Dlaczego powinnaś zaprzyjaźnić się z olejkiem sandałowym?

  1. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie
  2. Działa relaksująco i odprężająco
  3. Jest afrodyzjakiem
  4. Niszczy bakterie na naszej skórze
  5. Nacieranie nim skóry po kąpieli może zadziałać na nią oczyszczająco
  6. Pięknie pachnie, kusi i przyciąga płeć przeciwną
  7. Ma on działanie wykrztuśne, więc inhalacje z olejkiem można robić w przypadku kaszlu
  8. Chroni skórę przed zmianą struktury czy kolorytu
  9. Warto wykorzystywać olej sandałowy w codziennej aromaterapii
  10. Wspomaga pracę układu odpornościowego

Olejki eteryczne pozyskuje się z roślin, które zawierają ich niewielkie ilości w swoich tkankach wydzielniczych. Są niezwykle cenione na całym świecie ze względu na swój piękny, odmienny dla każdej z roślin zapach, ale i szereg innych, bardzo intrygujących właściwości. Poznaj olejek sandałowy – produkt pozyskiwany z drzewa sandałowego, który z pewnością zawładnie Twoim sercem!

Skąd się biorą olejki?

Niektórzy nie zastanawiają się nad tym, skąd i w jaki sposób pozyskuje się różnego rodzaju oleje. Okazuje się, że istnieje o wiele więcej roślin poza rzepakiem czy słonecznikiem, z których można w sposób mechaniczny wytłoczyć olejki. Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 2 tysiące gatunków roślin, z których można pozyskać oleje? Rosną one praktycznie w każdej strefie klimatycznej, choć najwięcej można ich spotkać w strefie zwrotnikowej – tam, gdzie jest ciepło i wilgotno, co stanowi idealne warunki dla wzrostu roślin olejkodajnych. To właśnie z tej strefy klimatycznej pochodzi olejek z drzewa sandałowego. Dawniej olejki eteryczne uznawano za odpad poprodukcyjny. Dopiero z czasem okazało się, że skład chemiczny tych olejków ma wpływ na wabienie owadów zapylających rośliny, a także na ich wzrost, odstraszanie owadów, ochronę przed grzybami i na inne istotne w życiu roślin kwestie. Gdy pokuszono się o głębsze zbadanie sprawy, wyszło na jaw, że olejki eteryczne pięknie i długo pachną, rozpylone nawet w niewielkiej ilości, a poza tym – mają dużo dobroczynnych właściwości dla człowieka!

Właściwości olejku sandałowego

Olejek sandałowy charakteryzuje się wysoką zawartością związków zwanego alfa– oraz beta- santalole, mającym typowy balsamiczny zapach. To rodzaj aromatu odurzającego, wprowadzającego w relaksujący nastrój, i bardzo dobrze wpływającego na medytację. Nic więc dziwnego, że olejek sandałowy stosuje się choćby w różnych perfumach, świeczkach zapachowych, kadzidłach. Ma również coraz częstsze zastosowanie w kosmetykach, ze względu na swoje bardzo dobre właściwości względem skóry. Upajający zapach i uwodzicielska, słodka nuta sprzyjają w utrzymywaniu romantycznej atmosfery w sypialni, warto więc wykorzystać olejek z drzewa sandałowego jako afrodyzjak i dyskretnie natrzeć się nim za uszami przed randką. Olejek sandałowy przybył do nas z Indii, gdzie bardzo często drzewo sandałowe jest wykorzystywane w różnych rytuałach, pogrzebowych, w składaniu ofiar bogom, podczas świętowania narodzin i ślubów oraz innych. Być może część hinduskich rytuałów wydaje nam się dziwna, ale z całą pewnością wykorzystywania magii, zapachu i właściwości roślin moglibyśmy się od Hindusów uczyć.

Jak olejek sandałowy pomaga Twojej skórze?

Podczas różnego rodzaju infekcji bakteryjnych skóry, sięgamy po środki mające zdezynfekować miejsce wniknięcia bakterii i złagodzić stan zapalny. To bardzo często wystarcza, aby pozbyć się niegroźnych infekcji skórnych. Olejek sandałowy ma lekkie działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu regularne nacieranie nim skóry po kąpieli może zadziałać na nią oczyszczająco, łagodząco i być elementem codziennej higieny osobistej. Poza tym – pięknie pachnie, kusi i przyciąga płeć przeciwną, więc lepiej go sobie nie żałować! Dodaj kilka kropel olejku do kąpieli lub wetrzyj go w skórę, by zapewnić sobie świeżość i zdrowie skóry!

Warto przeczytać  Dowiedz się co jeść dla Twojego typu budowy ciała!

Olejek sandałowy na powszechne dolegliwości

Warto wypróbować ten olejek również we wspomaganiu leczenia powszechnych dolegliwości. Ma on działanie wykrztuśne, więc inhalacje z olejkiem można robić w przypadku kaszlu, i na pewno dadzą świetny efekt. Stosowany doustnie może też pomagać obniżać gorączkę i poprawia samopoczucie. Działa moczopędnie i wiatropędnie, więc warto go spożywać regularnie w celu poprawy funkcjonowania nerek, czy ułatwienia odprowadzania gazów z jelit.

Osoby z wysokim ciśnieniem mogą stosować olejek doustnie lub zewnętrznie, na skórę, w celu niewielkiego, łagodnego obniżania ciśnienia. Działa też ściągająco na mięśnie i skórę, poprawia stan skóry, przyspiesza gojenie się ran i blizn, a także chroni skórę przed zmianą struktury czy kolorytu. Stosowanie olejku jako serum na twarz może w przyszłości odwdzięczyć się kobietom wspaniałymi rezultatami.

Olej z drzewa sandałowego – na zdrowie!

