Rozpuszczalna w tłuszczach [su_highlight background=”#f70f13″]witamina D[/su_highlight] jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety znaczna część osób ma jej [su_highlight background=”#f70f13″]niedobór[/su_highlight]. Możemy ją sobie dostarczyć wraz z jedzeniem (np. jajka, podroby, masło, tłuste ryby), jednak w przeciwieństwie do innych witamin, ciało ludzkie w przypadku kontaktu z promieniami słonecznymi potrafi samo ją wyprodukować. Dlatego można powiedzieć, że wit. D jest wręcz pewnego typu hormonem.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
15 korzyści zdrowotnych witaminy D:
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Wzmacnia kości[/su_icon]
Wit. D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia. Badania wykazały, że suplementacja wit D:
- zmniejsza ryzyko złamań o 23-33%
- może przyspieszyć gojenie złamań
Eksperci zalecają osobom mającym stężenie wit. D we krwi poniżej 12 ng/ml (25nmol/l) suplementacje wit. D w dziennej dawce 20-25 mcg (800-1000 jm). Suplementacja jest istotna szczególne w okresie jesienno-zimowym u dzieci i osób starszych.
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy[/su_icon]
Wit. D zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 i 2.
W przypadku cukrzycy typu 1 u dzieci:
- niski poziom wit. D razem z czynnikami genetycznymi i środowiskowymi promuje rozwój choroby
- badania wykazują, że suplementacja wit. D u małych dzieci i niemowląt zmniejsza ryzyko zachorowania o 29-88%
W przypadku cukrzycy typu 2 u dzieci i dorosłych:
- wit. D zmniejsza insulinooporność
- wit. D poprawia funkcjonowanie komórek odpowiedzialnych za produkcję insuliny
- badania wykazują, że niedobór wit D we krwi zwiększa ryzyko rozwoju choroby nawet o 55%
- dowiedziono, że przyjmowanie dziennej dawki odpowiadającej co najmniej 12,5 mcg (500 jm) wit. D obniża ryzyko zachorowania o 13% w porównaniu z osobami przyjmującymi jej mniej niż 5 mcg (200 jm)
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Może poprawić zdrowie serca[/su_icon]
Witamina D poprawia zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zawału. Co wykazały badania?
- mężczyźni z poziomem wit. D we krwi niższym niż 15 ng/ml (37 nmol/l) dwukrotnie częściej padają ofiarami ataku serca, niż ci z poziomem 30 ng/ml (75 nmol/l) lub wyższym
- prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca było wyższe o 153 % u osób z poziomem wit. D we krwi poniżej 15 ng/ml (37 nmol/l), a największe ryzyko zaobserwowano u osób mających dodatkowo wysokie ciśnienie krwi
Z różnych badań naukowych wynika, że:
- wyższy poziom wit. D idzie w parze z niższym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów
- u osób z odpowiednim poziomem tej witaminy ryzyko wystąpienia raka pęcherza moczowego jest niższe o nawet 25 %
- odpowiednio wysoki poziom wit. D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
- wit. D może odgrywać ważną rolę w progresji nowotworu
Rzeczywiście, kilka badań opisuje niezwykle spójne powiązanie między poziomem witaminy D we krwi oraz ryzykiem przedwczesnej śmierci.
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Okazało się, że pacjenci stosujący suplementy witaminy D mieli o 6% niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.[/su_icon_panel]10 POZOSTAŁYCH, UDOWODNIONYCH NAUKOWO ZALET WITAMINY D:
- Zmniejsza objawy depresji.
- Zwiększa siłę mięśni.
- Może pomóc w zapobieganiu i leczeniu stwardnienia rozsianego.
- Zmniejsza ataki astmy.
- Zapobiega przeziębieniom.
- Przyspiesza rekonwalescencje po przebytych operacjach.
- Zmniejsza przewlekły ból.
- Promuje urodzenie zdrowego, większego dziecka.
- Chroni przed chorobą Parkinsona.
- Ogranicza związany z wiekiem spadek kondycji psychicznej.