Kto nie widział tego brzydkiego, żółtego chwastu od czasu do czasu pojawiającego się w ogrodzie? Kiedy to będzie możliwe, nazrywaj ich ile się da. Pewnie myślisz, że możesz się nimi co najwyżej zatruć. Po przeczytaniu tego artykułu szybko zmienisz zdanie. Jeśli będziesz już w posiadaniu mniszka lekarskiego, posiądziesz wraz z nim dostęp do multum korzyści płynących z zastosowań tej rośliny.

Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego .

Na przestrzeni wieków mniszek lekarski był stosowany przy niemal wszystkich dolegliwościach, począwszy od problemów z wątrobą, poprzez nerki, aż po zgagę i wyrostek robaczkowy. Roślina ta jest jadalna w całości. Warto się do niej przekonać i uwzględnić ją jako dodatek do jadłospisu, choćby ze względu na przeogromną zawartość witamin A, B, C i D, a także minerałów takich jak żelazo, potas i cynk.

Niektóre korzyści płynące z jedzenia mniszka lekarskiego:

  • Liście zawierają więcej beta-karotenu niż marchew, co oznacza, że są idealne dla zdrowych oczu!
  • Ta zielenina zapewnia również 535% zalecanej dziennej dawki witaminy K, która jest niezbędna dla wzmocnienia kości i zapobiega spadkom zdolności poznawczych.
  • Aż 2011 badań wykazało, że herbata z korzenia mniszka może indukować komórki białaczkowe w kierunku śmierci. Naukowcy stwierdzili, że herbata nie uśmierca zdrowych komórek.
  • Roślina jest diuretykiem, który wspomaga pracę nerek i usuwanie z organizmu odpadów, soli i nadmiaru wody poprzez zwiększenie produkcji moczu z jednoczesnym zachowaniem niezbędnych pierwiastków i minerałów.
  • Z tak bogatym ładunkiem składników odżywczych, roślina ta jest dodatkowo wypełniona przeciwutleniaczami– co może pomóc nam zażegnać objawy przedwczesnego starzenia, choroby takie jak rak inne będące skutkiem stresu oksydacyjnego.
  • Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że korzeń i liście mniszka lekarskiego regulują poziom homocysteiny i optymalizują ilość frakcji LDL i HDL
  • Badania potwierdzają również, że wyciąg z mniszka lekarskiego pobudza układ odpornościowy i zwalcza drobnoustroje.
  • Mniszek lekarski może wg. opinii wydanej przez University of Maryland Medical Center wspomóc funkcjonowanie układu pokarmowego. Świeży lub suszony mniszek może stymulować apetyt i regulować pracę żołądka, zaś korzeń rośliny działa jak łagodny środek przeczyszczający.

mniszek lekarski

24 NIEZWYKŁE ZASTOSOWANIA mniszka lekarskiego

W KUCHNI…

Z racji tego, że cała roślina jest jadalna, można przygotować z niej wiele dań, oraz używać jako dodatek do różnego typu potraw. Oto różne dania i dodatki do potraw, które można przygotować na bazie lub z dodatkiem mniszka:

  • smażona zielenina z czosnkiem
  • pesto z mniszka i nasion dyni
  • tempura z kwiatów mniszka
  • ocet ziołowy
  • wegetariańskie risotto
  • kimchi.
  • sorbet z płatków
  • galaretka
  • naleśniki i gofry
  • racuchy  z kwiatami mniszka
  • ciasteczka jaglane z mniszkiem 
  • kawa z korzenia mniszka
  • herbata z mniszka i limonki
  • wino
  • duński sznaps

Możesz zainspirować się powyższymi propozycjami. Eksperymentuj w kuchni z mniszkiem używając swoich dotychczasowych umiejętności kulinarnych i fantazji. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na potrawy z dodatkiem mniszka lekarskiego.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na niektóre z wyżej wymienionych form zastosowania mniszka do celów spożywczych:

Smażona zielenina z czosnkiem.

Mniszek lekarski jest zdrowym dodatkiem do każdej potrawy, gdyż jest bombą witaminową i kopalnią minerałów.  Usmażony z czosnkiem (opcjonalnie z dodatkiem imbiru lub kaparów) jest smaczny, a forma przygotowania pozwala pozbyć się goryczkowego smaku liści. Już samo blanszowanie ich przez zanurzenie w gotującej wodzie na czas 20 do 30 sekund pomaga zmniejszyć ten cierpki smak. Unikaj bardzo dojrzałych liści, ponieważ są one gorsze w smaku, niż młode. Mniszek intensywnie doprawiony czosnkiem jest naprawdę przepyszny!

składniki:

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki pokrojonego w plastry czosnku (5 lub 6 dużych ząbków)
1 łyżeczka mielonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
0,5 kilograma mniszka (zielonych części z łodygami)
1/2 szklanki bulionu z korczaka, wołowego lub warzywnego
plastry limonki do przybrania

przygotowanie:

1. Wlej olej do głębokiego garnka na średnim palniku. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, pieprz i sól, zmaż przez około minutę.

2. Dodaj resztę składników i duś 5 minut, po czym odkryj pokrywkę i trzymaj na ogniu 1-2 minuty w celu odparowania nadmiaru płynu. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

Pesto z mniszka i nasion dyni.

