Użytkowników online: 103

Zioła możemy stosować w wielu różnych postaciach. Zależnie od rodzaju zioła zastosujemy odmienne techniki przygotowywania do użycia, by wydobyć substancje korzystne dla naszego organizmu. W warunkach [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]domowych[/su_highlight] do użytku wewnętrznego możemy samodzielnie przygotowywać m.in.: wywary, napary, odwary, maceraty i inne. Sposób w jaki je przygotujemy ma wpływ nie tylko na ich smak ale na [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]skuteczność[/su_highlight] działania zawartych w nich składników i w efekcie leczenie.

Napary

  •  liście, łodygi lub kwiaty ziół umieszczamy w naczyniu,po czym zalewamy świeżo przegotowaną wodą, przykrywamy i  zaparzamy kilkanaście minut.
  • Odcedzamy.
  • Standardowa dawka to 25–50 g suszonego świeżego zioła na trochę ponad pół litra wody.
  • Proporcje często dobieramy wedle smaku, jaki chcemy uzyskać.
  • Możemy pić równie dobrze na gorąco, jak i na zimno.
  • Zioła do naparów można ze sobą mieszać aby uzyskać lepszy smak i działanie.
  • Dobrze do tego celu służą: koper włoski, lawenda, mięta, cytrynowa werbena.
  • Naparu nie przetrzymujemy dłużej niż dwa dni, a jeśli, to najlepiej w chłodnym miejscu.

Odwar i wywar

  • Z ziół,  surowcem są zdrewniałe części roślinne takie jak korzenie, kłącza, łodygi, kora, grube nasiona, owoc
  • Najczęściej wykorzystywane skrzyp polny, lukrecja, kosaciec, hakorośl , tatarak
  • Przygotowanie- należy rozdrobnione zioła zalać zimną lub gorącą wodą , podgrzewać i gotować 20-40 minut, aż do zmiękczenia danej części rośliny.
  •  Intensywna obróbka cieplna wydobywa z ziół garbniki i inne substancje czynne.
  • Różnica pomiędzy odwarem i wywarem polega na tym, że zioła w tym pierwszym przypadku zalewamy zimną  a w tym drugim gorącą wodą.

Syropy

  • Syropy możemy przygotować z wywaru lub naparu.
  • Najprościej zrobisz go mieszając około 300 g cukru w 600 ml wywaru lub naparu.
  • Podgrzewać powoli, aż do zgęstnienia i całkowitego rozpuszczenia cukru i wrzenia ciągle mieszając.
  • Zamiast cukru możemy zastosować miód w proporcji 1/4
  • Syrop najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu np. lodówce.

Macerat

  •  Z ziół, które posiadają związki  o charakterze śluzowym np. nasiona lnu, kozłek lekarski, żywokost, dziewanna, prawoślaz, babka zwyczajna.
  • Śluz zawarty w tych ziołach działa osłonowo na śluzówkę żołądka, przełyku, gardła.N
  • Należy zioła zalać ciepłą lub letnią przegotowaną wodą i pozostawić kilka godzin pod przykryciem.

Odwar-napar

  • Odwaro- napary to połączenia mieszanek ziołowych które wymagają gotowania z tymi które nie tolerują wysokiej temperatury.
  • Najpierw przygotowuje się odwar z ziół wymagających gotowania, a następnie gorącym odwarem zalewa się pozostałe zioła przygotowując z nich napar.

Pamiętajcie!

  • Zioła zaparzamy tylko w naczyniach szklanych, porcelanowych, emaliowanych lub ze stali nierdzewnej
  • Składniki powinny być rozdrobnione przed zaparzeniem  by związki czynne łatwiej przenikały do wody.
  • Rośliny zawierające olejki eteryczne należy zaparzać pod przykryciem by związki te nie ulatniały się
  • Warto zwrócić uwagę na to, że gotowe, rozdrobnione zioła w gotowych saszetkach do parzenia mają mniejszą zawartość substancji czynnych!