Użytkowników online: 55

Zdrowe żywienie w formie cateringu dietetycznego to bardzo wygodna i kusząca opcja, ale nie dla każdego. Wciąż dla wielu osób ten sposób odżywiania się jest niedostępny cenowo, szczególnie gdy bierze się pod uwagę potrzeby całej rodziny.

Z drugiej strony, gotowanie kilku posiłków dziennie, zbilansowanych pod kątem potrzeb domowników może absorbować zdecydowanie zbyt wiele czasu. Dlatego właśnie warto poznać różne sposoby przyrządzania posiłków i wprowadzić więcej organizacji do swojego codziennego gotowania!

Jakie są style gotowania?

Single i osoby mieszkające samotnie potwierdzają, że najczęściej stołują się na mieście lub korzystają z gotowych dań kupowanych w sklepach, tak zwanych convinience food.

Wynika to po prostu z braku chęci gotowania dla siebie samego – co jest całkowicie zrozumiałe. Gdy gotuje się dla całej rodziny, a dodatkowo trzeba jeszcze mieć czas na pracę zawodową i inne obowiązki, gotowanie zamiast przyjemnością, może stać się koszmarem. 

Jaki jest Twój styl gotowania?

  • Poświęcasz cały weekend na zrobienie zakupów i ugotowanie na zapas posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem, które będziesz tylko odgrzewać w porze obiadu czy kolacji?
  • Robisz duże, tygodniowe zakupy, mrozisz, porcjujesz i każdego dnia dzięki temu wyciągasz jedynie produkty potrzebne na obiad i gotujesz go na bieżąco?
  • Przygotowujesz garnek zupy, mnóstwo kotletów, pierogów, bigosu i innych potraw, a następnie wekujesz lub mrozisz i dzięki temu codziennie jesz coś, co wymaga tylko odgrzania?
  • A może każdego dnia chodzisz do sklepu po najświeższe produkty i starasz się na bieżąco gotować zgodnie z potrzebami Twojej rodziny?

Każdy z tych stylów gotowania ma swoje wady i zalety. To, który wybierasz zależy od Twojego stylu życia, preferencji dotyczących jedzenia, potrzeb rodziny. 

Przykładowo, poświęcanie weekendów na gotowanie to dobra opcja, gdy masz zapracowany cały tydzień, ale wolisz położyć się odpowiednio wcześnie spać lub spędzać popołudnia z rodziną, niż odsypiać w weekendy i nadrabiać stracony czas.

Gotowanie „na bieżąco” z posiadanych zapasów to opcja dla tych, którzy mają duża lodówkę i zamrażalnik, a w ciągu dnia nie mają problemu z wygospodarowaniem odrobiny czasu na przyrządzenie świeżego posiłku.

Mrożenie to domena naszych mam i babć, którą chętnie podłapujemy, bo pierogi, które wystarczy tylko ugotować lub odsmażyć albo słoik pysznego bigosu są zawsze dobrym pomysłem. Odpowiednio zaopatrzona zamrażarka to też świetny pomysł dla osób mieszkających na wsi z utrudnionym dostępem do robienia codziennych zakupów lub często przyjmujących u siebie gości. 

Gotowanie ze świeżych produktów może być ostatecznością dla osób, które nie mają w kuchni miejsca na zapasy, ale za to mają dość czasu, by na bieżąco planować i realizować posiłki. 

Mrożenie potraw nie zmienia w sposób istotnych ich właściwości odżywczych, dlatego dobrym zakupem do domu będzie z pewnością duża, pojemna chłodziarko-zamrażarka. Z pewnością niejeden raz przychodząc z pracy zmęczony nie miałeś siły na gotowanie – w takiej sytuacji świadomość, że wystarczy pogrzebać w lodówce, by znaleźć coś w sam raz na Twój apetyt, może być bardzo pokrzepiająca.

Warto też zauważyć, jakie oszczędności płyną z robienia jedzenia na zapas. Gotujesz tylko raz, jednorazowo zużywając więcej prądu, wody czy gazu. Spędzasz nad kotletami mielonymi godzinę lub półtorej w ciągu tygodnia, ale za to zrobisz ich zapas na kilka dni dla całej rodziny. Oczywiście nie warto każdego dnia jeść tego samego, ale gdy za każdym razem będziesz gotować większe porcje i mrozić nadwyżki, wkrótce zaopatrzysz swoją zamrażarkę w naprawdę różnorodny zestaw dań!