To odżywcze pesto jest idealne do makaronu, kanapek lub podane w formie wegetariańskiego dipu. Ponieważ ziele mniszka podane jest w formie dodatku, opieczone pestki dyni, sok z cytryny i parmezan są niezbędne dla uzyskania wyrazistego smaku. Poniżej znajdziecie przepis na to przepyszne pesto.

składniki:

3/4 szklanki niesolonych nasion dyni
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1 pęczek mniszka zieleni (około 2 szklanki, luźno upakowane)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku

przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Upraż na blasze pestki dyni (około 5 minut, aż będą aromatyczne). Wyjmij z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Zmiksuj w robocie kuchennym, lub blenderem czosnek z nasionami do konsystencji drobnoziarnistej.

Dodaj parmezan, mniszek lekarski i resztę składników, po czym zmiksuj na gładką masę.

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Ocet ziołowy.

Ciesz się lepszym samopoczuciem korzystając z ziołowego octu spożywanego w formie dressingu, jako dodatku do zup, gulaszu i sosów lub po prostu dodaj odrobinę octu do pitnej wody uzyskując w ten sposób napój rewitalizujący. Zalej kwiaty mniszka lekarskiego octem jabłkowym (naturalnie fermentowanym bez spirytusu i cukru) na czas 4 tygodni, następnie przecedź i przechowuj uzyskany ocet ziołowy w ciemnym miejscu przez okres do 12 miesięcy. Działanie:

  • reguluje ciśnienie
  • reguluje poziom cholesterolu
  • zapobiega osteoporozie
  • wzmacnia kości
  • poprawia koloryt skóry

wykonanie:

Wrzuć świeżo, posiekany mniszke lekarski do czystego szklanego słoika.

Wypełnij kwiatami słoik do 3/4 objętości. Dopełnij do pełna octem.

Za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki przemieszaj i ubij kwiaty w occie pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza.

Zakręć słoik nie metalową pokrywką, po czym schowaj go w ciemnym miejscu.

Pozostaw miksturę na okres 1 miesiąca.

Za pomocą lejka i gazy przecedź ocet do czystego słoika z plastikową zakrętką.

Przechowuj ocet z dala od światła słonecznego, by zachować jego właściwości. Przechowywany właściwie nadaje się do użycia przez okres około roku od czasu wytworzenia.

Zaleca się spożywanie łyżeczki octu z mniszka przed posiłkiem.

Duński sznaps.

Jeśli nie jesteś koneserem regionalnych win, być może duńska wódka będzie dla ciebie atrakcyjnym trunkiem? Robi się ją z główek świeżych, aromatycznych i lekko słodkich kwiatów. Alkohol w tej formie dobrze komponuje się z deserami.

wykonanie sznapsa z kwiatów mniszka:

  1. umyj i oczyść dokładnie kwiaty mniszka, usuń zielone części
  2. ususz w ciemnym miejscu na papierowym ręczniku (przez kilka dni)
  3. napełnij suszem w 3/4 objętości słoik ze szczelną pokrywką, po czym zalej wódką 40 %
  4. trzymaj w ciemnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni
  5. pozostaw na czas 1-7 dni (w zależności od preferencji, co jakiś czas wstrząśnij i spróbuj sznapsa)
  6. odcedź i przelej do czystej butelki

DLA ZDROWIA I URODY…

Właściwości mniszka lekarskiego wykraczają poza stół. Można go stosować w celu zmniejszenia bólu i zapaleń, oraz na drobne dolegliwości skórne. Można wykonać z niego poniżej wymienione mikstury i maści:

  • olej uśmierzający ból.
  • maść przeciwbólowa
  • mydełko
  • płyn na kurzajki

Łatwy w wykonaniu jest olej uśmierzający ból. Mniszek jest jedną z najbardziej użytecznych roślin w celu zmniejszenia bólu stawów i bólu mięśni. Mocz kwiaty w oleju i natrzyj nim miejsce bólu. Aby go wykonać, wystarczy wypełnić mały słoik świeżymi kwiatami mniszka lekarskiego i zalać je olejem ze słodkich migdałów lub oliwy. Pozostaw w ciemnym miejscu na dwa tygodnie, następne przecedź olej. Otrzymany olej przechowuj w lodówce.

W DOMU I OGRODZIE…

Użyj mniszka lekarskiego w celu uatrakcyjnienia wyglądu Twojego domu, lub jako nawóz. Oto niektóre formy zastosowania mniszka lekarskiego w Twoim otoczeniu:

  • „pływający” stroik
  • naturalny żółty barwnik
  • nawóz
  • pokarm dla kóz
  • pokarm dla pszczół

Zrób oszałamiające i elegancki stroik z mniszka lekarskiego. Wystarczą stare deski np. z demontażu okna lub ogrodzenia. Należy zmontować skrzynkę z odnowionego i polakierowanego drewna używając młotka i małych gwoździ. W środku skrzynki wstaw korytko z wodą, następnie przykryj deseczką z wywierconymi otworkami, wkładając do nich ręcznie zebrane dmuchawce mniszka lekarskiego tak, by jego końce znajdowały się w wodzie. Najlepiej, by mniszka lekarskiego były różnej długości. Dmuchawce w takiej formie artystycznej wydają się niemal płynąć i unosić.

źródła :
https://sunwarrior.com/healthhub/11-health-benefits-of-dandelion-leaves-and-dandelion-root
http://www.emmitsburg.net/gardens/articles/frederick/2011/weed_tea.htm

How To Make A Dandelion & Coconut Oil Moisturizer

25 Reasons To Go & Pick Dandelions Right Now