Wspomaganie się tym olejkiem może dać bardzo korzystne rezultaty, gdy chcemy wzmocnić swoją pamięć i koncentrację, na przykład w czasie sesji, lub po prostu kiedy czujemy, że z wiekiem nasz mózg nie funkcjonuje tak dobrze jak dawniej. Warto wykorzystywać olej sandałowy w codziennej aromaterapii – na przykład podgrzewając kilka jego kropel na specjalnym podgrzewaczu. Wówczas w krótkim czasie zaobserwujemy świetne efekty jego działania na całe ciało!

Olej sandałowy jest dość drogim preparatem i stosować się go powinno w minimalnych ilościach, głównie ze względu na intensywność zapachu i silną koncentrację dobroczynnych właściwości. Dobrym pomysłem jest dodanie kilku jego kropli do bazy w postaci oleju arganowego lub innego olejku pielęgnacyjnego do ciała, a także stosowanie w małych ilościach w specjalnych podgrzewaczach do aromaterapii. Na świecie jest dostęp do tylu cudownych form naturalnej terapii, że nie ma potrzeby faszerować się lekami w przypadku drobnych infekcji!

Referencje

De Groot AC, Schmidt E. Sandalwood oil. In: De Groot AC, Schmidt E, editors. Essential Oils, Contact Allergy and Chemical Composition. Boca Raton, FL: CRC Press; 2016. pp. 751–764.
2. Botanical drug development’guidance for industry. United States Food and Drug Administration site. [Accessed May 12, 2017]. http://www.fda.gov/downloads/drugs/guidancecomplianceregulatoryinformation/guidances/ucm458484.pdfAvailable at.
3. Baylac S, Racine P. Inhibition of 5-lipoxygenase by essential oils and other natural fragrant extracts. Int J Aromatherapy. 2003;13(2)(3):138–142.
4. Inouye S, Takahashi M, Abe S. Composition, antifungal and radical scavenging activities of 15 rare essential oils. International Journal of Essential Oil Therapeutics. 2010;4:1–10.
5. Kamal R, Yadav S, Mathur M, Katariya P. Antiradical efficiency of 20 selected medicinal plants. Nat Prod Res. 2012;26(11):1054–1062. [PubMed]
6. Banerjee S, Ecavade A, Rao AR. Modulatory influence of sandalwood oil on mouse hepatic glutathione S-transferase activity and acid soluble sulphydryl level. Cancer Lett. 1993;68(2):105–109. [PubMed]
7. Misra B, Satyahari D. Evaluation of in-vivo anti-hyperglycemic and antioxidant potentials of a-santalol and sandalwood oil. Phytomedicine. 2013;20(5):409–416. [PubMed]
8. Sharma M, Levenson C, Bell RH, et al. Suppression of lipopolysaccharide-stimulated cytokine/chemokine production in skin cells by sandalwood oils and purified α-santalol and β-santalol. Phytother Res. 2014;28(6):925–932. [PubMed]
9. Itoi-Ochi S, Matsumura S, Terao T, et al. Sandalwood downregulates skin inflammation through 11b-HSD1 activation in keratinocytes. J Dermatological Sci. 2016;84:e134.
10. Golden JB, McCormick TS, Ward NL. IL-17 in psoriasis: implications for therapy and cardiovascular co-morbidities. Cytokine. 2013;6(2)(2):195–201. [PMC free article] [PubMed]
11. Wasilewska A, Winiarska M, Olszewska M, Rudnicka L. Interleukin-17 inhibitors: a new era in treatment of psoriasis and other skin diseases. Postepy Dermatol Alergol. 2016;33(4):247–252.[PMC free article] [PubMed]
12. Page CP, Spina D. Phosphodiesterase inhibitors in the treatment of inflammatory diseases. In: Francis SH, Conti M, Houslay MD, editors. Phosphodiesterases as Drug Targets. Berlin: Springer-Verlag; 2011. pp. 391–414.
13. Wittmann M, Helliwell PS. Phosphodiesterase 4 inhibition in the treatment of psoriasis, psoriatic arthritis and other chronic inflammatory diseases. Dermatol Ther (Heidelb). 2013;3(1):1–15.[PMC free article] [PubMed]
14. Sharma M, Levenson C, Clements I, et al. East Indian sandalwood oil (EISO) alleviates inflammatory and proliferative pathologies of psoriasis. Front Pharmacol. 2017;8:125. [PMC free article] [PubMed]
15. Sharma M, Levenson C, Clements I, et al. Anti-inflammatory and anti-proliferative effects of East Indian sandalwood oil (EISO): mitigation of the effects of IL-17 on a psoriasis tissue model. Manuscript in preparation
16. Sharma M, Levenson C, Clements I, et al. East Indian sandalwood oil (EISO) is an inhibitor of phosphodiesterase 4 (PDE 4): a new therapeutic option in the treatment of inflammatory skin disease. Manuscript in preparation
17. Misra BB, Dey S. TLC-bioautographic evaluation of in-vitro anti-tyrosinase andanti-cholinesterase potentials of sandalwood oil. Nat Prod Commun. 2013;8(2):253–256. [PubMed]
18. Chao S, Young G, Oberg C, Nakaoka K. Inhibition of methicillin-resistant Staphylococcus aureus(MRSA) by essential oils. Flavour Fragr J. 2008;23(6):444–449.
19. Warnke PH, Becker ST, Podschun R, et al. The battle against multi-resistant strains: renaissance of antimicrobial essential oils as a promising force to fight hospital-acquired infections. J Craniomaxillofac Surg. 2009;37(7):392–397. [PubMed]
20. Morris JA, Khettry A, Seitz EW. Antimicrobial activity of aroma chemicals and essential oils. J Am Oil Chem Soc. 1979;56(5):595–603. [PubMed]

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA