Użytkowników online: 60

To małe warzywo jest bogate w allicylinę – związek chemiczny o specyficznym zapachu i działaniu bakteriobójczym, co znacznie wpływa na wiele stanów chorobowych. Niektóre syntetyczne produkty są bezwonne, niestety czosnek może wtedy tracić na wartości. Jego aromat jest wspaniałą przyprawą, która dodaje smaku i wartości odżywczych.
Czosnek można określić w trzech słowach: zdrowie, aromat, smak. Ma mało kalorii i szczególnie wysoką zawartość selenu, witaminy C, manganu, wapnia i potasu. Jednak by czerpać korzyści zdrowotne z czosnku, musi być on ekologiczny, nie nafaszerowany szkodliwymi środkami chemicznymi. Nawet nie wiesz, jak łatwo wyhodować go w domu.

 

Naturalny antybiotyk może zwalczać nie tylko choroby, ale także działać zapobiegawczo. Toteż warto mieć go w domu, nawet jeśli jesteś pewien, że nic Ci nie dolega. Wiele artykułów spożywczych działa jak antybiotyk, np. czosnek i chili. Najlepiej stosować jednocześnie kilka z nich. W rezultacie powstaje potężny naturalny antybiotyk. W tym artykule dowiesz się, jak stworzyć swój własny antybiotyk.

Naturalny antybiotyk zwalcza wiele różnych gatunków bakterii. Jest także skuteczny przeciwko wirusom, pasożytom i grzybom, jak również usprawnia krążenie i przepływ limfy. Nawet wobec Candida (forma drożdżaka), owa mikstura ma działanie terapeutyczne. Sekret skuteczności nie tkwi w poszczególnych składnikach, ale w ich kombinacji. To połączenie wykazuje niezwykle skuteczne właściwości lecznicze przy problemach spowodowanych licznymi patogenami.

Przepis

Składniki:

  1. 700 ml octu jabłkowego (organiczny, niefiltrowany)
  2. 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  3. 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  4. 2 świeże ostre papryczki (pepperoni lub chili)
  5. 1/4 szklanki startego imbiru
  6. 2 łyżki startego chrzanu
  7. 2 łyżki zmielonej kurkumy lub 2 zmiażdżone na „placek” świeże kłącza

Wykonanie:

  1. Do miski wlej ocet jabłkowy, następnie dodaj do octu całą resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Mieszaninę przelej do szklanego słoja tak, by był on wypełniony w 2/3 swojej objętości.
  3. Teraz dopełnij słój octem jabłkowym.
  4. Zakręć mocno słój i wstrząśnij.
  5. Odstaw naczynie w chłodne, suche miejsce na czas dwóch tygodni. Co kilka dni wstrząśnij. W tym czasie aktywne składniki przedostaną się do octu.
  6. Po dwóch tygodniach przecedź zawartość słoja przez gazę, a otrzymaną miksturę przelej do butelki.
  7. Otrzymany tonik można używać w kuchni jako dodatek do potraw. Jednak niezrównaną jego zaletą jest jego działanie lecznicze. Jest on najlepszym, wykonanym w domu naturalnym antybiotykiem!

Dawkowanie

  1. Uwaga: mikstura ma bardzo intensywny, ostry smak! Jeżeli jesteś nadwrażliwy na pikantne przyprawy, lepiej zrezygnuj z tego antybiotyku, lub przyjmij go w bardzo małych dawkach w celu sprawdzenia, czy tolerujesz taką mieszankę.
  2. Przed spożyciem rozcieńcz wodą odpowiednią dawkę toniku. Jeżeli nie będziesz mieć problemu z przyjmowaniem nierozcieńczonej mikstury, możesz ją przyjmować w czystej postaci (co wzmaga efekt, zwłaszcza jeśli infekcja sięga obszaru gardła).
  3. W celu wzmocnienia układu odpornościowego zaleca się przyjmowanie jednej łyżki toniku rozcieńczonego w jednej filiżance (150ml) wody.
  4. Stopniowo możesz zwiększać dawkę do ilości odpowiadającej pojemności małego kieliszka (ok 25ml) dziennie.
  5. W celu zwalczenia stanu chorobowego przyjmuj 1 łyżkę toniku 5-6 razy dziennie.
  6. Przed podaniem mikstury dzieciom, oraz w przypadku kobiet w ciąży, przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady lekarza.