Syrop glukozowo- fruktozowy, znany zamiennik cukru wykorzystywany w przemyśle na szeroką skalę ze względu na jego niską cenę. Ma ciekły stan skupienia dlatego łatwo go mieszać i rozpuszczać. Nie ulega procesowi krystalizacji oraz hamuje rozwój drobnoustrojów. Gotowy roztwór zawiera 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% wyższych sacharydów. Nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, podwyższa poziom złego cholesterolu, obniża wrażliwość organizmu na leptynę, posiada wysoki indeks glikemiczny. Jego negatywne działanie na organizm może doprowadzić do insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2. Spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo- fruktozowy przyczynia się do powstawania w organizmie stanów zapalnych, podwyższonego ciśnienia krwi oraz chorób serca i zachorowań na nowotwory.

[su_label type=”important”]Oto kilka najpopularniejszych grup, dostępnych na rynku produktów spożywczych o wysokiej zawartości syropu glukozowo-fruktozowego:[/su_label]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]1. Jogurty i serki[/su_heading]

 

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]2. Pieczywo bezglutenowe[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]3. Suszone warzywa/owoce[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]4. Popularne słodycze/ przekąski[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]5. Gotowe sosy i syropy[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]6. Batony Musli[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]7. Kefiry i maślanki[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]8. Soki i napoje[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]9. Płatki śniadaniowe[/su_heading]

[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]10. Ketchup[/su_heading]

Pamiętajcie aby czytać etykiety!