Ciekawe aplikacje do planowania posiłków – jak z nich korzystać?

Mając smartfona możesz jeszcze efektywniej planować swoje posiłki na nadchodzący tydzień! Przykładowo, są aplikacje, które na podstawie informacji o zawartości Twojej lodówki podsyłają Ci propozycje ciekawych przepisów. Dzięki temu możesz każdego dnia jeść coś ciekawego zużywając tylko istniejące zapasy! 

Aplikacje pozwalające usprawnić Twoje zakupy to również na przykład te, które pokazują aktualne promocje w sklepach i sugerują ciekawe posiłki, które można przyrządzić z wykorzystaniem najświeższych, promocyjnych produktów. 

Jak sporządzić menu na cały tydzień?

Planowanie menu tygodniowego to dobra opcja zarówno dla osób, które przygotowują gotowe posiłki na kilka dni do przodu, by je tylko odgrzewać, jak i dla tych, które robią solidne zapasy, a gotują na bieżąco. 

Ustalając menu bierz pod uwagę to, co masz aktualnie w lodówce, ale również to, co kupisz. Przykładowo – chcesz wykorzystać resztkę makaronu zalegającego w szafce? Zrób makaron z pesto i suszonymi pomidorami, które to składniki dokupisz. Ale gdy zostanie Ci trochę suszonych pomidorów, wykorzystaj je do sałatki na kolejny dzień. W ten sposób unikniesz monotonii posiłków, ale również marnowania jedzenia. 

Dla efektywnego planowania niezbędna jest kartka, długopis i spokojna chwila wieczorem. Początkowo plany pewnie będą brały w łeb, bo zawsze przytrafi się okazja, by zjeść coś na mieście i nie zrealizować swojego zaplanowanego obiadu, ale to nic straconego – można to odrobić kolejnego dnia.

Jak skrócić czas gotowania?

Co zrobić, aby gotowanie 5 posiłków dziennie nie zajmowało mi tak wiele czasu w ciągu każdego dnia? Tu także przyda się umiejętność rozsądnego planowania. Warto ustalić sobie harmonogram gotowania posiłków na cały tydzień i robienia zakupów, zgodny z własnym trybem życia, i starać się go trzymać. Nawet gdy wyjątkowo nie masz dziś ochoty na gotowanie, jutro i pojutrze podziękujesz sobie za to, że przygotowałeś posiłki i teraz nie musisz tego robić!

Przygotuj przed gotowaniem maksymalnie szczegółową listę zakupów, dokładnie przeglądając co masz w szafkach i co Ci się kończy. Wtedy zrobisz jedne wielkie zakupy, ale potem możesz poświęcić się tylko gotowaniu. Idealnie, jeśli możesz skorzystać z opcji dostawy zakupów spożywczych i gospodarczych prosto do domu – wtedy jeszcze bardziej redukujesz czas potrzebny na zakupy! 

Gotuj, wykorzystując różne techniki obróbki kulinarnej. Jeśli zaplanujesz same posiłki smażone – będziesz musiał czekać, aż zwolni się patelnia i palnik na kuchence, aby przygotować kolejną potrawę. Zaplanuj jedzenie tak, aby móc wstawić coś do piekarnika, na patelnię i do garnka, wtedy jednocześnie ugotujesz trzy potrawy w tym samym czasie! 

Organizuj też czas gotowania. Jeśli masz w planach coś, co wymaga dłuższego gotowania, na przykład zupę, wtedy po prostu posiekaj potrzebne składniki, wstaw garnek z zupą na gaz i w czasie, gdy ona będzie dochodziła, możesz zająć się innymi potrawami. 

Sprawdź też dokładnie przepisy i potrzebne składniki. Przykładowo, jeśli do dwóch przepisów potrzebujesz posiekanej cebuli, przygotuj jej więcej za jednym razem i podziel na dwa posiłki.

W czym przechowywać gotowe posiłki?

Metoda gotowania posiłków na zapas wymaga oczywiście posiadania odpowiednich pojemników. Talerz owinięty folia spożywczą to raczej sposób, który należy zostawić sobie na sytuacje, gdy nie dojesz jakiegoś posiłku i chcesz go sobie zostawić na później.

