Kto nie widział tego brzydkiego, żółtego chwastu od czasu do czasu pojawiającego się w ogrodzie? Kiedy to będzie możliwe, nazrywaj ich ile się da. Pewnie myślisz, że możesz się nimi co najwyżej zatruć. Po przeczytaniu tego artykułu szybko zmienisz zdanie. Jeśli będziesz już w posiadaniu mniszka lekarskiego, posiądziesz wraz z nim dostęp do multum korzyści płynących z zastosowań tej rośliny.

Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego .

Na przestrzeni wieków mniszek lekarski był stosowany przy niemal wszystkich dolegliwościach, począwszy od problemów z wątrobą, poprzez nerki, aż po zgagę i wyrostek robaczkowy. Roślina ta jest jadalna w całości. Warto się do niej przekonać i uwzględnić ją jako dodatek do jadłospisu, choćby ze względu na przeogromną zawartość witamin A, B, C i D, a także minerałów takich jak żelazo, potas i cynk.

Niektóre korzyści płynące z jedzenia mniszka lekarskiego:

  • Liście zawierają więcej beta-karotenu niż marchew, co oznacza, że są idealne dla zdrowych oczu!
  • Ta zielenina zapewnia również 535% zalecanej dziennej dawki witaminy K, która jest niezbędna dla wzmocnienia kości i zapobiega spadkom zdolności poznawczych.
  • Aż 2011 badań wykazało, że herbata z korzenia mniszka może indukować komórki białaczkowe w kierunku śmierci. Naukowcy stwierdzili, że herbata nie uśmierca zdrowych komórek.
  • Roślina jest diuretykiem, który wspomaga pracę nerek i usuwanie z organizmu odpadów, soli i nadmiaru wody poprzez zwiększenie produkcji moczu z jednoczesnym zachowaniem niezbędnych pierwiastków i minerałów.
  • Z tak bogatym ładunkiem składników odżywczych, roślina ta jest dodatkowo wypełniona przeciwutleniaczami– co może pomóc nam zażegnać objawy przedwczesnego starzenia, choroby takie jak rak inne będące skutkiem stresu oksydacyjnego.
  • Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że korzeń i liście mniszka lekarskiego regulują poziom homocysteiny i optymalizują ilość frakcji LDL i HDL
  • Badania potwierdzają również, że wyciąg z mniszka lekarskiego pobudza układ odpornościowy i zwalcza drobnoustroje.
  • Mniszek lekarski może wg. opinii wydanej przez University of Maryland Medical Center wspomóc funkcjonowanie układu pokarmowego. Świeży lub suszony mniszek może stymulować apetyt i regulować pracę żołądka, zaś korzeń rośliny działa jak łagodny środek przeczyszczający.

mniszek lekarski

24 NIEZWYKŁE ZASTOSOWANIA mniszka lekarskiego

W KUCHNI…

Z racji tego, że cała roślina jest jadalna, można przygotować z niej wiele dań, oraz używać jako dodatek do różnego typu potraw. Oto różne dania i dodatki do potraw, które można przygotować na bazie lub z dodatkiem mniszka:

  • smażona zielenina z czosnkiem
  • pesto z mniszka i nasion dyni
  • tempura z kwiatów mniszka
  • ocet ziołowy
  • wegetariańskie risotto
  • kimchi.
  • sorbet z płatków
  • galaretka
  • naleśniki i gofry
  • racuchy  z kwiatami mniszka
  • ciasteczka jaglane z mniszkiem 
  • kawa z korzenia mniszka
  • herbata z mniszka i limonki
  • wino
  • duński sznaps

Możesz zainspirować się powyższymi propozycjami. Eksperymentuj w kuchni z mniszkiem używając swoich dotychczasowych umiejętności kulinarnych i fantazji. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na potrawy z dodatkiem mniszka lekarskiego.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na niektóre z wyżej wymienionych form zastosowania mniszka do celów spożywczych:

Smażona zielenina z czosnkiem.

Mniszek lekarski jest zdrowym dodatkiem do każdej potrawy, gdyż jest bombą witaminową i kopalnią minerałów.  Usmażony z czosnkiem (opcjonalnie z dodatkiem imbiru lub kaparów) jest smaczny, a forma przygotowania pozwala pozbyć się goryczkowego smaku liści. Już samo blanszowanie ich przez zanurzenie w gotującej wodzie na czas 20 do 30 sekund pomaga zmniejszyć ten cierpki smak. Unikaj bardzo dojrzałych liści, ponieważ są one gorsze w smaku, niż młode. Mniszek intensywnie doprawiony czosnkiem jest naprawdę przepyszny!

składniki:

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki pokrojonego w plastry czosnku (5 lub 6 dużych ząbków)
1 łyżeczka mielonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
0,5 kilograma mniszka (zielonych części z łodygami)
1/2 szklanki bulionu z korczaka, wołowego lub warzywnego
plastry limonki do przybrania

przygotowanie:

1. Wlej olej do głębokiego garnka na średnim palniku. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, pieprz i sól, zmaż przez około minutę.

2. Dodaj resztę składników i duś 5 minut, po czym odkryj pokrywkę i trzymaj na ogniu 1-2 minuty w celu odparowania nadmiaru płynu. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

Pesto z mniszka i nasion dyni.

To odżywcze pesto jest idealne do makaronu, kanapek lub podane w formie wegetariańskiego dipu. Ponieważ ziele mniszka podane jest w formie dodatku, opieczone pestki dyni, sok z cytryny i parmezan są niezbędne dla uzyskania wyrazistego smaku. Poniżej znajdziecie przepis na to przepyszne pesto.


