Użytkowników online: 89

Eksperymentowanie w kuchni  jest jednym z moich ulubionych hobby. Często są to niezdrowe smakołyki, które modyfikuję tak, by były smaczne i zdrowe. Zamiast rezygnować ze słodkości, szukam zdrowszych, alternatywnych receptur, które nie opierają się na skandalicznie drogich składnikach. Nie zawsze łatwo znaleźć dobry, zdrowy przepis kulinarny, ale kiedy już na taki trafie, powiem wam, że jest rzeczywiście smaczny! Najnowszy dodatek do mojego zbioru zdrowych przepisów to słodkie, ziemniaczane brownie. Jest wilgotne, utrzymane w kanonie paleo, wegańskie, bezglutenowe i przepyszne! Ten przepis wykorzystuje naturalne substancje słodzące, które są o wiele korzystniejsze dla ciebie niż sztuczne. Co jeszcze sprawia, że jest tak zdrowe?

Walory słodkiego ziemniaka (batata):

Naturalnie słodki i reguluje poziom cukru we krwi

  • Jeśli starasz się obniżyć cukier, słodki ziemniak może sprawić mylne wrażenie, że jest szkodliwy dla trzustki. Jednak batat poprawia poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, niezależnie od ich pozornie wysokiego indeksu glikemicznego (GI).

Korzyści przeciwzapalne

  • Antocyjany (związki decydujące o pomarańczowym kolorze batata) posiadają szerokie spektrum właściwości przeciwzapalnych. Korzyści z jego spożywania z pewnością odczuje mózg, układ nerwowy, a także inne tkanki w organiźmie.

Witaminy i minerały

  • Słodkie ziemniaki są pełne witamin A i C (co czyni je doskonałym pokarmem sprzyjającym funkcjonowaniu układu odpornościowego). Mają także witaminę B6, B1, B2, B3.
  • Słodkie ziemniaki są pełne manganu, miedzi, fosforu, potasu,  wszystkie te związki współpracują ze sobą, aby utrzymać krew, trawienie i w zasadzie całe ciało w zdrowiu.

Czy wiesz, że…

Syrop klonowy zawiera 54 różne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom spowodowanym przez wolne rodniki, takie jak cukrzyca i rak? Niesamowite!

Przepis na słodkie brownie z batatów:

składniki:

  • 1 szklanka puree ze słodkich ziemniaków
  • 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (polecam migdałowe lub z orzechów nerkowca)
  • 2 łyżki syropu klonowegoywam ksylitolu
  • 1/4 filiżanki ciemnego kakao w proszku
  • garść czekoladowych groszków (opcjonalnie)

wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170/180 stopni  i nasmaruj blachę typu „keksówka”
  2. W rondelku na kuchence rozpuść masło orzechowe z syropem klonowym
  3. W dużej misce połącz puree z batatów, stopione masło z syropem klonowym, kakao w proszku i dobrze wymieszaj
  4. Dodaj czekoladowe groszki
  5. Przelej masę do natłuszczonej foremki, piecz przez około 20 minut, sprawdź czy ciasto jest gotowe
  6. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, pokrój w kostki, podawaj chłodne

Ciasto jest najsmaczniejsze dobrze schłodzone. Przechowuj w lodówce lub zamrażarce i ciesz się jego smakiem! Wypróbuj ten przepis, oraz podziel się z nami swoją opinią. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów, lub niecodziennych produktów spożywczych daj mi znać poniżej w komentarzach.