Kasza jaglana jest to zboże, które pozyskuje się z łuskanego Prosa. Wykorzystuje się ja w kuchni jako dodatek do dań głównych, ale także jako podstawę deserów i ciast.
– Jest zbożem bezglutenowym
– Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego
– Obniża poziom kwasów żółciowych
– Reguluje pracę jelit
– Obniża ciśnienie krwi i poprawia pracę serca
– Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6)
– Jest produktem lekkostrawnym
– Ma właściwości przeciwzapalne

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________


Buraczane kotleciki są idealnie do jedzenia na zimno jak i na ciepło można je wykorzystać jako dodatek od dań głównych czy wegetariańskich hamburgerów


Składniki:
3 Buraki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 jajko
1 natka pietruszki
1 Cebulka
1 żabek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Słonecznik nasiona
Przyprawy:
Majeranek, sól, pieprz , gałka muszkatołowa
Buraki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na małych oczkach, wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Dodać posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, jajko, oliwę i przyprawy wszystko dokładnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia położyć uformowane w dowolny kształt kotleciki, posypać je pestkami słonecznika i włożyć do nagrzanego wcześniej do 180stopni piekarnika i piec aż kotleciki nabiorą chrupkiej skórki.


Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera