Jak zmniejszyć ryzyko zatruć ?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zatrucie pokarmowe jest powszechne, a w niektórych przypadkach może prowadzić do poważnych powikłań lub nawet śmierci.  Najczęściej winny jest szczep bakterii Escherichia coli. Na szczęście istnieje wiele środków ochronnych, które przybliżę wam w artykule, aby zapobiec zatruciu żywnością w domu, czy na kolacji w restauracji.

Twoja unikalna dieta

Nie każdemu służy ten sam typ żywności. Jednym służy dieta wegetariańska, innym bogata w mięso. Wiele zależy od stylu życia, pochodzenia i ewentualnych problemów zdrowotnych.

Szczególnie niebezpieczne są surowe pokarmy zwierzęce, zspożywane innych regionach świata. Zatrucia często towarzyszą egzotycznym wakacjom, np. w Turcji czy Egipcie. Nie bez znaczenia jest również flora bakteryjna towarzysząca przygotowywanym posiłkom i sam sposób ich przygotowywania.

Konsekwencje zatrucia pokarmowego

  • mdłości, wymioty, biegunka
  • wrzody w układzie pokarmowym
  • ból
  • w konsekwencji może dojść do poważnych schorzeń, np choroby nerek, tętniaka aorty, zapalenia jelita grubego, problemów z układem moczowym, cukrzycy a nawet śmierci

 

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


Jeżeli chcesz abym ułożył dla Ciebie dietę Zapraszam tutaj

Gotowanie w domu

  • Ludzie często kupują i gotują więcej, niż są w stanie zjeść. Podjęcie działań ochronnych w kuchni może zapewnić większe bezpieczeństwo i większą higienę dla Ciebie i Twoich bliskich.
  • Zachowaj szczególną ostrożność przy obróbce mięsa. Na mięsie mogą znajdować się niebezpieczne szczepy bakterii, w tym C. diff, MRSA, Streptococcus i Salmonella. Myj dokładnie ręce, sprzęty kuchenne, nie krój warzyw na surówkę na nieumytej desce, na której uprzednio kroiłeś mięso!
  • Surowe mięso przygotowuj w rękawiczkach.
  • Płucz dokładnie kupione mięso, po tej czynności nie zapomnij umyć zlewu.
  • Dokładnie myj i dezynfekuj pędzelek, którym pokrywasz marynatą mięso.
  • Bądź świadomy sposobu korzystania z niektórych przyborów. Jeśli np. używasz widelca do przeniesienia surowego mięsa na ruszcie, nie używaj go nieumytego ponownie do ściągania gotowego jedzenia z rusztu.
  • Dokładnie dezynfekuj deski do krojenia.
  • Dokładnie czyść blaty! Sok z surowego mięsa może spływać z deski i pozostać w zakamarkach brzegów blatów.

Jedzenie w restauracji

  • W restauracji panuje szybkie tempo pracy, podczas którego łatwo może dojść do naruszenia norm sanitarnych. Kucharze nie zawsze korzystają z rękawiczek, ale to tylko jedno z wielu potencjalnych wykroczeń w skwesti higieny.
  • Najlepiej unikać wszelkich potraw na bazie surowego mięsa.
  • W restauracjach często dochodzi do tzw. zanieczyszczenia krzyżowego – nie  została  zachowana  rozdzielczość  przechowywania surowców i produktów gotowych, używa się tego samego sprzętu do obróbki brudnej i czystej, lub pracownicy nie przestrzegają zasad  higieny.
  • Najbezpieczniejsze są posiłki poddane obróbce termicznej i podane na gorąco.
  • Jeśli zdecydujesz się na surowe mięso, dodaj do niego soku z cytryny, poproś również o surowy czosnek i cebulę.
  • Przy zamawianiu potrawy poproś, by była podana na gorącym talerzu. Na talerzu mogą przebywać zarazki z surowego mięsa, a nawet ludzki pot.
  • Zawsze bądź miły dla obsługi w restauracji. Nie wykluczone, że gorzej potraktowany kelner źle potraktuje Twój posiłek :)…
  • Staraj się wybierać popularne pozycje w menu, rzadko wybierane potrawy mogą być przygotowane z długo leżącej żywności.

 

Produkty spożywcze, które (głównie dzięki właściwością bakteriobójczym) zmniejszają ryzyko wystąpienia zatrucia:

  • oregano
  • czosnek
  • tymianek
  • mięta
  • cytryna
  • imbir

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz