się, że niektóre bakterie mogą przygotować w Twoim ciele „odpowiedni grunt” dla rozwoju tych chorób.
  • Rak jelita grubego: Badania wykazują, że osoby z rakiem jelita grubego mają inną mikroflorę bakteryjną – taką, która cechuje się wyższą liczebnością bakterii chorobotwórczych, w porównaniu do osób zdrowych. 
  • Niepokój, depresja i autyzm: Jelita mają mnóstwo zakończeń nerwowych, które komunikują się z mózgiem. Lekarz nazywa to połączenie „oś jelito-mózg.” Badania sugerują istnienie związku pomiędzy bakteriami jelitowymi a zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego, takimi jak lęk, depresja, oraz autyzm.
  • Zapalenie stawów: Uważa się, że osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą mieć większą ilość bakterii, których obecność sprzyja powstawaniu zapaleń, niż ludzie bez tego typu schorzenia.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Przykładowe badanie 
ILOŚCIOWE BADANIE MIKROFLORY KAŁU – MIKROFLORA SCAN

W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie liczebności niezbędnych dla zdrowia bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz obniżenie stymulujących odporność bakterii z rodzaju Enterococcus i niepatogennych bakterii z gatunku Escherichia coli. Jednocześnie zaobserwowano bardzo silny przerost chorobotwórczych bakterii proteolitycznych (gnilnych) i przerost śluzowych, laktozoujemnych bakterii z gatunku Escherichia coli. W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie całkowitej liczebności bakterii, co świadczy o całościowym pogorszeniu stosunków bakteryjnych w jelicie.

W konsekwencji zamiast korzystnych dla zdrowia procesów, przeważać zaczynają procesy niekorzystne, sprzyjające rozwojowi choroby. Bakterie potencjalnie szkodliwe prowadzą procesy gnilne w przewodzie pokarmowym, wytwarzają toksyny wpływające nawet na oddalone od jelita układy i narządy organizmy oraz produkują substancje działające kancerogennie (sprzyjają rozwojowi nowotworów). Dochodzi także do nadmiernego rozrostu grzybów drożdżopodobnych, co może prowadzić do kandydozy organizmu.

Badania naukowe potwierdziły wpływ dysbiozy jelitowej w powstawaniu bądź zaostrzeniu między innymi takich chorób jak:

  • zespół jelita nadwrażliwego (biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha)
  • alergie pokarmowe i wziewne (nieprawidłowe reakcje układu odpornościowego)
  • atopowe zapalenie skóry
  • nadwrażliwości pokarmowe i nietolerancje pokarmowe
  • nawracające infekcje dróg oddechowych, układu moczowo – płciowego, skóry i inne
  • choroby autoimmunologiczne
  • cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
  • zaburzenia neurorozwojowe (ADHD, ASD i inne)
  • depresja, schizofrenia
  • zaburzenia nastroju
  • choroby nowotworowe
  • zespół chronicznego zmęczenia

Poniżesz badanie pokazuje chorą osobę na dnę moczanową i silne osłabienie układu odpornościowego.

1005.wynik_kał_04.04.2016.pdf
https://www.facebook.com/vitaimmun/
1005.wynik_kał_04.04.2016.pdf
https://www.facebook.com/vitaimmun/

 Przykładowa probiotykoterapia na powyższą przypadłość

SanProbi Barrier (kapsułki)

Dawkowanie: 2 – 3 kapsułki dziennie przez 4 – 5 miesięcy (do wieczornego posiłku)

Laktoferyna

Dawkowanie: 1 – 2 saszetki na dobę przez okres 3- 4 miesięcy

Napoje/ koncentraty probiotyczne JoyDay

Dorośli i dzieci powyżej 3 roku życia

Napoje probiotyczne:

200 ml napoju dziennie przy posiłku przez 3 – 6 miesięcy lub

Koncentraty probiotyczne:

dorośli: od 10 do 15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.

dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.

Jak możesz pozyskać korzystne bakterie flory jelitowej?

Postaw na żywność bogatą w substancję odżywcze i błonnik: owoce, warzywa i produkty naturalnie fermentowane i kiszone.  „Zachodnia” dieta jest bogata w tłuszcze i cukier, a uboga w błonnik, przez co może uśmiercić ogrom bakterii jelitowych, wskutek czego mikroflora jest zniszczona. Aktywność fizyczna również wspiera rozwój różnych bakterii jelitowych. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tym lepsze im bardziej różnorodną i złożoną mamy mikroflorę jelitową!

Nie można po prostu wziąć probiotyku i liczyć, że nasz organizm zregeneruje się w 100% (bez zmiany nawyków za dużo nie zdziałamy) . Eksperci twierdzą, że potrzebne są dalsze badania w celu określenia dokładnych szczepów bakterii, które prowadzą do pewnych dolegliwości. Może wkrótce będzie możliwe zażycie leku (czy suplementu) wykonanego z odpowiedniego szczepu bakterii jelitowych, który zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre choroby, a nawet będzie w stanie nas z nich wyleczyć.

