Jeśli spojrzeć na setki recenzowanych artykułów naukowych, które zostały opublikowane na temat korzyści płynących ze spożywania oleju z nasion czarnuszki jeden fakt jest niepodważalny – Posiada uzdrawiającą moc!

Czym jest olej z nasion czarnuszki?

Olej z nasion czarnuszki powstał z czarnego kminku, należącego do roślin z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z południowo – zachodniej Azji, Morza Śródziemnego i Afryki. Przez wieki uprawiany jest z aromatycznych nasion o bogatym smaku, które można wykorzystać jako przyprawę lub jako lek ziołowy.

Często nazywany jest po prostu olejem z czarnuszki.

Bądź jednak ostrożny, ponieważ nasion czarnuszki nie można mylić z prawdziwym kminkiem (Cumminum cyminum), czarnym pieprzem, czy czarnym sezamem.

Prawdopodobnie najbardziej obiecujące badania zostały przeprowadzone łącząc czarny kminek z bakteriami wielolekoopornymi. Jest to dość istotne, gdyż te tak zwane „superbakterie” stają się znaczącym ryzykiem dla zdrowia publicznego.

Według Narodowego Instytutu Zdrowia (National Institute of Health):

  • Szczepy bakterii i wirusów odpornych na środki przeciwdrobnoustrojowe stają się praktycznie niemożliwe do leczenia, w tym m.in. HIV, gronkowiec, gruźlica, grypa, rzeżączka, candida i malaria
  • U 5 – 10% wszystkich pacjentów szpitala od superbakterii rozwija się infekcja,
  • Ponad 90 000 tych pacjentów umiera każdego roku, porównując do 1992r. było to liczba 13 300
  • Osoby zakażone superbakteriami zwykle mają dłuższe pobyty w szpitalu, wymagają bardziej skomplikowanego leczenie i często nie wracają do stanu przed zachorowaniem.

Badanie przeprowadzone przez naukowców college’u Jawaharlal Negru miało na celu określenie, jak silne działanie potrafi mieć olej z czarnuszki. Będąc sparowany z kilkoma antybiotykami takim jak amoksycylina, gatiloksacyna i tetracyklina może przeciwdziałać superbakteriom. Zgodnie z badaniem spośród 144 zbadanych szczepów, z których większość była odporna na wiele antybiotyków, 97 zostało zahamowanych przez olej z czarnuszki.

Oprócz oleju z oregano, niewiele więcej produktów na świecie może pochwalić się tym rodzajem potencji dla drobnoustrojów.

W badaniu odkryto, że jest on szczególnie skuteczny przeciwko opornym na wiele leków szczepom pałeczki ropy błękitnej (P. aeruginosa) oraz gronkowca złocistego (S. aureus).
Kluczem do zrozumienia, dlaczego olej z nasion czarnuszki przynosi korzyści dla organizmu są trzy naturalne związki chemiczne: tymochinon (TQ), tymohydrion (THQ) i tymol. Przyjrzyjmy się bliżej tym niesamowitym składnikom.

Moc korzyści płynących z oleju z nasion czarnuszki: Fitochemikalia

W celu rozwiązania narastającego problemu odporności na leki przeciwgrzybiczne u ludzi z drożdżami i pleśnią, przeprowadzono badania czy olej z nasion czarnuszki mógłby pomóc. W opublikowanym artykule egipskiego czasopisma „Biochemistry and Molecular Biology” naukowcy testowali wspomniane wcześniej związki chemiczne zawarte w oleju: tymochinon (TQ), tymohydrion (THQ) i tymol przeciwko 30 ludzkim patogenom. Ku ich zaskoczeniu odkryli, że:

  • Każdy związek wykazywał 100% inhibicję dla 30 ocenianych patogenów
  • Tymochinon był najlepszym związkiem przeciwgrzybicznym przeciwko wszystkim badanych dermatofitom i drożdżom
  • Tymol był najlepszym związkiem przeciwpleśniowym

Badania wykazują, że olej z nasion czarnuszki niesie unikatowy skład chemiczny, który jest nie tylko skuteczny indywidualnie, ale również kolektywnie. W istocie udowadniając, że grzyby i pleśń nie mogą istnieć w obecności tych fitochemikaliów. Nie ma się co dziwić, że naukowcy starają się rozwiązać problem superbakterii za pomocą właśnie tego oleju.

Tymochinon

Aktywny składnik nasion czarnuszki, naukowcy badają ten związek od 1960r. Jest dobrze znany z właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, które zostały opisane jako pomocne w szczególności przy zapaleniu mózgu i rdzenia, cukrzycy, astmie i rakotwórczości.

Co ciekawe tymochinon działa jako wolny rodnik, bierze udział w systemie obrony antyoksydacyjnej, chroniąc wątrobę przed toksynami.

Tymochhydriochinon

Jest jednym z najsilniejszych naturalnych inhibitorów acetylocholinesterazy (AChE). Inhibitory te są substancjami chemicznymi, które zatrzymują aktywność enzymu, co zwiększa ilość czasu, a ilość neuroprzekaźnika, acetylechiny pozostaje aktywna w mózgu.

Aby dać Ci wyobrażenie o ich użyteczności, inhibitory acetylocholinoestrerazy o farmaceutycznym zastosowaniu są stosowane w leczeniu wielu różnych schorzeń, między innymi:

Biorąc pod uwagę fakt, że farmaceutyczne podejście do tych chorób wiąże się ze znacznym kosztem dla pacjenta, można dać nadzieje, że roślinne podejście może okazać się realną alternatywą.

Tymol

Aktywny składnik, o właściwościach leczniczych. Jest naturalnym monoterpenem, posiadającym wiele użytecznych właściwości, takich jak:

  • Jest powszechnie stosowany jakoś środek wirusobójczy
  • Jest stosowany jako środek dezynfekujący w celach medycznych i ogólnego zastosowania
  • Szybko degraduje nieutwardzający pestycyd
  • Stosowany w środkach aromatyzujących, perfumach, płynach do mycia jamy ustnej, oraz kosmetykach.

Te niewiarygodne związki fitochemiczne prowadzą do niesamowitych korzyści płynących ze spożycia oleju z nasion z czarnuszki!

Referencje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767730/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29559374
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691594/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23198836
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24044882
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23543440
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24680621
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3785163/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23543440
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691594/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24680621
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29559374
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767730/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24044882