Pierwsze uczucie, gdy nie można jeść słodyczy, nie zawsze jest łatwe, gdy dieta nie pozwala spożywać glutenu lub pokarmów opartych na produktach zwierzęcych. Dla niektórych, może być prawdziwym wyzwaniem upieczenie dania bez użycia mąki lub jaj.
Na szczęście, mam przyjemność zaprezentować recepturę niezwykłego, wegańskiego i bezglutenowego batona klonowo-migdałowego. Posiada on składniki, które zaspokoją chęć na słodycze, nie powoduje uszkodzeń zębów i zarazem dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze.

Coconut-Oil-Peanut-Butter-Fudge-4-1024x683

Zalety diety bezglutenowej.
Gluten jest białkiem występującym w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. W pewnych przypadkach, takich jak pacjenci z chorobą nietolerancji glutenu lub celiakii, nie spożywa się tych produktów, gdyż jest to istotne dla utrzymania zdrowia. O ile, osoby te nie mają wyboru, aby omijać gluten, inni powinni dokonać dobrego wyboru i wyeliminować gluten ze swojej diety.
Bez względu na powód stosowania diety bezglutenowej, wnosi ona wiele korzyści dla zdrowia:
• mniejsze wzdęcia
• zwiększenie poziomu energii
• lepsze wchłanianie składników odżywczych
• lepsza przemiana materii
• poprawa zdrowia układu pokarmowego

Produkty, takie jak pieczywo są bogate w węglowodany i dlatego mogą podnieść poziom cukru we krwi. Wyeliminowanie pokarmów wypełnionych glutenem z diety może poprawić stan twojego umysłu i ciała

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego.

Olej kokosowy, nie bez powodu, jest jednym z głównych składników w tym przepisie. Ten naturalny olej ma wiele do zaoferowania dla twojego zdrowia.
Po pierwsze, olej kokosowy składa się głównie z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, które organizm zamienia w energię zamiast magazynować go w postaci tłuszczu. W ten sposób jesteś w stanie spalić więcej kalorii, a tym samym olej kokosowy pomaga w utracie masy ciała – ma zdolność do stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Stwierdzono również, że olej ten pomaga w zapobieganiu chorobom serca. Jest to widoczne u mieszkańców South Pacific, dla których olej kokosowy to podstawowy składnik ich diety. Ci ludzie cieszą się pełnym zdrowiem i nie są znane im problemy sercowo-naczyniowe wszelkiego rodzaju.
Ponadto olej kokosowy chroni przed większością infekcji. Jedna z głównych substancji znajdująca się w oleju kokosowym to kwas laurynowy, który ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

 

Klonowo-migdałowa tabliczka

Eleganckie, marmurkowe cudo, wznosi łatwą, nie pieczoną ucztę na wyższy poziom. Wystarczy pokropić trochę roztopionej gorzkiej czekolady na baton i przeciągając wykałaczką, tworzy się piękny marmurkowy efekt. Ponadto osoby ulegające słodkiemu nałogowi, takie jak ja, mają możliwość spożywania zdrowych tłuszczy, które w rzeczywistości nie tuczą!
Porcja dla : 16osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia: 1 godz.

składniki:
• 1 szklanka masła migdałowego
• 1 filiżanki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki syropu klonowego
• szczypta soli morskiej
Na górę marmurkową
• 1 szklanki ciemnej czekolady
• 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
1. W małym rondelku na średnim ogniu, stopić ze sobą składniki (masło migdałowe, olej kokosowy, syrop klonowy, sól), aż będą gładkie. Wlać na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 25×25 cm
2. Roztopić czekoladę i olej kokosowy razem na małym ogniu na kuchence.
3. Rozpuszczoną, ciepłą-nie gorącą masę czekoladową delikatnie rozprowadzić na przygotowanym wcześniej batonie. Aby uzyskać efekt marmurkowy przeciągać wykałaczką po całości wzdłuż, można również rysować wykałaczką kręgi.
4. Chłodzić przez godzinę.
5. Wyciąć 16 kwadratów i przechowywać w zamrażarce. (Topi się w temperaturze pokojowej ).

Coconut-Oil-Peanut-Butter-Fudge-683x10241