Mango jest jednym z najbardziej popularnych i wartościowych [su_highlight background=”#f7e400″]pod względem składników odżywczych[/su_highlight] owoców na świecie.

Zawiera duże dawki:

  1. witamin A, C, E i B,
  2. flawonoidów
  3. beta-karotenu i alfa-karotenu.

Mango to potężna broń przeciw nowotworowa, szczególnie zapobiega rakowi:

  1.  płuc
  2.  piersi
  3. jelita grubego
  4. prostaty
  5.  jamy ustnej
  6. krwi (białaczce)

Ponadto mango:

  1. zapobiega udarom i chorobom serca
  2. chroni przed zapaleniami stawów
  3. zapobiega chorobom układu oddechowego
  4. zapobiega chorobom nerek
  5. pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
  6. jest żywnością probiotyczną, co oznacza, że karmi dobre bakterie w jelitach
  7. zawiera znaczną ilość pirydoksyny (B-6), która jest niezbędna w procesie syntezy serotoniny i dopaminy w mózgu, oraz w utrzymaniu równowagi hormonalnej
  8. pomaga zapobiegać bezsenności i zapewnia lepszy sen

Składniki:

  1. 2 szklanki daktyli
  2. 1 szklanka suszonej morwy
  3. 2 łyżki skórki z limonki
  4. 3 szklanki świeżego mango
  5. 1 łyżka soku z limonki
  6. 1/8 łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Zmiksuj w malakserze daktyle z morwą.

2. Rozłóż masę na spodzie formy do tarty o średnicy 20 cm. Wstaw na 30 minut do zamrażarki.

3. Aby zrobić nadzienie, zmiksuj mango z sokiem z limonki i curry na gładką masę.

4. Wlej krem z mango na daktylowy spód i wstaw do zamrażarki na kolejne 15 minut.

5. Opcjonalnie możesz pokryć krem cienkimi listkami mango, posypać wiórkami kokosowymi i ciemnym sezamem.

Gotowe! Smacznego !