Składniki na 10 koteltów:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pęczek pietruszki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki komosy ryżowej lub płatków górskich
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 15-20 minut. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy ją na oleju do momentu, w którym się zeszkli. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę siekamy. Ugotowaną kaszę odcedzamy, przesypujemy ją do miski i studzimy. Gdy kasza jaglana jest zimna dodajemy do niej wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, w dłoniach formujemy kotlety (ciasto się lepi, ale odchodzi od rąk bez problemu), smażymy na rumiano z dwóch stron (na małym ogniu). Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
a jak można zastąpić jajko w tym przepisie?
z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Wszystko cudnie ale dlaczego w woreczku???? Zeby potem wylac z wodą wszystko co wartościowe
2 woreczki kaszy jaglanej czyli ile bedzie gram?
na ogół jeden woreczek to 100 gram