Delikatny niesamowicie smaczny, nie zwiera mąki oraz drożdży nie jest na zakwasie. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
* 1 szklanka słonecznika
* 1 szklanka siemienia lnianego
* 1, 5 szklanki płatków owsianych
* 10 łyżek mielonego lnu (można kupić gotowy sklepie lub bardzo dokładnie zmielić siemię lniane)
* 1 łyżka soli (wg uznania i upodobań)
* 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
* 1, 5 szklanki letniej wody
* orzechy, migdały, pestki z dyni.
Wykonanie:
1. Mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę, olej i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wchłonięcia.
2.Z masy formujemy bochenek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 4h . Po wystygnięciu można delektować się własnym wyrobem. Ps. Chleb na bazie nasion, orzechów lub pestek, które zawierają podwyższoną zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 należy suszyć na słońcu lub piec w minimalnej temperaturze w piekarniku.
Zrobiłem wszystko według przepisu, niestety chleb się rozpada, nie ma możliwości żeby ukroić kromkę…Co zrobiłem źle?
Ja dodałam pół szklanki więcej wody niż w przepisie i płatki owsiane górskie (najmniej przetworzone)- wyszedł idealny. Ominełam natomiast orzechy, a dodałam jedynie pestki dyni i czarnuszkę, troche nasion chia.
A gdyby dodac jajko?…
Ja znam tę wersje z jajkiem, więc dodaje jedno lub dwa jak są małe.Wszystko mieszam.Trzyma się i kroi dobrze.
Czy można czymś innym zastąpić olej kokosowy?
Przez ile czasu moze stać w chlebaku ? Bo caly taki chlebek to ok 12 kromek czyli 6 porcji a ze ja sama w domu go jem stąd pytanie 🙂 wyszedł super wszystko według przepisu mniam 🙂
Suszyc na sloncu?? Czyli zamiast pieczenia?