Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.

Składniki:

Spód:

* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

* 5 łyżek mąki kukurydzianej

* 2 łyżki oleju  kokosowego

* jajko

* banan

* łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego

* łyżka masła lub oleju kokosowego

* sok z cytryny

* dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:

1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.

2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.

3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.