Składniki:

* 1 kg dyni

* 2 łyżki stołowe oleju z pestek winogron

* 1/2 soli

* 1 łyżka kminku

* 2 szklanki bulionu lub wody

* 1 szklanka mleka migdałowego

* 1/2 szklanki pestek dyni

* 1 jabłko

* 1 czerwona cebula

* 3 ząbki czosnku,

* świeżo zmielony pieprz

 
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________
Wskazówki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  2. Pokrój dynie, jabłko i cebule, wymieszaj je z posiekanym czosnku z olejem z pestek winogron, następnie posyp solą, pieprzem i kminkiem.
  3. Składniki wrzuć do brytfanny i piecz je 40/50 minut do chwili, gdy się porządnie zarumienią.
  4. Włóż upieczone składniki do wody lub bulionu oraz mleka migdałowego, blenduj do mementu, gdy stanie się kremowe i gładkie. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z pestkami dyni.

Właściwości lecznicze pestek dyni

Dzięki dużej zawartości kukurbitacynów działających przeciwpasożytniczo nieprzesuszone świeże pestki stosowane są przeciwko robaczycy i tasiemcom. W przypadku tego schorzenia należy świeże pestki zjadać na czczo, przed śniadaniem. Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania.  http://dziecisawazne.pl/