Składniki:
* 1 kg dyni
* 2 łyżki stołowe oleju z pestek winogron
* 1/2 soli
* 1 łyżka kminku
* 2 szklanki bulionu lub wody
* 1 szklanka mleka migdałowego
* 1/2 szklanki pestek dyni
* 1 jabłko
* 1 czerwona cebula
* 3 ząbki czosnku,
* świeżo zmielony pieprz
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
Wskazówki:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Pokrój dynie, jabłko i cebule, wymieszaj je z posiekanym czosnku z olejem z pestek winogron, następnie posyp solą, pieprzem i kminkiem.
- Składniki wrzuć do brytfanny i piecz je 40/50 minut do chwili, gdy się porządnie zarumienią.
- Włóż upieczone składniki do wody lub bulionu oraz mleka migdałowego, blenduj do mementu, gdy stanie się kremowe i gładkie. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z pestkami dyni.
Właściwości lecznicze pestek dyni
Dzięki dużej zawartości kukurbitacynów działających przeciwpasożytniczo nieprzesuszone świeże pestki stosowane są przeciwko robaczycy i tasiemcom. W przypadku tego schorzenia należy świeże pestki zjadać na czczo, przed śniadaniem. Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania. http://dziecisawazne.pl/