Złe samopoczucie po treningu ? Jak zbudować silne, zdrowe jelita ?

Bulion kostny – dlaczego regeneruje jelita i pomaga odzyskać zdrowie ?

Ogórki kiszone – sposobem na zdrowe jelita i wyższy poziom hormonu szczęścia

Jak probiotyki mogą pomóc ci schudnąć i odbudować jelita ?

OCZYŚĆ JELITA I POZBĄDŹ SIĘ CELLULITU – 7 SPOSOBÓW

Oto lista dodatków spożywczych uznawanych za najbardziej niebezpieczne. Poznaj skutki spożywania lub przedawkowania, oraz ich najczęstsze źródła:

E123 Amarant (barwnik)

  • nasila objawy astmy, w badaniach na szczurach ustalono związek pomiędzy guzami a spożyciem żywności z amarantem
  • obecny w napojach alkoholowych, kawiorze, winach, kosmetykach (róże, szminki); barwnik do tkanin, skór, papieru

E249 Azotyn potasu (konserwant)

  • może powodować astmę, zawroty głowy, zapalenie nerek, nie należy podawać z nim żywności dzieciom poniżej 6 miesiąca życia
  • obecny w produktach mięsnych, przetworach rybnych, barwnikach w przemyśle chemicznym

E250 Azotyn sodu (konserwant)

  • potencjalnie rakotwórczy, wywołuje mdłości, zawroty i bóle głowy
  • obecny w wędlinach, konserwach i innych przetworach garmażeryjnych

E133 Błękit brylantowy FCF (barwnik)

  • rakotwórczy, może wywoływać astmę, szczególnie niebezpieczny dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego
  • obecny w napojach, deserach, groszku w puszkach, kremach do ciast, paście do zębów, dezodorantach, farbach do włosów

E 320 Butylohydroksyanizol / BHA (konserwant)

  • w dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy narządów wewnętrznych, przyczynia się do wytwarzania wolnych rodników
  • obecny w tłuszczach, mleku w proszku, mięsie suszonym, gumie do żucia, suplementach diety, szminkach, karmie dla zwierząt

E321 Butylohydroksytoluen / BHT (konserwant)

  • może powodować podrażnienie skóry, astmę, nadpobudliwość
  • obecny w tłuszczach, przetworzonych orzechach, gumie do żucia, piwie, ciastach w proszku, kredkach do oczu, kremach do golenia, oliwkach i mleczkach dla dzieci

E151 Czerń brylantowa BN (barwnik)

  • powoduje astmę, nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowe
  • obecny w ciemnych sosach, jogurtach, ajerkoniaku, ciastach w proszku

E128 Czerwień 2G (barwnik)

  • niewskazany dla osób uczulonych na salicyniany, powoduje problemy ze strony układu pokarmowego, anemię, pokrzywkę
  • obecny w kiełbasach i mięsie do hamburgerów

E127 Erytrozyna (barwnik)

  • wywołuje reakcje alergiczne, astmę, kancerogenny, niszczy wątrobę i serce, negatywnie wpływa na płodność
  • obecny w konserwowanych owocach, ciastach, osłonkach na kiełbasy, pastach do zębów i różach do policzków

E407 Karagen (emulgator)

  • powoduje wzdęcia i owrzodzenia jelit
  • używany w produkcji dżemów, galaretek, deserów, mleka w proszku, wyrobach cukierniczych i garmażeryjnych

E284 Kwas borowy (konserwant)

  • niebezpieczny przy zetknięciu z otartą skórą lub po połknięciu, ilości zawarte w jedzeniu są względnie bezpieczne
  • obecny w kawiorze, szminkach, płynach do płukania jamy ustnej, kremach, zasypkach dla dzieci

E231 Ortofenylofenol (konserwant)

  • rakotwórczy, może powodować alergię, bezdech, zapaść i śpiączkę
  • stosowany na powierzchni cytrusów

E216 Propyloparaben (konserwant)

  • może powodować silne reakcje alergiczne
  • wycofany jako dodatek do żywności, za to często obecny w kosmetykach

E431 Stearynian polioksyetylenu (emulgator)

  • ułatwia wchłanianie kancerogennych związków, w badaniach na myszach powodował guzy skóry
  • stosowany w żywności przetworzonej, kremach do rąk, mydłach w płynie

E102 Tartrazyna (barwnik)

  • kancerogenny, w połączeniu z bensoesanami może wywoływać ADHD, nasila objawy astmy
  • obecny w warzywach konserwowych, wyrobach cukierniczych, likierach, napojach i zupach w proszku, winach aromatyzowanych, suplementach diety

E319 Tert-butylohydrochinon / TBHQ (konserwant)

  • rakotwórczy, działa drażniąco w kontakcie ze skórą, w dużych dawkach zaburza pracę nerek i tarczycy
  • obecny w rybach mrożonych, przetworach rybnych, tłuszczach, ciastach i zupkach w proszku

E110 Żółcień pomarańczowa FCF

  • wywołuje reakcje alergiczne, nadpobudliwość, mdłości, rakotwórczy
  • obecny w napojach, wyrobach cukierniczych, produktach owocowych, płatkach zbożowych, pastach rybnych