Do dłuższego, kilkudniowego przechowywania jedzenia najlepiej sprawdzą się plastikowe lub szklane pojemniki z pokrywkami. Specjalne woreczki strunowe do mrożenia to najlepszy sposób przechowywania pierogów, kotletów i tym podobnych. Oszczędzają one miejsce w zamrażarce. W słoikach można zamrażać na przykład płynne produkty – buliony, sosy lub zupy, których nie da się zamrozić w woreczku. Uwaga – jeśli zamrażasz cokolwiek w słoiku, pozostaw przynajmniej 2-3 centymetry wolne pod wieczkiem, gdyż mrożone płyny zwiększają swoją objętość!

Jak przechowywać i podgrzewać żywność?

Wydawałoby się, że przechowywanie i odgrzewanie jedzenia nie ma dla nas tajemnic. A jednak! Wiele osób robi to nieprawidłowo, przez co nie mogą one prawidłowo realizować swojego harmonogramu przygotowywania jedzenia na zapas. Jakie są zasady prawidłowego przechowywania żywności?

  • Upewnij się, że Twoja lodówka gwarantuje właściwe warunki: +5°C lub mniej w lodówce i przynajmniej -18°C w zamrażarce. 
  • Pamiętaj o hermetycznym zamknięciu. Produkty nierozpakowane przechowuj w oryginalnych opakowaniach. Po rozpakowaniu przełóż do hermetycznych pojemników lub owiń folią spożywczą. 
  • Jak najszybciej po zakupie lub ugotowaniu przełóż jedzenie do lodówki. Nie zwlekaj – każda godzina poza lodówką w ciepłej kuchni to większa szansa na rozwijanie się chorobotwórczych bakterii wewnątrz pożywienia. 
  • Czas przechowywania też ma znaczenie. Świeże mięso i ryby należy przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni! Mięso czerwone wytrzyma nieco dłużej, ale też nie więcej niż 5 dni. 
  • Upewnij się, które warzywa i owoce lubią chłód, a które temperaturę pokojową i ograniczony dostęp światła. Zorganizuj swoją kuchnię tak, aby przechowywać każdy produkt we właściwych dla niego warunkach.
  • Rozmrażaj bezpiecznie. Najlepiej zastanowić się wcześniej, które posiłki będą wymagały rozmrożenia mięsa lub gotowych dań. Najlepiej rozmrażać je w lodówce przez kilkanaście godzin, w ostateczności w zimnej wodzie, nie pozostawiając ich po prostu na blacie do całkowitego rozmrożenia. 
  • Potrawy raz zamrożone odgrzewaj tylko raz! Nie nadają się one do ponownego zamrożenia. 
  • Podpisuj swoje mrożonki. Umieszczaj na nich nie tylko nazwę potrawy, ale również datę. Wyjmuj zawsze z zamrażarki jedzenie z jak najstarszą datą, aby sukcesywnie uszczuplać swoje zapasy, i aby nigdy produkty nie leżały w niej zbyt długo. W ten sposób redukujesz ryzyko zatrucia pokarmowego i działasz zgodnie z duchem zero waste.

Przygotowywanie posiłków – to takie proste!

Planowanie gotowania z wyprzedzeniem na kilka dni to zagadnienie wymagające pewnej wprawy, czasu i umiejętności organizacyjnych. Szybko jednak przekonasz się, że to ma sens i naprawdę skraca do minimum czas potrzebny na przyrządzanie jedzenia. Zaplanuj swoje posiłki z uwzględnieniem ich bilansu odżywczego, wykorzystania wszystkich produktów z lodówki, możliwości ich zamrożenia lub przechowywania w pojemniku w lodówce. Dzięki temu codziennie będziesz jeść coś innego – wartościowego, przygotowanego samodzielnie bez niepotrzebnych wydatków na catering lub restauracje. Będziesz też w ciągu tygodnia spędzać mniej czasu w kuchni – wiele potraw wystarczy tylko odgrzać w mikrofalówce, na patelni lub w piekarniku, aby odzyskały swoją moc! 

Początkowo możesz poczuć się zniechęcony ilością rzeczy, o których trzeba pamiętać, aby prowadzić z głową kuchnię dla całej rodziny. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło – takie planowanie pomoże Ci odzyskać czas i spędzić go na dużo przyjemniejszych czynnościach! 

Referencje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21192849
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23622497