Syrop glukozowo- fruktozowy, znany zamiennik cukru wykorzystywany w przemyśle na szeroką skalę ze względu na jego niską cenę. Ma ciekły stan skupienia dlatego łatwo go mieszać i rozpuszczać. Nie ulega procesowi krystalizacji oraz hamuje rozwój drobnoustrojów. Gotowy roztwór zawiera 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% wyższych sacharydów. Nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, podwyższa poziom złego cholesterolu, obniża wrażliwość organizmu na leptynę, posiada wysoki indeks glikemiczny. Jego negatywne działanie na organizm może doprowadzić do insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2. Spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo- fruktozowy przyczynia się do powstawania w organizmie stanów zapalnych, podwyższonego ciśnienia krwi oraz chorób serca i zachorowań na nowotwory.

Oto kilka najpopularniejszych grup, dostępnych na rynku produktów spożywczych o wysokiej zawartości syropu glukozowo-fruktozowego:

1. Jogurty i serki

 

2. Pieczywo bezglutenowe

3. Suszone warzywa/owoce

4. Popularne słodycze/ przekąski

5. Gotowe sosy i syropy

Z okazji 34 urodzin motywatora
Rusza
PROMOCJA Na kurs wideo "Wszystko na temat zdrowia i zdrowych nawyków żywieniowych"
Oszczędzasz 331 zł
400zł  67zł

-82.75%

Promocja trwa jeszcze
w 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie.
Czytaj dalej

Dodatkowa tylko dzisiaj niepublikowany ebook “Atlas witamin” o wartości 19zł w prezencie.

6. Batony Musli

7. Kefiry i maślanki

8. Soki i napoje

9. Płatki śniadaniowe

10. Ketchup

Pamiętajcie aby czytać etykiety!

 

 

 

 

 

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA