Cukrzyca jest jedną z przewlekłych chorób, które rozpoczynają się nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.
Cukrzyca typu 1, zwana też insulinozależną, jest chorobą z autoagresji, wynikającą ze zniszczenia komórek beta trzustki, produkujących insulinę. W większości wpływ na nią mają czynniki genetyczne, choroba ta dotyka głównie dzieci i osoby młode.
Z kolei cukrzyca typu 2 występuje znacznie częściej, pojawia się u osób dorosłych i wpływ na nią mają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, w tym otyłość.
Jest to cukrzyca insulinoniezależna, ponieważ w tej chorobie następuje wydzielanie insuliny, ale w niewystarczającej ilości.
Co może powodować cukrzycę typu 2?
Czy można się przed nią ustrzec stosując środki zapobiegawcze?
Czy to pandemia cukrzycy?
Aż 90% osób chorych na cukrzycę choruje właśnie na ten drugi typ, zależny między innymi od czynników środowiskowych.
![](https://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2020/02/CUKRZYCA-1-819x1024.png)
Gdy wyciągnięto statystyki z zachorowań na cukrzycę, okazało się, że w latach 1980-2014 liczba chorych na cukrzycę wzrosła czterokrotnie!
Przed 1980 rokiem było ich poniżej 100 milionów, obecnie jest to ponad 400 milionów osób na całym świecie!
![](https://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2020/02/CUKRZYCA-819x1024.png)
Biorąc pod uwagę, że te lata to prawdziwy boom na dostęp do przetworzonej, słodzonej żywności i kolorowych napojów, nietrudno powiązać ze sobą skutek i przyczynę.
Niektórzy posuwają się nawet do określenia tego zjawiska „pandemią cukrzycy”.
Badacze dwoją się i troją, aby wynaleźć metody do walki z cukrzycą typu 2. Okazuje się jednak, że na dzień dzisiejszy dużo łatwiej jest jej zapobiegać, niż leczyć, ponieważ farmakologia niewiele może zrobić w kwestii choroby, która jest tak bardzo zależna od czynników środowiskowych.
Czy utrata wagi może pomóc w walce z cukrzycą?
Niedawno opublikowano wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University w Wielkiej Brytanii, z programu DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial).
Jest to program zakładający, że utrata masy ciała przez osoby z cukrzycą typu 2, jest skuteczna w osiągnięciu remisji choroby, czyli jej zatrzymaniu. Tym samym, pozytywne wyniki tych badań potwierdziły, że to właśnie otyłość jest główną przyczyną powstawania tego typu cukrzycy.
![](https://i0.wp.com/motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2017/01/1-819x1024.png)
Remisja w przypadku chorób nieuleczalnych przewlekłych, takich jak cukrzyca, jest bardzo ważnym dla pacjenta osiągnięciem. To stan, w którym choroba nie daje żadnych lub prawie żadnych objawów.
W przypadku cukrzycy możliwe jest wówczas normalne funkcjonowanie i zażywanie mniejszej ilości leków stabilizujących poziom cukru we krwi. Tym samym choroba nie postępuje, a pacjent ma szansę na bardziej komfortowe życie.
Czym jest „hipoteza o cyklu podwójnym”?
W trakcie badań DiRECT badano właśnie hipotezę cyklu podwójnego, wysuniętą przez naukowców już dziesięć lat temu.
Według tej hipotezy za cukrzycę typu 2 odpowiada tłuszcz nagromadzony w wątrobie. To właśnie ten magazyn tłuszczu powoduje powstawanie insulinooporności i zwiększa poziom cukru we krwi.
Gdy nadmiar cukru krążącego we krwi prowokuje trzustkę do produkcji większej ilości insuliny, następuje „samo zmocnienie” całego procesu – insulina bowiem stymuluje zwiększone wytwarzanie tłuszczu.
Gdy wątroba jest tak otłuszczona, tłuszcz zaczyna się przemieszczać do innych organów, w tym również do trzustki, a jej komórki są wyjątkowo wrażliwe na długotrwałe działanie kwasów tłuszczowych.
Dlaczego cukrzyca nawraca u osób, które osiągnęły remisję?
W celu przeanalizowania procesów patofizjologicznych leżących u podstaw nawrotów cukrzycy, zbadano u pacjentów poziom kwasów tłuszczowych, cholesterol, w tym HDL, trójglicerydy oraz glukozę, wydzielanie insuliny i zbadano funkcjonowanie komórek beta trzustki.
Z badania wynikło, że utrzymywanie stanu remisji u osób chorych na cukrzycę typu 2 jest możliwe tylko wtedy, gdy utrzymuje się względnie niski poziom tłuszczu i triglicerydów w trzustce.
U niektórych osób granica gromadzenia się tłuszczu podskórnego jest stosunkowo niska. Oznacza to, że przybierają one na wadze, choć tego nie widać, bo tłuszcz gromadzi się wokół ich wątroby i przelewa do trzustki.
Tym samym bezsprzecznie potwierdzono, że otyłość, czyli nadmiar tkanki tłuszczowej podskórnej i wisceralnej, jest odpowiedzialna za powstawanie cukrzycy typu 2.
Czy można zatrzymać cukrzycę?
Z reguły pacjenci dowiadują się o swojej cukrzycy, gdy zaczynają tyć w niekontrolowany sposób, a następnie odczuwają inne dolegliwości związane z chorobą.
Wtedy udają się do lekarza i otrzymują diagnozę – cukrzyca typu 2. Podstawowym zaleceniem w takiej sytuacji jest utrzymywanie właściwej masy ciała oraz kontrolowanie spożycia wysokocukrowych posiłków, a także pilnowanie indeksu glikemicznego.
Okazuje się więc, że można uzyskać stan remisji choroby, o ile uda się zrzucić zbędne kilogramy. W przypadku cukrzycy to wyzwanie może okazać się podwójnie trudne – ale też podwójnie opłacalne.
Oprócz ładnej sylwetki można uzyskać kontrolę nad chorobą, czyli odzyskać swoje dawne życie bez glukometru, ciągłych pomiarów i nakłuwania palców, a przede wszystkim bez obaw o postępowanie choroby!
Trzeba jednak pamiętać, że uzyskiwanie remisji jest procesem długotrwałym, nie osiągnie się go w tydzień czy miesiąc, ale raczej w kilkanaście miesięcy. Dużo łatwiej jest z pewnością osobom, u których od diagnozy upłynął stosunkowo krótki czas.
Dlatego właśnie warto się regularnie badać, czyli co pół roku wykonywać podstawową morfologię krwi w celu szybkiego wykrywania chorób!
Referencje
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29219149?dopt=Abstract https://journals.lww.com/revmedmicrobiol/FullText/2019/01000/The_diabetes_pandemic_and_associated_infections_.1.aspx
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30662-X#sec4
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272503002917