E950 Acesulfam-K (słodzik)

  • może powodować nadpobudliwość, bóle głowy, szczególnie niewskazany dla dzieci, u zwierząt odnotowano przypadki nowotworów wskutek spożywania
  • obecny w produktach dietetycznych, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia

E123 Benzoesan wapnia (konserwant)

  • może powodować astmę, anafilaksję, problemy behawioralne, szczególnie niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i dzieci
  • obecny w sokach owocowych, majonezach, konserwach, kiszonkach

E160b Annato (barwnik)

  • powoduje bóle głowy u dzieci, skłonność do irytacji, niedociśnienie i egzemę
  • obecny w wyrobach cukierniczych, margarynach, napojach

E122 Azorubina (barwnik)

  • nasila nietolerancje salicylanów i objawy astmy, powoduje nadpobudliwość u dzieci
  • obecny w marcepanach, ciastach, budyniach, dżemach, galaretkach, sosach, winach

E155 Brąz HT (barwnik)

  • powoduje biegunkę, pokrzywkę, może wywoływać reakcje alergiczne
  • obecny w wyrobach czekoladopodobny, przyprawach korzennych, wypiekach, deserach

E129 Czerwień Allura AC (barwnik)

  • wzmaga nietolerancję na salicylany, nasila objawy astmy, może powodować nadpobudliwość u dzieci
  • występuje w napojach, winach, owocach i warzywach kandyzowanych, dekoracjach i wyrobach cukierniczych, lodach, deserach, sosach, przyprawach, kiełbaskach, przetworach rybnych

A124 Czerwień koszelinowa A (barwnik)

  • rakotwórczy, przyczynia się do bezpłodności, może powodować astmę, nadpobudliwość, alergie
  • obecny w galaretkach, ciastach w proszku, skorupiakach, rybach wędzonych, napojach, winach, kiełbasie Chorizo, kosmetykach (szminki, róże), zupach gotowych, płatkach zbożowych, marmoladach

E180 czerwień litolowa BK (barwnik)

  • może powodować astmę, problemy trawienne, nadpobudliwość
  • obecny w jadalnych powłokach serów, szminkach, lakierach do paznokci

E173 Glin (barwnik)

  • może mieć związek z Alzheimerem i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi, działa toksycznie na układ rozrodczy, krwionośny i nerwowy
  • obecny w polewach, dekoracjach do ciast, kosmetykach (antyperspiranty)

E621 Glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • nadwrażliwość na glutaminian powoduje syntrom „chińskiej” restauracji (migrena, mdłości, osłabienie, ucisk w klatce…), może sprzyjać otyłości
  • obecny w daniach instant, sosach, gotowych produktach mięsnych i rybnych, przyprawach

E132 Indygotyna (barwnik)

  • może powodować astmę, alergie, problemy z sercem
  • obecny w gumach do żucia, deserach, lodach, napojach, płukankach do włosów

E150c Karmel amoniakalny (barwnik)

  • negatywnie wpływa na płodność, może powodować choroby żołądka, wątroby i nadpobudliwość
  • obecny w chlebach słodowych, kiełbasach, pasztetach, sosach sojowych, produktach zbożowych, ciastkach, deserach mlecznych, polewach, napojach alkoholowych

E1201 Poliwinylopirolidon (stabilizator) i E1202 Poliwinylopolipirolidon (stabilizator)

  • może przyczyniać się do powstawania guzów, wywoływać uszkodzenie nerek, płuc i alergie skórne
  • obecny w winach, occie winnym, piwach, suplementach diety

E635 Rybonukleotydy disodowe (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę, szczególne niebezpieczny dla chorujących na dnę moczanową i dla osób z problemami nerek, zakazany w żywności dla dzieci
  • używany w produkcji ciast, chipsów, makaronów instant

E634 Rybonukleotydy wapnia (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę i opuchliznę w jamie ustnej
  • może być obecny w każdym rodzaju żywności

E962 Sól aspartamu-acesulfamu (słodzik)

  • zawiera fenyloalaninę niedozwoloną dla osób cierpiących na fenyloketonurię, podrażnia układ pokarmowy, niezalecany dla dzieci
  • obecny w napojach, gumie do żucia, słodyczach, ciemnym piwie

E951 Aspartam (słodzik)

  • zawiera fenuloalaninę, niedozwolony dla chorych na fenyloketonurię, zakazany w żywności dla małych dzieci, jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym, powoduje problemy z cukrem we krwi, objawy astmy, nudności, problemy na podłożu psychicznym i neurologicznym, migreny, alergie, etc
  • popularny słodzik, obecny w napojach, słodyczach, produktach dla diabetyków

E914 Utleniony wosk polietylenowy (inne dodatki)

  • ma działanie rakotwórcze, może uszkadzać wątrobę i nerki
  • stosowany na powierzchni owoców

 

źródło:

https://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/1046/diety/dieta/dodatki_chemiczne/emulgatory/page/2/sort/name/dir/asc




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz