Ten rodzaj herbaty pochodzi z chińskiego rejonu Yunnan, gdzie prozdrowotne właściwości herbaty cenione są od wieków.
Są to te sam liście roślinny Camellia sinensis, z których wytwarza się herbatę czarną i zieloną, ale poddane specjalnej obróbce. Polega ona na fermentacji i utlenianiu liści. Dojrzewanie trwa od kilku tygodni lub miesięcy do 10 – 15 lat. Proces ten zmniejsz naturalną gorycz liści i sprawia, że ich napar zyskuję głęboki czerwony kolor i ziemisto – korzenny, lekko słodowy smak i aromat.
Popularne mieszanki tej herbaty warto parzyć 3 – 4 minuty w wodzie o temperaturze 95°C.
Działania i właściwości czerwonej herbaty, zwanej również PU-ERH:
– ogranicza procesy odkładania tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej rozkład
– wspomaga też układ krążenia, m.in. ogranicza wytwarzanie w organizmie cholesterolu i trój glicerydów.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
– napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
– Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.
– Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
– Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
– Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
– Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
– Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
– Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
– Wzmacnia organizm.
Czerwona herbata ma wiele fajnych właściwości. Szkoda, że jest tak niedoceniania i pita tylko w przypadku odchudzania :).
A jaki wpływ ma na szkliwo? raz mówi się, że wzmaga żółcenie zębów innym razem, że wybiela, może nie wpływa w ogóle?
Czy mógłbyś podpowiedzieć jaką czerwoną herbatę kupować? Gdzie, jaki producent? Żeby po prostu była dobra.
Warto wspomniec takze, ze czerwona herbata opoznia czesto okres u kobiet i jest on bardziej bolesny 🙂 nie tylko same dobre wlasciwosci wynikają z jej picia
U mnie nie powoduje żadnych problemów. Pita od listopada non stop oczywiście nie z torebek tylko prawdziwa ziarnista do zaparzania spala tłuszcz idealnie.
A jakie jest wyjście dla osoby, jak ja, która po tygodniu picia czerwonej herbaty źle sie czuje?
Coś jak przy bardzo dużym niedoborze magnezu.