Kurs wideo Naucz się jak tworzyć zdrową dietę na spalanie tkanki tłuszczowej

ceny rosną gdy licznik trafi zero 

80.00 29.00

Praktyczny przewodnik po zdrowym odżywianiu – odżywianie dla utraty wagi. TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić?Kup teraz w promocji 29zł


składniki:

3/4 szklanki niesolonych nasion dyni
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1 pęczek mniszka zieleni (około 2 szklanki, luźno upakowane)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku

przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Upraż na blasze pestki dyni (około 5 minut, aż będą aromatyczne). Wyjmij z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Zmiksuj w robocie kuchennym, lub blenderem czosnek z nasionami do konsystencji drobnoziarnistej.

Dodaj parmezan, mniszek lekarski i resztę składników, po czym zmiksuj na gładką masę.

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Ocet ziołowy.

Ciesz się lepszym samopoczuciem korzystając z ziołowego octu spożywanego w formie dressingu, jako dodatku do zup, gulaszu i sosów lub po prostu dodaj odrobinę octu do pitnej wody uzyskując w ten sposób napój rewitalizujący. Zalej kwiaty mniszka lekarskiego octem jabłkowym (naturalnie fermentowanym bez spirytusu i cukru) na czas 4 tygodni, następnie przecedź i przechowuj uzyskany ocet ziołowy w ciemnym miejscu przez okres do 12 miesięcy. Działanie:

  • reguluje ciśnienie
  • reguluje poziom cholesterolu
  • zapobiega osteoporozie
  • wzmacnia kości
  • poprawia koloryt skóry

wykonanie:

Wrzuć świeżo, posiekany mniszke lekarski do czystego szklanego słoika.

Wypełnij kwiatami słoik do 3/4 objętości. Dopełnij do pełna octem.

Za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki przemieszaj i ubij kwiaty w occie pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza.

Zakręć słoik nie metalową pokrywką, po czym schowaj go w ciemnym miejscu.

Pozostaw miksturę na okres 1 miesiąca.

Za pomocą lejka i gazy przecedź ocet do czystego słoika z plastikową zakrętką.

Przechowuj ocet z dala od światła słonecznego, by zachować jego właściwości. Przechowywany właściwie nadaje się do użycia przez okres około roku od czasu wytworzenia.

Zaleca się spożywanie łyżeczki octu z mniszka przed posiłkiem.

Duński sznaps.

Jeśli nie jesteś koneserem regionalnych win, być może duńska wódka będzie dla ciebie atrakcyjnym trunkiem? Robi się ją z główek świeżych, aromatycznych i lekko słodkich kwiatów. Alkohol w tej formie dobrze komponuje się z deserami.

wykonanie sznapsa z kwiatów mniszka:

  1. umyj i oczyść dokładnie kwiaty mniszka, usuń zielone części
  2. ususz w ciemnym miejscu na papierowym ręczniku (przez kilka dni)
  3. napełnij suszem w 3/4 objętości słoik ze szczelną pokrywką, po czym zalej wódką 40 %
  4. trzymaj w ciemnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni
  5. pozostaw na czas 1-7 dni (w zależności od preferencji, co jakiś czas wstrząśnij i spróbuj sznapsa)
  6. odcedź i przelej do czystej butelki

DLA ZDROWIA I URODY…

Właściwości mniszka lekarskiego wykraczają poza stół. Można go stosować w celu zmniejszenia bólu i zapaleń, oraz na drobne dolegliwości skórne. Można wykonać z niego poniżej wymienione mikstury i maści:

  • olej uśmierzający ból.
  • maść przeciwbólowa
  • mydełko
  • płyn na kurzajki

Łatwy w wykonaniu jest olej uśmierzający ból. Mniszek jest jedną z najbardziej użytecznych roślin w celu zmniejszenia bólu stawów i bólu mięśni. Mocz kwiaty w oleju i natrzyj nim miejsce bólu. Aby go wykonać, wystarczy wypełnić mały słoik świeżymi kwiatami mniszka lekarskiego i zalać je olejem ze słodkich migdałów lub oliwy. Pozostaw w ciemnym miejscu na dwa tygodnie, następne przecedź olej. Otrzymany olej przechowuj w lodówce.

W DOMU I OGRODZIE…

Użyj mniszka lekarskiego w celu uatrakcyjnienia wyglądu Twojego domu, lub jako nawóz. Oto niektóre formy zastosowania mniszka lekarskiego w Twoim otoczeniu:

  • „pływający” stroik
  • naturalny żółty barwnik
  • nawóz
  • pokarm dla kóz
  • pokarm dla pszczół

Zrób oszałamiające i elegancki stroik z mniszka lekarskiego. Wystarczą stare deski np. z demontażu okna lub ogrodzenia. Należy zmontować skrzynkę z odnowionego i polakierowanego drewna używając młotka i małych gwoździ. W środku skrzynki wstaw korytko z wodą, następnie przykryj deseczką z wywierconymi otworkami, wkładając do nich ręcznie zebrane dmuchawce mniszka lekarskiego tak, by jego końce znajdowały się w wodzie. Najlepiej, by mniszka lekarskiego były różnej długości. Dmuchawce w takiej formie artystycznej wydają się niemal płynąć i unosić.

źródła :
https://sunwarrior.com/healthhub/11-health-benefits-of-dandelion-leaves-and-dandelion-root
http://www.emmitsburg.net/gardens/articles/frederick/2011/weed_tea.htm

How To Make A Dandelion & Coconut Oil Moisturizer

25 Reasons To Go & Pick Dandelions Right Now