Ten rodzaj herbaty pochodzi z chińskiego rejonu Yunnan, gdzie prozdrowotne właściwości herbaty cenione są od wieków.

Są to te sam liście roślinny Camellia sinensis, z których wytwarza się herbatę czarną i zieloną, ale poddane specjalnej obróbce. Polega ona na fermentacji i utlenianiu liści. Dojrzewanie trwa od kilku tygodni lub miesięcy do 10 – 15 lat. Proces ten zmniejsz naturalną gorycz liści i sprawia, że ich napar zyskuję głęboki czerwony kolor i ziemisto – korzenny, lekko słodowy smak i aromat.

Popularne mieszanki tej herbaty warto parzyć 3 – 4 minuty w wodzie o temperaturze 95°C.

Działania i właściwości czerwonej herbaty, zwanej również PU-ERH:

– ogranicza procesy odkładania tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej rozkład

– wspomaga też układ krążenia, m.in. ogranicza wytwarzanie w organizmie cholesterolu i trój glicerydów.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

– napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.

– Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.

– Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.

– Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.

– Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.

– Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.

– Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.

– Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.

– Wzmacnia organizm.